Mısır’da Kanlı Pazar
Mısır’da 25 Ocak 2011'de başlayan ve devrime giden sürecin yıldönümünde yine kan aktı. Polis göstericilere müdahale etti, olaylarda en az 20 kişi şehid oldu...
Mısır'da devrimin yıldönümünde polisin müdahalesi ve çıkan çatışmalarda en az 20 kişişehid oldu. Ölenlerin sayısının en yüksek olduğu bölge, panzerlerden gösterilerin üzerine ateş açılan Matariye bölgesi oldu.
Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, başkent Kahire'ye bağlı bölgede bir polis dahil sekiz kişi hayatını kaybetti. İskenderiye, Kahire ve Bahira kentlerindeki diğer bazı noktalarda gerçekleşen darbe karşıtı gösterilerde ise en az yedi kişi daha yaşamını yitirdi.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdel Latif, MENA haber ajansına yaptığı açıklamada, gün boyunca düzenlenen gösterilerde en az 150 kişinin gözaltına alındığını söyledi.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimler, silahlı kuvvetler ile koordineli olarak Kahire'de Tahrir, Rabia, Nahda, Süveyş'te Erbain meydanı başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı sarayları ve bazı stratejik merkezleri kontrol altına aldı.
Tahrir’de olağanüstü güvenlik önlemleri
Kahire’deki Al Jazeera kaynaklarının aktardığına göre, Tahrir Meydanı’na çıkan yollara güvenlik kontrol noktaları ve panzerler yerleştirildi. Ara sokaklarda da göstericilerin toplanma ihtimaline karşı yüzü maskeli özel birliğe bağlı polisler geziyor.
Tahrir Meydanı merkezi de polisler tarafından tamamen kontrol altına alınmış durumda. Meydana hiç kimsenin giriş veya çıkışına izin verilmiyor. Ayrıca güvenlik güçleri Kahire’nin diğer bölgelerinde de devriye gezerek, şüpheli görülen şahıslara kimlik kontrolü yapıyor.
Tahrir çevresinde ve yakın caddelerde bulunan esnaf da sıkı güvenlik önlemlerinden etkilenmiş durumda. Bu bölgelere girişlere izin verilmediği için esnaf işyerlerini açamadı.
Buna rağmen dün geceden bu yana Tahrir Meydanı’na yakın bazı ara sokaklarda gençlerden oluşan bazı gruplar ateş yakarak, gösteri düzenliyor. Polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği gruplar ile güvenlik güçleri arasında aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.
Gençlik grupları tarafından düzenlenen gösterilerde, Mısır bayrakları taşınırken askeri yönetim aleyhine sloganlar atıldı.
Devrimin 4'üncü yılı
Öte yandan dün Kahire'de Tahrir Meydanı yakınlarında düzenlenen gösteriye polis müdahale etti. Polisle göstericiler arasında çıkan arbede sonucu göstericilerden 32 yaşındaki Şeyma Sabbağ başından ve boynundan pompalı tüfekle vurulması sonucu hayatını kaybetti.
Sosyalist Halk İttifakı'nın düzenlediği gösteride "İstekler hep aynı, ekmek, özgürlük ve sosyal adalet" pankartları açıldı.
25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol gruplar da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile beraber gösteriler düzenleyeceğini duyurdu.
Bu durum ülkede muhalif kanadın genişleyerek güçlenmeye devam ettiğini gösteriyor.
Öte yandan Abdulmunim Ebul Futuh'un başkanlığını yürüttüğü Güçlü Mısır Partisi’nden yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi nedeniyle düzenlenecek gösterilerde parti olarak bulunmayacaklarını, ancak üyelerinin kişisel olarak bu yönde gösterilere katılabilecekleri duyuruldu.
Mısır'da 3 Temmuz'daki değişimle başlayan rejim muhalifi gösteriler İhvan üyeleri tarafından aralıksız sürdürülüyordu. Ancak 25 Ocak Devrimi dolayısıyla 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı ve Ultras grupları yıl dönümü arifesinde protestolarına hız vermeye başlamıştı.
25 Ocak
Mısır’da aktivistler işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukları protesto etmek için 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek’e karşı eylem çağrısında bulundu.
25 Ocak’ta bu çağrı eyleme dönüştü. Polis güçlerini anma gününde çok sayıda Mısırlı sokaklara döküldü ve bugün “öfke günü” olarak ilan edildi.
Binlerce gösterici Kahire’nin merkezinden başlayarak, iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi’nin merkezine, Dışişleri Bakanlığı’na ve devlet televizyonuna yürüdü. Benzer gösteriler ülke çapında diğer şehirlerde de görüldü.
Sessiz geçen birkaç saatin ardından polis ve göstericiler çatıştı. Polis “defol Mübarek” diye haykıran göstericilere göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile saldırdı.
Ülkede protestoların başlamasından birkaç saat sonra İçişleri Bakanlığı yayımladığı bir bildiride, kargaşa ve gösterilerden Müslüman Kardeşler'i sorumlu tuttu. Mısır’da tüm faaliyetleri yasaklı olan ve en büyük muhalefet grubunu oluşturan Müslüman Kardeşler bu iddiayı yalanladı.
Protestolar büyük ölçüde Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden duyuruldu.
İçişler Bakanlığı hükümet karşıtı gösterilerde üç protestocu ve bir polis memurunun öldüğünü duyurdu.
Bu arada protestoların merkezi ve devrim fitilinin ateşlendiği nokta Tahrir Meydanı muhalifler tarafından doldurulmaya başlanmıştı. Protestoların kalbine gruplar halinde insanlar akın ediyor, burada ellerindeki bayrak ve flamalarla Mübarek’e “Çek git” çağrısı yapıyordu.
25 Ocak’ta Tahrir’i dolduran on binlerce Mısırlı, 11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek’in istifasını sunması ile kutlamalara başladı.
Kaynak: Al Jazeera ve AA