Nekbe Günü

Nekbe Günü

Filistin topraklarında siyonist işgalin ardından başlayan zulüm, katliam ve zorunlu göçün adı olarak bilinen "Büyük Felaket Nekbe"nin acısı ve hüznü, tam 73 yıldan bu yana devam ediyor.

14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan eden Siyonist İşgal Rejimi 15 Mayıs’ta Filistin’in birçok bölgesine saldırı düzenleyerek halkın çoğunu öldürür ve zorla doğdukları topraklardan, yurtlarından çıkartır. Siyonistlerin saldırıları karşısında evlerini terk etmek zorunda kalan halk; Lübnan, Ürdün, Suriye gibi ülkelere mülteci olarak sığınır ve günümüze değin süren sürgün hayatı başlar.

 

1948'teki İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki savaşın ardından 1949'da ateşkes yapılır ve ateşkesin ardından evlerini terk eden Filistinliler geri dönmek ister ancak İsrail, onların evlerini ya yerle bir etmiştir ya da o evlere Yahudileri yerleştirmiştir. Sürgündeki Filistinliler, kan bulaşan anahtarlarıyla sadece evlerinin değil, işgal altındaki bütün Filistin’in kapısını açacakları günü bekliyorlar.

Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs'ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs'ı felaket günü ilan etti. İlk felaket günü 1998 yılında anıldı.

1998'den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs'te, Batı Şeria'da, Gazze Şeridinde, Lübnan'da, Suriye'de ve Ürdün'deki mülteci kamplarındaki milyonlarca Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.