Peres'in umudu Şii-Sünni çatışması
Mısır'ın Hizbullah'a operasyonları akabinde medya üzerinden başlatılan yeni Sünni-Şii çatışması, İsrail'de büyük bir memnuniyet meydana getiriyor.
Siyonist İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran ile Sünni Arap ülkeleri arasında bir çatışmanın "kaçınılmaz" olduğunu öne sürdü. Pesah (Hamursuz) Bayramı dolayısıyla önde gelen hahamlarla bir araya gelen Peres ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Biz karışmadan da savaşıyorlar ve iyi ki de öyle!" diye konuştu. "Er ya da geç dünya İran'ın Ortadoğu'yu ele geçirme niyetinde olduğunun ve sömürgeci hevesler taşıdığının farkına varacaktır." diyen Peres, "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bize karşı güç topluyor, fakat ona karşı olan güçler de var. Mısır'da yaşananlar, sert bir muhalefet meydana getirdi ve onun tüm muhaliflerini -Sünnileri, Avrupalıları, aynı şekilde nükleer silah ve terörden korkanları- birleştirmeliyiz." ifadelerini kullandı. Peres, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ı "Şeyh kılığına bürünmüş, ama aslında öldürmekten çekinmeyen biri" diye de tanımladı.
Mısır ve Suudi Arabistan'ın Hizbullah'a yönelik medya savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, Mısır güvenlik birimleri Sina Yarımadası'nda saklandığını öne sürdüğü 10 kişilik bir Hizbullah timini yakalamaya çalıştığını öne sürüyor. Mısır güvenlik birimleri geçtiğimiz çarşamba günü gözaltında oldukları basına yansıyan 49 kişinin yanı sıra 10 kişinin daha Sina Yarımadası'nda saklandıklarının tespit edildiğini iddia ediyor. Mısır'a göre yakalanan bazı kişiler rejim karşıtı faaliyetlerde bulunduklarını da itiraf ettiler.
İran ve yörüngesindeki Suriye ile Hizbullah örgütünü sürekli olarak sert bir dille yeren Mısır ve Suudi Arabistan gazeteleri Hizbullah'ı ağır kelimelerle eleştirmeyi sürdürüyor. Önceki gün Mısır'ın önde gelen gazetelerinden El Cumhuriye'nin Başyazarı Muhammed Ali İbrahim, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı 'maymun şeyh' diye tanımlarken, Suudi sermayeli Şarkul Avsat gazetesinin başyazarı Tarık Hamid de Nasrallah ve El Kaide lideri Üsame bin Ladin arasında hiçbir fark bulunmadığını öne sürdü. Mısırlı bir grup parlamenter Nasrallah'ın İnterpol tarafından tutuklanarak Mısır'a teslim edilmesini önerirken, Roz el Yusuf gazetesi de Mısır'da Hizbullah'a mensup pek çok uyuyan hücre bulunduğunu iddia etti.
Nasrallah'a Suriye'den destek
Hizbullah liderine destek veren Suriye'deki gazeteler de suçlamalara aynı şekilde karşılık veriyor. Suriye'nin önde gelen gazetelerinden El Vatan, Mısır'ın Gazze politikasından dolayı İslam dünyası başta olmak üzere dünya genelinde büyük bir tepki çektiğini, bunu hafifletmek için hedef saptırmaya çalıştığını iddia ediyor. Gazeteye göre Gazze konusunda Mısır ve Suudi Arabistan'dan farklı bir politika izleyerek büyük bir takdir toplayan Katar'ın düzenlediği Arap Zirvesi'ne katılmayan Mısır'ın, zirvenin hemen akabinde bu tür bir eyleme girişmesi Mısır'ın niyetini apaçık ortaya koyuyor. Hizbullah karşıtı ülkeler İran'ın Filistin sorununu kullanarak Sünni dünyada yayılma politikası izlediğini, ideolojik olarak Şii karşıtı olan Hamas'ın da onların tuzağına düştüğünü öne sürüyor.
Mısır, 1979'dan beri diplomatik ilişkilerinin kesik olduğu İran'ı her fırsatta Şii ideolojisini yaymakla suçluyor. İran'dan dolayı son iki Arap Zirvesi'ni boykot eden Mısır, basında çıkan iddialara göre İran rejim muhalifi Halkın Mücahitleri örgütüne kamp vermeye hazır olduğunu öne sürmüş, bu da İran'ın sert tepkisini çekmişti. Halkın Mücahitleri örgütü yıllardır Irak'ta varlığını sürdürüyordu. Ancak Irak'ta Şii yönetiminin işbaşında olmasından dolayı Halkın Mücahitleri'nin bu ülkedeki varlığının artık imkânsız olduğu belirtilmişti. Mısır ve Hizbullah arasındaki sert tartışmalar cuma günkü hutbesinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, tutuklulardan Sami Şihab'ın kendi adamları olduğunu itiraf etmesiyle daha da alevlenmişti. Ancak Nasrallah, Gazze'ye silah sokmak için Mısır'da faaliyet gösterdiklerini, Mısır rejimini devirmek gibi bir niyetlerinin olmadığını öne sürmüştü.
Ortadoğu uzmanlarından Muin Rabbani'ye göre tüm bu gelişmeler, Mısır'ın Gazze'deki ablukayı İsrail ile birlikte sürdürmesinin meydana getirdiği diplomatik erozyonu ortadan kaldırma çabası. Rabbani, Mısır'ın bu şekilde bir strateji izleyerek, 'Biz aslında Gazze'ye abluka uygulamıyoruz, İran'ın bölgede etkinlik kazanmasını engellemeye çalışıyoruz' mesajı vermeye çalıştığını öne sürüyor. Mısır'da rejimin yanı sıra pek çok muhalif parti de Hizbullah'ın son eylemlerine sert tepki gösterirken Müslüman Kardeşler ise Gazze'ye yardım ettiğini öne süren Hizbullah konusunda tarafsız bir politika izliyor.
ZAMAN