Mehmet Şimşek Açıkladı! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi' Zorunlu Olacak
Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonlarının ve araç sahiplerinin yıl sonuna kadar yeni sistemle uyumlu cihazların zorunlu olarak kullanıma alınacağını açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Pazar günü Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, 2.5 milyon araç sahibini doğrudan ilgilendiren ve 2025 yılı itibarıyla uygulamaya alınacak 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin detaylarını paylaştı.
Bakan Şimşek, yeni sistemle "elle plaka girişi" ve "usulsüz akaryakıt fişi düzenleme" gibi uygulamaların son bulacağını, ülkedeki 8 milyon ticari vasıtanın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital ortamda takip edileceğini söyledi.
Çalışmayla vergide adalet ve etkinliğin artırılacağına inandığını belirten Şimşek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıtdışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz," dedi. Bu sayede akaryakıt istasyonlarındaki vergi güvenliğini sağlamak ve denetimi daha iyi hale getirebilmek için yakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazların geliştirildiğini aktaran Şimşek, ticari araçlarda takip sisteminin 2025'te zorunlu olarak uygulamaya alınacağını vurguladı.
Şimşek ayrıca, "Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile taşıt tanıma sistemi kullanmayan ve akaryakıt istasyonlarında plakaları sisteme elle girilen 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması öngörülüyor. Vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip ve izleme altında olacak," ifadelerini kullandı.
Türkiye'de ticari ve bireysel araçların toplamı 29 milyon. Bakan, ilk etapta 21 milyon olduğu düşünülen bireysel araçların gönüllü olarak sisteme dahil edileceğini, ticari araçlardaki gibi benzer bir zorunluluğun olmadığını belirtti.
Sistem nasıl çalışıyor?
2025 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nde, araçların yakıt depo giriş bölümüne "taşıt tanıma birimi" adı verilen cihazın, akaryakıt pompasına da "taşıt tanıma okuyucusunun" monte edileceği, bu iki cihaz üzerinden edinilen bilgilerin güvenli bir şekilde kasaya iletileceği ve tüm satışın sistem yoluyla kayıt altına alınacağı söyleniyor.
Bakan Şimşek, sistemin düzenli bir şekilde işletilmesi için bir çağrı merkezi ve bir portalın kurulacağını, elde edilen her verinin, bilginin ve analizin depolanacağını açıkladı.
euronews