Merkel'den İncirlik Açıklaması
Almanya Başbakanı Merkel, Alman parlamenterlerin İncirlik üssündeki Alman askerlerini ziyaret edebilmelerinin kendisi için tartışmaya açık bir mesele olmadığını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamenterlerin İncirlik üssündeki Alman askerlerini ziyaret edebilmelerinin kendisi için tartışmaya açık bir mesele olmadığını, yine de konu hakkında iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılacak görüşmelerin sonucunu bekleyeceklerini söyledi.
Merkel, başkent Berlin'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya geldi.
İki ülke arasında ekonomi ve kalkınma yardımı alanlarında bir dizi anlaşmanın imzalanmasından sonra Modi ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Merkel, milyarlarca avroluk yatırımlarla Hindistan ile iş birliğini daha da geliştirmek istediklerini belirterek, "Her yıl 1 milyar avro veriyoruz." dedi.
Almanya'nın Hindistan'ı iklim değişikliğine ilişkin anlaşmaya uyabilmesi konusunda destekleyeceğini ifade eden Merkel, büyük sorunlara rağmen Hindistan'ın bu yöndeki çabalarını takdir ettiğini bildirdi.
Merkel, bir gazetecinin, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Alman askerlerinin İncirlik üssünden çekilmesi konusunda baskıyı artırdığı yorumunu yapması ve Birlik partileri (CDU/CSU) meclis grubunun bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine şunları kaydetti:
"NATO Zirvesi'nde görüşmeleri sürdürme kararı aldık. Bu nedenle birlik partileri meclis grubu da dışişleri bakanlarının yapacağı bu görüşmelerin sonuçlarının beklenmesi görüşünde. Ancak daha önce de dediğim gibi benim için parlamenterlerimizin Türkiye'deki askerlerimizi ziyaret edebilmeleri tartışmaya açık değildir. Gelecekteki meclis oturumlarında bu işin nasıl devam edeceği konusunda karar alacağız ama şimdilik görüşmeler yapılacak."
"Transatlantik ilişkilerin önemi çok büyük"
Merkel, ABD ile yaşanan krizin Avrupa'yı, Asya'da yeni ortak arayışına sürükleyip sürüklemediği şeklindeki sorusu üzerine de "ABD ile görüşmeler, diğer ortaklarımızla görüşmeler kadar önemli. Transatlantik ilişkilerin önemi çok büyük. Benim söylediğim, mevcut gelişmeler sebebiyle Avrupa'da kendi kaderimizi kendimizin belirlemesi için daha fazla sebep olması." dedi.