Nezarethanelere Sivil Baskın

Nezarethanelere Sivil Baskın

İnsan Hakları Başkanlığı kurullarından ayda en az bir kez polis, jandarma nezarethanelerini bildirimsiz denetlemesini istedi

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı (İHB) Başkanı Hasan Fendoğlu, sivil toplum örgütlerinin il ve ilçe insan hakları kurullarının polis ve jandarma nezarethanelerini denetleyen heyetlerinde yer almalarını istediklerini bianet'e söyledi.

Fendoğlu 81 ilin valiliklerine yazı yazarak il ve ilçe insan hakları kurullarının ayda en az bir kez nezarethaneleri bildirimsiz ziyaret etmelerini istediklerini, üç kişilik heyetteki en az bir kişinin de sivil toplum örgütlerinden olması şartını getirdiklerini bildirdi.

"Sivil toplum örgütleri temsilcilerinin kurul üyesi olması gerekmiyor. Bu heyetlerde yer almak istediklerinde engelle karşılaşırsa hemen bize haber versinler."

Fendoğlu: İşkenceyi önlemek için bildirimsiz ziyaretler gerekli
Fendoğlu işkencenin önlenmesi için bildirimsiz nezarethane ziyaretlerinin önemli bir araç olduğunu söylerken il ve ilçe insan hakları kurullarının başında ya vali/vali yardımcısının ya da kaymakamın olduğunu anımsatarak "Bu ziyaretlerin güvenilir olmasını istiyoruz. Bu yüzden sivil toplumun katılımı gerekiyor" diye konuştu.

Ancak Fendoğlu, cezaevi ziyaretlerinin Adalet Bakanlığı'nın cezaevi izleme kurullarının yetki alanında olduğu için tartışmalı bir konu olduğunu, ama hak örgütlerinin cezaevleriyle ilgili talepleri olduğunda bunu Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne iletip takip ettiklerini söyledi.

"İşkenceye karşı ek protokolün onaylanmasını istiyoruz"
İşkenceye Karşı Sözleşmeye Ek Seçmeli Protokol'ün Türkiye tarafından onaylanmasını istediklerini söyleyen Fendoğlu, "Türkiye bu protokolün getirdiği mekanizmaları kurmaya hazırlanmalı" dedi.

Türkiye'nin Eylül 2005'te imzalayıp hâlâ onaylamadığı Ek Protokol, resmi ya da gayrıresmi, her türlü gözaltı/özgürlüğünden alıkonma yerini ulusal ve uluslararası mekanizmalar aracılığıyla ziyarete açarak işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik bir araç.

"2008'in insan haklarının yükseltildiği yıl olmasını istiyoruz"
İHB bu yıl sivil toplum örgütleri, üniversitelerin insan hakları merkezleri ve gazetecilerle ortak istişare toplantıları düzenliyor. İlki 14 Mayıs'ta Ankara'da insan hakları üzerine gerçekleşti.

Fendoğlu toplantılara katılımın sınırlı olmadığını, isteyenlere açık olduğunu belirtti.

18 Haziran'da kadına yönelik şiddet, 28 Haziran'da işkencenin önlenmesi ve Seçmeli Ek Protokol üzerine iki istişare toplantısı düzenliyor, sonbaharda da okullarda şiddete son kampanyası başlatmayı planlıyorlar.

Toplantıların çıktılarını Başbakanlık'a sunacaklarını söyleyen Fendoğlu, "Geriye yedi ay kaldı ama 2008'in insan haklarının yükseltildiği yıl olmasını istiyoruz" dedi.

"İnsan hakları kamuda da sivil toplumda da güçlü olmalı"
Fendoğlu kamuda 20'den fazla insan hakları biriminin olduğunu, çok başlılığın etkiyi azalttığını, kamudaki insan hakları birimlerinin özerk olması gerektiğini söyledi; "Sivil toplumla işbirliğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

"İnsan hakları bütün alanlarda güçlenmeli. Medyada da. Ortak çalışmanın olanaklarını araştırmak istiyoruz. 'Aynı çatı altında çalışalım' demiyoruz; işbirliği istiyoruz. Hükümet kurumu olduğumuzun farkındayız."