Mahmud Sami Hocaefendi eserleri ile yaşıyor
Birçok eser bırakan Mahmut Sami Ramazanoğlu Hocaefendi (ks), vefatının 25. yıldönümünde sevenleri tarafından anılıyor.
12 Şubat 1984 yılında Medine'de Hakk'ın rahmetine kavuşan Ramazanoğlu Hocaefendi, ömrünü İslâm'a adayan âlimler arasında yer alıyor. Yazdığı 17 eser ve verdiği nasihatlerle büyük hizmetler yapan Ramazanoğlu Hocaefendi, Müslümanların gönlünde taht kuran âlimlerden birisi idi.
HAYATINI İSLÂM'A ADADI
1892 yılında Adana'da dünyaya gelen Ramazanoğlu'nun, babası tarihte "Ramazanoğulları" diye bilinen aileden Müctebâ Bey, annesi ise Ümmügülsüm Hanım'dır. Sâmi Efendi'nin büyük ceddi Abdülhâdi Bey'in tesbit ettiği aile şeceresine göre, Ramazanoğulları'nın aslen Türklerin Oğuz boyunun Üçoklar kabilesinden olduğu ve Hz. Hâlid b. Velid (r.a.) nesliyle münasebeti bulunduğu anlaşılmaktadır. ilk, orta ve lise tahsilini Adana'da, yüksek tahsilini ise Daru'l Fünun Hukuk Mektebi'nde tamamladı. Pozitif bilimlerin yanı sıra manevi ilimlerle de uğraşan Ramazanoğlu, Nakşi tekkesi Gümüşhaneli dergahında ilim tahsil etmeye başladı. Kelami dergâhında Erbilli Esad Efendi'den istifade etti. Es'ad Efendi'nin yanında kaldıktan sonra memleketi Adana'da irşatla görevlendirildi. Tekkelerin kapatılmasından sonra Adana'da Cami-i Kebir'de vaaz ve özel sohbetler yaptı. 1946 yılında hacca gitti. 1953 yılı hac dönüşü Şam'a yerleşti. 9 ay sonra tekrar İstanbul'a dönen Ramazanoğlu, Erenköy Zihnipaşa Camii'ndeki vaazlarını sürdürdü. 1979 yılında Medine'ye gitti. 12 Şubat 1984 Pazar günü saat 04.30'da Medine'de Hakk'ın Rahmetine kavuştu.
AHLAKI İLE ÖRNEK BİR İNSAN OLDU
Ramazanoğlu Hocaefendi, güzel ahlâkı ve fazileti ile çevresine örnek olan bir insan olarak biliniyor. Edep, cömertlik, ilim, feraset ve huşu içinde yaptığı ibadetlerle göz dolduran Hocaefendi, sohbetlerinde, İslâm'ın esaslarını işleyerek sağlam karakterli Müslümanların yetişmesi için çaba harcadı. Sohbetine katılan Müslümanlara salih ve sadıklarla beraber olmayı tavsiye eden Ramazanoğlu, herkesi Kur'an'ı okumaya ve anlamaya davet etti.
Mahmut Sami Efendinin ayet ve hadisleri kaynak alarak yaptığı sohbetleri, Peygamberimiz (sav)'in, diğer peygamberlerin, sahabenin ve onların yolunda olan İslâm büyüklerinin hayatlarıyla süslenmiştir.
ESERLERI
Hazreti İbrahim (AS), Hazreti Yusuf (AS), Yunus ve Hud Sureleri Tefsiri, Bedir Gazvesi ve Enfal S, Uhud Gazvesi, Tebük Gazvesi, Hazreti Ebu Bekir (RA), Hazreti Ömer (RA), Hazreti, Osman (RA), Hazreti Ali (RA), Hazreti Halid İbni Velid (RA), Ashab-ı Kiram (RA) (1-2), Musâhabe ( 1-6), Mükerrem İnsan, Fatiha Suresi Tefsiri, Bakara Suresi Tefsiri, Dualar ve Zikirler.
vakit