MHP'li vekilin Türklük çelişkisi

MHP'li vekilin Türklük çelişkisi

Türklüğe hakareti düzenleyen 301. maddenin değişmesine sert muhalefeti ile ön plana çıkan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Adana Milletvekili Kürşat Atılgan’ın...

Türklüğe hakareti düzenleyen 301. maddenin değişmesine sert muhalefeti ile ön plana çıkan Milliyetçi Hareket Partisi'nin Adana Milletvekili Kürşat Atılgan'ın geçmişi ile yaşadığı derin çelişki dikkatlerden kaçmıyor.


Emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan, AK Parti Hükümeti'nce 301. maddede yapılacak olan ve "Türklük" yerine "Türk milleti" ifadesinin konulmasına partisi ile karşı çıkarken diğer taraftan, Kars'ın Rus ordusu tarafından işgal edilmesini methetmek için eser yazan aşırı Rus Milliyetçisi bestekâr Mussorgski'yi öven Aytaç Yalman'ı eleştirdiği için Vakit'e dava açan 312 general arasında bulunuyor.

Asım Yenihaber'in kaleme aldığı "Onbaşı olamayacakların general olduğu ülke" başlıklı yazıda, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın 18 Aralık 2002 tarihli Hürriyet'te yayınlanan ve Yalman Paşa'nın Rus ordusunun Kars'ı işgali üzerine işgalini kutlamak için eser yazan 19. yüzyıl aşırı Rus milliyetçisi bestekâra hayranlık duyduğu ve Kuzey Irak dağlarında bu kişiyi ruhunda yaşadığı yönündeki demeci eleştirilmişti. Aynı yazıda emekli General Çetin Doğan da gündeme getirilmiş Doğan'ın Kuzey Irak'a asker gönderilmesi tartışmaları sırasında "Mehmetçik'in kanını Galiçya'da, Yemen'de akıttık. Niçin akıttığımızı hâlâ soruyoruz" sözleri gündeme getirilerek bu iki generalin "Milletin değerlerinden, kültür kodlarından" haberdar olmadığı anlatılmıştı. 25 Ağustos 2003 tarihli yazının ardından dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un yönlendirilmesi ile 312 general, kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle Vakit'e dava açılırken bu generaller arasında Tuğgeneral Kürşat Atılgan da bulunuyordu. Atılgan o dönem Hava Kuvvetleri'nde üs komutanlığı yapıyordu. 2005'te terfi yerine görev süresi uzatılınca 2006'da istifa etti. Atılgan, sonradan MHP'den Adana Milletvekili seçildi.

301'E TAVİZSİZ; YA MUSSORGSKİ'YE?

301. madde gündeme geldiğinde Türklüğe hakaret konusunda tavizsiz olan MHP'li Atılgan'ın, 312 general davasında aynı hassasiyeti göstermediği anlaşılıyor. Atılgan, Türklük hassasiyetlerinin zayıflığı noktasında eleştirilen iki generale destek için gazetemize dava açan generaller arasında bulunmayı uygun gördü.

'BU KONUYLA İLGİLİ KONUŞMAYACAĞIM'

İçinde bulunduğu derin çelişki ile ilgili aradığımız Kürşat Atılgan, 301'in değişmesine gerek görmediğini yineledi. 301 değişikliğinin Türkiye'nin gelişmiş ve kalkınmışlığı ile bir alakası olmadığını ve fikir hürriyeti ile bir ilişkisi bulunmadığını kaydetti. Atılgan, bu maddeden yapılacak değişikliğin AB'ye ve AB Komisyon Başkanı Barroso'ya verilen bir promosyon olduğunu ileri sürdü. Atılgan, '312 general davasında gazetemizden davacı olma konusundaki tavrı ile, 301 değişikliğine karşı çıkışı arasındaki çelişkiyi' sormamız üzerine ise konuşmak istemediğini belirterek, "Ben bu konuda görüşmek istemiyorum. Sizinle bu konuyu daha sonra görüşelim" dedi.

MUSSORGSKY KİMDİR?

Ana Britanica Ansiklopedisi'nde Modest Mussorgsky (Petroviç) ile ilgili bilgiler yer alıyor. Mart 1839 doğumlu Rus bir besteci olan Mussorgsky, zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Özellikle Boris Godunov Operası şarkıları ve Kartinski Sergider tabloları adlı piyano süiti ile tanındı. 1849 yılında babası tarafından Petersburg'da askeri Petro Pavel okuluna yazıldı. Girdiği Muhafız Birliği Subay Yetiştirme okulunda müziğe devam etti. 1856'da üsteğmen olarak Rusya'nın aristokrat alaylarından Preobrajenski Muhafızlarına katıldı. Hayli milliyetçi eğilimleri olan bir askerdi. Bir süre sonra askerlikten ayrıldı. Anne ve babasını kaybettikten sonra yalnızlıktan kendisini alkole verdi. En önemli yapıtları arasında 1880 yılında yaptığı ve Rus ordusunun Kars'ı işgalini konu edinen Vzyanye Kars'a (Kars'ın Alınması) eseri bulunuyor. 1881'de Petersburg'da öldü.

vakit