Özkök'ün eşi Hürriyet'i böyle kullandı(Foto)

Özkök'ün eşi Hürriyet'i böyle kullandı(Foto)

Ertuğrul Özkök'ün eşi Tansu Hanım; yalı olayının Hürriyet'in kurumsal kimliği ile hiçbir ilgisi olmadığı, kendisi de Hürriyet'te çalışmadığı...



Ertuğrul Özkök'ün eşi Tansu Hanım; yalı olayının Hürriyet'in kurumsal kimliği ile hiçbir ilgisi olmadığı, kendisi de Hürriyet'te çalışmadığı halde, Hürriyet logolu dilekçelerle belediye başkanına yazılar yazıp, "torpil" istemiş.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün Muğla Akbük'teki SİT alanında bulunan kaçak yalısına göz yumulması için, Hürriyet'le bir ilgisi olmadığı halde, Hürriyet gazetesi logolu kağıtlarla yalının bulunduğu bölgenin belediye başkanına torpil talep eden yazılar gönderildiği belgelendi.

Akbük'ün bir dönem mücavir sınırları içerisinde bulunduğu Yerkesik'in eski Belediye Başkanı İlker Toksöz, Ertuğrul Özkök'ün yalısıyla ilgili, başkan olduğu dönemde kaçak yapıya göz yummadıkları için çeşitli baskılara maruz kaldıklarını belirtti. Hürriyet Gazetesi Ege temsilcisinin, Ertuğrul Özkök'ün eşi Saliha Tansu Özkök'e "vekaleten" belediye başkanına "torpil" isteğiyle gönderdiği "Hürriyet logolu" mektuplar da başkanın bu sözlerini doğruladı. Dönemin Hürriyet Ege Temsilcisi Nedim Demirağ imzalı dilekçelerde, Ertuğrul Özkök'ün villası için başkandan kelimenin tam anlamıyla torpil isteğinde bulunuluyor.

İŞTE, TORPİL İSTEYEN DİLEKÇELER

08.07.1998 tarihli dilekçede, Yerkesik belediye encümeninin kaçak inşaat çalışması sebebiyle Tansu Özkök'e keşmiş olduğu 1 milyar TL cezanın "ağır bir bedel" olduğu iddia edilerek, "Sizden ricam, değerli encümen üyelerine konunun hassasyetini anlatarak, encümenin kesmiş olduğu cezanın sembolik bir meblağa indirilmesidir" deniliyor. Nedim Demirağ'ın, "konunun hassasiyeti" derken neyi kastettiği ilginç bir nokta olarak göze çarpıyor. Hürriyet gazetesi logosunun yer aldığı benzer bir başka dilekçenin tarihi ise 13.11.1998. Dilekçede, "Bizim bu işle uğraşan her kimse, lütfen ağırlığınızı koyup, haksız uygulamalardan vazgeçmesi için yardımcı olunuz" şeklinde açıkça ayrıcalık isteyen cümleler yer alıyor. Başkana gönderilen Hürriyet logolu buna bezer çok sayıda yazı bulunuyor.
 

 
DÖNEMİN BELEDİYE

BAŞKANI BASKIYI DOĞRULADI

Vakit'e konuşan Yerkesik eski Belediye Başkanı İlker Toksöz, baskıları ve torpil talep eden mektupları doğruluyor. Birinci derecede SİT alanı olan bölgede yöre halkına nasıl inşaat izni verilmiyorsa, Ertuğrul Özkök ve diğer şahıslara da müsaade verilmediğini kaydeden eski başkan İlker Toksöz, köylülerden gelen "Biz zeytinliğe kulübe bile koyamazken, Ertuğrul Özkök nasıl SİT alanda inşaat yapıyor" şeklindeki şikâyet üzerine Ertuğrul Özkök'ün villasındaki yasadışı yapılaşma konusunda gereken adımları attıklarını anlattı.

"ÖZKÖK'ÜN VİLLASIYLA İLGİLİ BASKI GÖRDÜK"

"Yerinde inceleme yaptık. Yağhane binasının duvarının üzerine 60-70 cm ek yapılmıştı. Yeni duvar yapmış, normalde yapamaz. Para cezası kestik, inşaatı durdurduk ve mühürledik. Sonradan encümenden yıkım kararı aldık. Gereken işlemi yaptık. Yasal işlemleri yaptıktan sonra fazla çıkılan duvarı yıktılar. Para cezasını ödediler. Sonradan Anıtlar Kurulu'ndan nasıl izin aldılar bilemem" diyen İlker Toksöz, yasal süreç devam ederken çeşitli odaklardan baskı gördüklerini, Ankara'dan çok etkili yerlerden bile telefonlar geldiğini vurguladı. Toksöz, "Ertuğrul Özkök'ten değil de, büyüklerden baskı gördük. 'İdare edin, biraz yardımcı olun' gibi şeyler söyleniyordu. Adamları falan geliyordu" şeklinde konuştu ve şunları ekledi: "Ertuğrul Özkök gibi aydın bir kişinin daha hassas davranması lazımdı."

"KAÇAKLA MÜCADELE EDİNCE HEDEF OLDUK"

1997'de Yerkesik Belediyesi mücavir alanı içerisine alınan Akbük Koyu'nun, nasıl olduysa DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde Sarnıç Köyü'ne devredildiğini ifade eden İlker Toksöz, "Bizden önce koyda isteyen istediğini yapıyordu. Beldemiz mücavir alanı içine alınınca, koyda kaçak yapılaşma dönemi bitti. Bunun üzerine ne yapıp edip koyu mücavir alan statüsünden çıkardılar. Elimizden aldılar" dedi. Bilindiği gibi Koç Üniversitesi'nin içinde bulunduğu Mavromoloz Ormanı da, Sarıyer Belediyesi'nin Koç Üniversitesi'nin bu ormandaki yasadışı taleplere olumsuz cevap vermesi üzerine, Anasol-M hükümeti döneminde ANAP'lı Göktür Belediyesi mücavir alanına geçirilişti.

DEMİRAĞ BELGELERİ İNKAR ETTİ

Belediyeye gönderilen rica mektuplarında imzası olan dönemin Hürriyet Gazetesi Ege Temsilcisi Nedim Demirağ ise belgeleri inkar etti. Yalı ile iglili Anıtlar Kurulu'yla kendisinin görüştüğünü kabul eden Demirağ, belediye başkanına hiçbir şekilde ricada bulunmadığını ve görüşmediğini savundu.

• Yarın: Ertuğrul Özkök'ün

mabedi(!) de kaçak


vakit