Pamuk: İran Edebiyatından Etkilendim

Pamuk: İran Edebiyatından Etkilendim

Tahran Times'a konuşan yazar Orhan Pamuk, Türk Edebiyatı"nın Arap kültüründen izler taşıdığını açıkladı.

Pamuk kendisinin de İran Edebiyatı'ndan etkilendiğini söyledi. Nobel ödüllü ilk Türk yazar Orhan Pamuk, İran Tahran Times dergisine verdiği röportajda İran Edebiyatı’ndan etkilendiğini söyledi. "Benim Adım Kırmızı" adlı romanında bunun etkilerinin açıkça görülebildiğini belirten yazar Mevlana Celaleddin Rumi ve Sadi'yi örnek göstererek modern Türk Edebiyatı’nın İran ve Arap kültüründen izler taşıdığını ileri sürdü.

Artık edebiyata Batı dışından yazarların damga vurmaya başladığını belirten Pamuk "Son döneme kadar "Dünya Edebiyatı" denilen şey Avrupalı yazarlardan oluşuyordu ancak bu durum değişmeye başladı. Artık Çinli , Hint ve İranlı yazarlar da bu dünyanın içine girmeye başladılar" dedi. Yazarken Geleneksel Türk Edebiyatı’yla post modernist anlatım tekniklerini bir arada kullandığını söyleyen Pamuk özellikle ‘Benim Adım Kırmızı’da bu sentezle deneysel bir modern Avrupalı romanı yazdığını ifade etti. Pamuk "Benim roman yazma formülüm şudur: Daha önce hiçbir araya getirilmemiş iki farklı şeyi bir araya getirmek ve bunu stilize bir şekilde yapmak" dedi.

Kendisinin politik bir yazar olmadığını da belirten Orhan Pamuk, tek politik romanını "Kar" olduğunu ve onun bestseller olmasının mevcut uluslararası durumdan kaynaklandığını söyledi. Pamuk "Batı"daki İslam algısı romana karşı ilgiyi artırdı. Ama ben kendimi politik romancı olarak görmüyorum. Hatta "Kar" romanı bile mutsuz zamanlarda mutluluğu bulmanın erdemiyle ilgilidir" diye konuştu. Nobelli yazar Orhan Pamuk, "Benim Adım Kırmızı" adlı romanını yazarken Geleneksel Türk Edebiyatı ile post modernist anlatım tekniklerini bir arada kullandığını açıkladı. Pamuk, bu sentezle deneysel bir Avrupalı romanı yazdığını dile getirdi.

MNA