misket bombalarını sivil halka kullanan İsrailden itiraf
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sne, geçen yaz Hizbullah ile savaş sırasında güney Lübnan'a atılan ve yoğun bir şekilde eleştirilen misket bombası kullanılmasında, ülkesinin hata yaptığını söyleyen ilk hükümet yetkilisi oldu.
İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sne, geçen yaz Hizbullah ile savaş sırasında güney Lübnan'a atılan ve yoğun bir şekilde eleştirilen misket bombası kullanılmasında, ülkesinin hata yaptığını söyleyen ilk hükümet yetkilisi oldu.
Ancak Sne, bu açıklamayı BBC'ye yaptığı ve İsrail basınınaysa "yanlış anlaşıldığını" söyledi. Jerusalem Post gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Sne, "bir hataydı" ifadesini, İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'nin bir belgesel programınında muhabire söyledi. Sne'nin bu ifadesinin de bulunduğu Radyo 4'teki programın bu akşam yayınlanacağı, programın daha sonra BBC'nin Dünya Servisi ve web sayfasında da yer alacağı belirtildi.
Jerusalem Post'un eline geçen deşifrelerine göre, programda BBC muhabirlerinin, "İsrail'in imajına zarar veren ya da birçok insanın ölmesine neden olan misket bombalarının kullanılmasından pişman olup olmadığı" sorusunu Sne, "Hayır, insanlar hala zaman zaman hayatlarını yitiriyor ve bu bizim hoşumuza gitmiyor. Ancak, o; o bir hataydı" yanıtını verdi. Sne ise deşifrelerin aksine, Jerusalem Post'un bu konudaki sorularına karşı "yanlış anlaşıldığını" savundu. Sne, misket bombalarının kullanılmasının İsrail ordusu tarafından soruşturulduğunu belirterek, konuyla ilgili daha fazla yorum yapamayacağını da söyledi.
Basın sözcüsüyse Sne'nin, savaş sırasında misket bombalarının kullanılmasının bir hata olduğunu düşünmediğini ifade etti. Sne'nin sözcüsü, bakanın, "(misket bombalarının) gerektiğinde, özel durumlarda kullanıldığını düşündüğünü" de kaydetti. Programda, İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Danny Ayalon da ülkesinin yerleşim alanlarında bu bombaları kullanmayacağı yolunda (satın aldığı) ABD'ye teminat vermesine karşın, İsrail ordusunun, yerleşim alanlarından (kendilerine karşı) operasyonlarda bulunan Hizbullah'a karşı bu bombaları kullandığını söyledi.
BM yetkilileri de programda İsrail'i, özellikle savaşın son 48 saatinde, ateşkese neredeyse varılmış iken, Hizbullah militanlarının güney Lübnan'a dönüşünü önlemek amacıyla kullanmakla suçladı. BM yetkilileri, kurbanlarınsa Hizbullah teröristleri değil, evlerine dönen siviller olduğunu ifade ettiler. İkinci Lübnan savaşı sırasında, İsrail askerlerinin verilen emirlerin dışına çıkarak, misket bombası kullandıkları yolunda İsrail basınında çıkan haberlerden sonra, İsrail ordusu da soruşturma başlatmıştı. Haaretz Gazetesi, ordunun güney Lübnan'da 4 milyon misket bombası attığını belirtmişti. Bu haberlerde, İsrail'in ürettiği değil, ABD'den satın alınan bombaların kullanıldığı, bu bombaların büyük bölümününse (yüzde 30-40 gibi) patlamadan bölgede kaldığı belirtilmişti. Patlamayan bu bombalar, mayın gibi, daha sonra üzerine basıldığında patlayarak sivillere büyük zarar veriyor.