Libya'da Çifte Bayram-FOTO

Libya'da Çifte Bayram-FOTO

42 yıl sonra ilk kez Kaddafi'siz bir bayram geçiren Libyalılar...

42 yıl sonra ilk kez Kaddafi'siz bir bayram geçiren Libyalılar, dün tekbirlerle Şehitler Meydanı'na akın etti. Kaddafi zulmünden kurtulmanın sevinciyle yan yana saf tutup bayram namazı kıldılar. Hayatını kaybeden 50 bin insan için dua eden İmam Abdulbasit Veyla da, "Bu ülke artık daha özgür olacak." derken, hutbede gözyaşlarına boğuldu.Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren Libyalılar, çifte bayram sevinci yaşıyor. Binlerce kişi, başkent Trablus'un ele geçirilmesinin ardından ilk bayram namazını adı Şuheda (Şehitler) olarak değiştirilen Yeşil Meydan'da bir arada kıldı. Bayramı Türkiye'den bir gün sonra karşılayan Libyalılar, çocukları ve eşleri ile sabahın erken saatlerinde "Allahuekber" nidalarıyla meydanın yolunu tuttu. Ellerinde yeni Libya bayraklarını taşıyan çocuklar, zafer coşkusunu en çok yaşayanlardı. Meydana koşan muhalif bir asker, sevincini, "Hem Kaddafi gitti hem de Ramazan Bayramı geldi. Bugün bizim için çifte bayram." sözleriyle anlattı. Yollara serilen halılar üzerinde namaza duran binlerce Libyalı, hep bir ağızdan tekbir getirerek, gözyaşı döküp Kaddafi zulmünden kurtuldukları için şükretti. İç savaşta hayatını kaybeden yaklaşık 50 bin kişi için de dua edildi. İmam Abdulbasit Veyla, gözyaşları içinde kıldırdığı namazın ardından verdiği hutbede, bundan sonra ülkelerinin daha özgür ve demokratik olacağını belirtti.
Ancak Libyalı muhaliflerin bayram sevinci uzun sürmeyecek. Cepheden bayram için ailelerinin yanına dönen muhalif askerler, iki gün içinde yeniden ateş hattına dönecek. Muhalifler kurduğu Milli Geçiş Konseyi'nin, Kaddafi taraftarlarının kontrolündeki Sirte'ye verdikleri teslim olma süresi cumartesi günü doluyor. Kaddafi güçleri silah bırakmazsa askerî operasyonla saf dışı edilecekler. Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim ise dün muhaliflerin ültimatomunu reddetti. İbrahim, "Şerefli hiçbir millet silahlı çetelerin ültimatomunu kabul etmez." dedi. Sözcü, Kaddafi'nin, geçiş hükümeti kurulması amacıyla muhaliflerle müzakere için oğlu Sadi'yi gönderme teklifini yineledi.

MUHALİFLER, ÜLKEDE BM GÜCÜ İSTEMİYOR

Libya konusunda bu ay New York'ta yapılacak liderler zirvesi öncesi bu ülkeye BM gücü gönderilmesi gündeme gelirken, muhalifler ülkeye her türlü yabancı asker veya gözlemci konuşlandırılması fikrini reddetti. BM'nin Libya'da çatışma sonrasını planlamadan sorumlu temsilcisi Ian Martin, BM Güvenlik Konseyi ile kapalı kapılar ardında yaptığı toplantıdan sonra gazetecilere, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin askerî gözlemci talebinde bulunmasını beklemedikleri açıklamasını yaptı. Ian Martin, "Libyalıların, herhangi bir şekilde BM'nin ya da diğerlerinin askerî konuşlanmasından kaçınmak istedikleri çok açık.'' diye konuştu. Martin, öte yandan Libyalı muhaliflerin, BM'den, emniyet teşkilatının kurulmasına yardım etmesini istemelerini beklediklerini sözlerine ekledi. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise nakit sıkıntısı yaşayan muhaliflerin normal ekonomik düzene geçişi sağlamada elini kolaylaştırmak için Libya'ya uygulanan yaptırımların bir kısmını kaldırma konusunda ön anlaşmaya vardı. AB, Libya'daki 6 liman, 4 petrol şirketi ve bir düzineden fazla teşekküle uyguladığı yaptırımları, cuma gününe kadar kaldıracak.

42 yıl sonra ilk kez Kaddafi'siz bir bayram geçiren Libyalılar

 

 

 

 

zaman