OHAL Nedir?
OHAL nedir? bu sıralar birçok kişinin merak ettiği sorulardan biri. Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Çarşamba günü önemli bir kararı açıklayacağız" demesinin ardından kulislerde OHAL mi ilan edilecek?
OHAL nedir?
Darbe girişimi sonrasında başlayan kapsamlı soruşturma ve tutuklamalar devam ediyor. Birçok kurumun içerisine sızan FETÖ üyelerinin temizlenmesi kapsamında OHAL ilan edileceği sosyal medya üzerinde en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki, Türkiye'de OHAL mi ilan edilecek? OHAL nedir? İşte konu ile ilgili detaylı bilgiler..
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, MGK'nın OHAL kararını değerlendireceğini bildirdi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, MGK'nın OHAL kararını değerlendireceğini belirtti.
"BÜTÜN HUSULAR ELE ALINACAK"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz'ın konuşmasından notlar;
"MGK'da bütün hususlar ele alınacaktır. Önemli bir badireyi atlattık ancak tam anlamıyla atlatmış değiliz. Bir daha böyle hadiselerin yaşanmaması adına belli tedbirlerin yapılması gerekiyor.
"OHAL İÇİN MGK DEĞERLENDİRECEK"
Milli Güvenlik Kurulumuz toplandı. Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Önemli bir gün. Mutlaka belirli kararların alınması gerekiyor. Gerekli olan neyse MGK ona karar verecektir. OHAL için MGK değerlendirecek. Olağanüstü hal de hukukun bir parçası. Buna ihtiyaç var diye değerlendirirse MGK adım atabilir. Mevcut kurallarla belki de değerlendirebilir. Onu hep birlikte göreceğiz.
OHAL NEDİR?
Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.
Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.