New York'un kalbinde "Hüseyin" günü (FOTO)

New York'un kalbinde "Hüseyin" günü (FOTO)

Amerikalı Müslümanlar New York'ta "Hüseyin" gününü düzenleyerek şehitlerin efendisine olan sevgi ve bağlılıklarını gösterdiler.

Amerika'da yaşayan Müslümanlar Muharrem ayının ilk Pazar günü "Hüseyin" günü adı altında muhteşem bir merasim düzenlediler.

Parstoday'in haberine göre, bu törende New York'un "Manhattan" bölgesindeki yüksek kuleler arasında "Ya Hüseyin" haykırışları yankılandı.

Bu yıl Amerika'daki İran, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Bangladeş gibi farklı ülkelerdeki Müslümanlar, şehitlerin efendisi anısına "Hüseyin Günü"nü kutlamak için Manhattan, New York sokaklarında Şehitler efendisi ve vefalı yarenlerini anmak için bir araya geldi.

İslam Peygamberi'nin (saa) ailesi ve torunu İmam Hüseyin'in (as) aşıkları, öğle ve akşam namazlarının ardından New York’un "Manhattan" bölgesinin sokaklarında gruplar halinde ve farklı dillerde Kerbela şehitlerinin yasını tuttular.

Ailelerin çoğu, New York'un sıcak havasında, Batı'nın materyalist atmosferinde Eba Abdullah el-Hüseyin'in mektebini yakından tanımak için küçük çocuklarıyla birlikte bu merasime katıldı.

Katılımcılar, yasın yanı sıra Muharrem ayının kadim geleneğine uygun olarak bu törene katılanları ve bu töreni izleyenleri Manhattan sokaklarında yiyecek, su, ve meyve suyundan oluşan ikramlar ve adak dağıtarak karşıladılar.

Bazı Hüseyni yaslıları, Kerbela hamasetini anlatan İngilizce broşürler ve gül dalı dağıtarak bu tarihi olayı yoldan geçenlere ve diğer dinlerden insanlara anlattı.

New York'taki Müslümanlar, "Hüseyin" günü törenine katılmanın yanı sıra bu şehrin çeşitli camilerine de giderek, çeşitli matem ve dua ritüelleri düzenleyerek Eba Abdullah El Hüseyin'in (as) ve Kerbela olayının anısını canlı tutuyor.

İslam İran'ında Seyyid El Şuheda’nın (as) aşıkları, kutsal mekanları, tekkeleri, camileri ve hatta evlerinin kapılarını bile siyaha boyamışlardır.

İslam İran'ında Muharrem ayı matem törenleri önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da düzenleniyor.

Kerbela kıyamı ve İmam Hüseyin (as) ile vefalı yarenlerinin şehit olmasının üzerinden yüzyıllar geçmesiyle birlikte, bu olayın önemi ve statüsü azalmadı, aynı zamanda zaman geçtikçe Aşura mesajı daha da geniş bir şekilde yas ritüelleri ise daha tutkulu ve anlayışlı bir şekilde yayılıyor.

Dünya Şiilerinin üçüncü imamı Hk 61 yılının Muharrem ayının 10'unda Kerbela'da şehit edildi.

Parstoday'in bu raporunun devamında bu törene ait fotoğrafları görebilirsiniz:

ParsToday