Meclis'te İkinci DEP Krizi Mi?

Meclis'te İkinci DEP Krizi Mi?

TBMM ikinci bir DEP kriziyle karşı karşıya... Mahkemeler DTP'lileri istiyor, onlar ifade vermemekte kararlı. Toptan çaresiz... Polis zoruyla götürme gündemde...

TBMM, ikinci bir DEP kriziyle karşı karşıya... Haklarında fezleke hazılanan DTP milletvekilleri Meclis Başkanlığı'nı zor durumda bıraktı. Mahkemeler DTP'lileri istiyor, Toptan çaresiz...
DTP'liler ise ifade vermemekte kararlı. 5 DTP'li vekilin polis zoruyla götürülmesi gündemde.


İŞTE KONUYLA İLGİLİ KÖKSAL TOPTAN VE EMİNE AYNA'NIN AÇIKLAMALARI

Meclis Başkanı Köksal Toptan, bazı DTP milletvekilleri hakkında mahkemeden gelen yazıyla yeniden gündeme gelen yargılanmalarına ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Konuyu hukukçulara incelettiğini belirten Toptan, "Bize yazılan yazıda TBMM'ne duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildiği, ama yine de bizim aracılığımızla bir duyuru yapılmasının ve adı geçen milletvekillerinin gidip savunmalarını yapmaları isteniyor. Ancak yapabileceğimiz bir şey gözükmüyor" diye konuştu.

Toptan, mahkeme yazısıyla ilgili DTP'lilerin "zorla götürsünler" şeklindeki tepkisini "Onlar öyle istiyorlar" şeklinde değerlendirdi. Toptan, DTP'lilerin zorla götürülmemeleri için elinden geleni yaptığını söyledi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan Meclis'te gazetecilerin, DTP'li bazı milletvekilleriyle ilgili mahkemeden gelen yazıya ilişkin sorularını yanıtladı. DTP'lilerin durumuyla ilgili hukuki inceleme yaptırdığını ve kendisinin de incelediğini belirten Toptan şöyle konuştu:
"Bu yazı geldikten sonra aslında bir süre geçti. İnceleme yaptırıyorum. Adalet Bakanlığıyla konuşuyorum, İçişleri Bakanımızla konuştum. Aslında anayasanın 83'ncü maddesi dokunulmazlığı düzenliyor.

Orada anayasanın 14'ncü maddesine atıf yaparak, 14'ncü madde kapsamına giren suçların, milletvekili seçilmeden önce işlenmesi halinde, dokunulmazlığın söz konusu olamayacağı ve yargılamanın devam edeceği öngörülüyor. Ancak bazı hukukçular bizim sistemimiz mutlak dokunulmazlığı düzenlediği için bu halde bile dokunulmazlığın olabileceğinden söz ediyorlar. Bütün bunları incelemeye, hukuki bir sonuca varmaya çalışıyorum.

Ancak tabi Ankara Görevli Ağır Ceza Mahkemesi talimat mahkemesi olduğu için işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde olduğu için, bu anlamda ağır ceza mahkemesindeki arkadaşlarımızın da çok fazla yapabileceği bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Sonuç itibariyle bize yazılan yazıda TBMM'ne duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildiği, ama yine de bizim aracılığımızla bir duyuru yapılmasının ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip bu şekilde savunmalarını yapmaları isteniyor.

Bunu doğrudan mahkemeler bu ilgili milletvekili arkadaşlarımıza yapabilirlerdi ama nezaket gösterdiler. Biz de mahkememize acaba nasıl yardımcı olabiliriz diye çalışma yapıyoruz."

-"ONLAR ÖYLE İSTİYORLAR"-

Anayasaya göre, mahkemeden gelen davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde sanıkların mahkemeye zorla götürülüp savunmalarını yapmalarının sağlanmasının mümkün olduğunu dile getiren Toptan "Ama dediğim gibi ilgili ağır ceza mahkemesi, böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceliyoruz." Dedi.

Toptan, 1994'te DEP milletvekilleriyle ilgili olayın hatırlatılması üzerine "Orada dokunulmazlıklar kaldırıldı ondan sonra arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için, mahkemeye götürüldü. Buradakiler daha farklı." dedi. Konuyla ilgili DTP'lilerle görüşüp görüşmediği sorusuna "Görüşmedim" karşılığını veren Toptan, DTP'lilerin "Zorla götürsünler" şeklindeki tepkilerinin hatırlatılması üzerine de "Onlar öyle istiyorlar" karşılığını verdi.

Toptan DTP'lilerin zorla götürülmemesi için elinden geleni yaptığını kaydederken, "Mahkeme ne kadar bekleyecek?" şeklindeki bir soruya "Mahkemeye sorun" yanıtını verdi.

AYNA: İFADE VERMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ

DTP Kadın Meclisi yetkilileri, parti genel merkezinde, 31 Mayısta Diyarbakır'da gerçekleştirilecek "Büyük Kadın Buluşması"na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, son dönemde göz altına alınan ve tutuklanan partililerin serbest bırakılması istendi.

Ayna, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "TBMM Başkanı Köksal Toptan, '5 milletvekilinin savcıya ifade vermesiyle ilgili yazıları tuttuğunu' söyledi. Toptan ile görüştünüz mü? İfade verecek misiniz?" sorusu üzerine, TBMM Başkanı Toptan ile görüşmediklerini ve görüşmeyi de düşünmediklerini söyledi.

Meclis'te sadece DTP milletvekillerinin fezlekesinin bulunmadığını dile getiren Ayna, diğer milletvekillerinin fezlekelerinin daha çok yolsuzlukla ilgili olduğunu ileri sürdü. Dokunulmazlığın kaldırılmasını her zaman savunduklarını belirten Ayna, şöyle konuştu:

"Eğer böyle bir hak varsa ve AKP'li ve CHP'li milletvekilinin ne kadar hakkıysa bizim de o kadar hakkımızdır. Hala gidip herhangi bir ifade vermeyi düşünmüyoruz. Ne zaman Başbakan hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili gidip savcılığa ifade verir, biz de düşüncelerimizi açıkladığımızdan dolayı açılan davalarla ilgili oturur, yine düşünür, değerlendirir ve bir karar alırız. Ama şu anda ne TBMM Başkanı ile bu konuyu görüşmeyi düşünüyoruz ne de bu konuda savcılıklara ifade vermeyi düşünüyoruz."