Mülteciler piknikte buluştu (FOTO)

Mülteciler piknikte buluştu (FOTO)

İstanbul’da yaşayan Çeçenistanlı, Iraklı, Türkmen, Doğu Türkistanlı, Ahıskalı, Sudanlı yaklaşık 700 mülteci İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle düzenlenen piknikte bir araya geldiler.

Arnavutköy Kayabaşı mesire alanında bu yıl ikincisi düzenlenen mülteci pikniğinde ayrıca Irak'ta ABD tarafından atılan bombalar yüzünden hastalanan ve Türkiye'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve İHH tarafından sahiplenilenerek tedavisi yapılan 9 yaşındaki Şerzat'da ailesiyle birlikte hazır bulundu.

İstanbul'da yaşayan Çeçenistanlı, Iraklı, Türkmen, Doğu Türkistanlı, Ahıskalı, Sudanlı yaklaşık 700 mülteci İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle düzenlenen piknikte bir araya geldiler.

Arnavutköy Kayabaşı mesire alanında bu yıl ikincisi düzenlenen mülteci pikniğinde ayrıca Irak'ta ABD tarafından atılan bombalar yüzünden hastalanan ve Türkiye'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve İHH tarafından sahiplenilerek tedavisi yapılan 9 yaşındaki Şerzat'da ailesiyle birlikte hazır bulundu. Piknikte Başta İHH, olmak üzere BM Türkiye Temsilcisi ve Mülteciler için oluşturulan Sivil Toplum kuruluşu temsilcileri ve yazarlarında katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, İki yıldır Türkiye'de yaşayan ve İHH tarafından tedavi edilen Şerzat ve ailesine bundan sonra hayatlarını südürecekleri Kanada'da başarı diledi.

Türkiye'nin sadece Asya ile Avrupa arasında bir ticari köprü olmadığını aynı zamanda mülteci yolu olarak da bir köprü vazifezi gördüğünü belirten Dede, böyle kritik bir ülkede hala mülteciler yasasının çıkarılmamış olmasını ihmal olarak değerlendirdi. Türkiye'de belirlenmiş bir mülteci yasası olmadığı için Türkiye'yi geçiş üssü olarak kullanan mültecilerin burada insan ve kadın tacirleri ile uluslararası organ tacirlerinin ellerine düştüklerini belirten Dede, acil olarak mültecilik yasasının çıkarılmasını istedi.

Basın toplantısında söz alan Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise üç kıtaya hükmeden Osmanlının mirasçıları olarak belli bir misyonuda devraldığınızı belirterek, "Daha dün Filipinlerde yaşayan Müslümanların temsilcileri gelerek ülkelerinde yaşadıkları sorunun çözümü için Türkiye'nin BM nezdinde kendilerine aracı olmasını istediler." dedi. Mültecilik ve Ensarlığın İslamda kurucu temel bir unsur olduğunu vurgulayan Dilipak, "Bu anlamda üzerine farz olan dini bir görevi yerine getirdiği için İHH'ya teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Basın toplantısında ayrıca BM Türkiye Temsilcisi fuat özüdoğru, Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkan Yardımcısı Alim Can, Ahıskalılar Yardımlaşma Vakfı Başkanı Mehmet Oğuz, Irak Türkmenleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mithat ibrahim hazır bulundular.

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Küçük Şerzat ise iki yıldır kendisine ve ailesine sahip çıkan başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İHH İnsani Yardım Vakfı'na teşekkür etti. Şerzat Türkiye'de en çok Başbakan Erdoğan'ı özleyeceğini söyledi. Küçük Şerzat ve kardeşlerinin gazetecilerle akıcı bir Türkçe ile sohbet etmesi dikkat çekti.

Öte yandan Düzenlenen pikniğe katılan yaklaşık 700 mülteci, mutlu bir gün geçirmenin sevincini yaşadı. Özellikle piknik alanında oyun oynayan mülteci çocukların mutlulukları görülmeye değerdi.
Savaş ve işgaller sebebiyle kendi vatanlarından uzakta Türkiye'de hayat mücadelesi veren Iraklı, Çeçenistanlı ve Doğu Türkistanlı, Sudanlı, Ahıskalı, Iraklı mülteciler, birbirlerinin hallerini hatırını sorarak, sıkıntılarını paylaştılar. Mülteciler, bu piknik vesilesiyle gurbette yaşamanın burukluğunu bir nebze de olsa unuttular.

42 milyon insan mülteci oldu
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle hazırlanan Mültecilik Raporundaki rakamlar, savaş ve işgaller sebebiyle mağdur olan milyonlarca mültecinin yaşadığı insani dramı çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
2008 yılında 26 milyon insan kendi ülkesi içinde göç ederken 16 milyon insan da güvende olacaklarını düşündükleri ülkelere sığındılar. Türkiye'de ise 18 bin kayıtlı mülteci yaşıyor. Buna kayıt dışı mülteciler de eklendiğinde rakam çok daha kabarıyor.

İHH'NIN MÜLTECİLERE YÖNELİK YARDIM ÇALIŞMALARI
İHH İnsani Yardım Vakfı, kurulduğu günden bu yana faaliyetlerinin önemli bir bölümünü mültecilere yönelik gerçekleştirmektedir. İHH, 1992-95 Bosna Savaşı'ndan bu yana elini uzatabildiği savaş ve afet coğrafyalarında yaşanan mülteci sorunları ile ilgilenirken Türkiye'de de mültecilere yönelik insani yardım çalışmalarında bulunuyor. İHH İnsani Yardım Vakfı her türlü mahrumiyeti yüklenerek, yerini yurdunu arkasında bırakarak bu insanların acılarını dindirebilmek, ihtiyaçlarını giderebilmek için coğrafi ayrım yapmaksızın çalışmalarını devam ettiriyor. Mültecilerin günlük temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, karşı karşıya kaldıkları diğer sorunları da gündeme getirmeye çalışıyor.


Etiketler: Mülteci piknik İHH