Peşmerge ilerliyor
Peşmerge ilerliyor
Peşmerge güçleri, Kerkük kentinin Havice ilçesini, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden almak için geniş çaplı operasyona hazırlanıyor. Anadolu Ajansı'na göre Dubiz-Havice karayolunun 45. kilometresinde peşmerge güçleriyle, IŞİD mensupları arasındaki mesafe 50 metreye kadar düştü. Peşmergenin bulunduğu noktadan, IŞİD üyeleri ve örgüt bayrakları görülüyor. Su çayının üzerindeki köprünün diğer yakası IŞİD’in elinde. Çatışmalar, keskin nişancıların karşılıklı ateşleriyle devam ediyor.
Dubiz Cephesi Peşmerge Güçleri Sorumlusu Kemal Kerküki, köprünün diğer yakasını ele geçirmek için operasyona hazırlandıklarını söyledi. Kerküki, gerekli takviye güçlerinin gelmesinin ardından IŞİD'i bölgede tamamen temizleyerek, 'Havice'yi de özgürlüğüne kavuşturacaklarını' ifade etti.
Peşmergenin ilerleyişi sürüyor
Öte yandan peşmerge güçleri, Erbil ile Musul arasındaki Hazir ve Bartella nahiyelerindeki ilerleyişini sürdürüyor. Peşmergeler, IŞİD üyeleriyle girilen şiddetli çatışmaların ardından bölgedeki 10 köyü ele geçirdi.
Hazir Bölgesi Peşmerge Komutanı General Ahmet Azad, ABD savaş uçaklarının hava saldırısının ardından karadan ilerleyerek, 10 köyü kontrollerine aldıklarını belirtti.
Azad, IŞİD'in çekildiği bölgelere patlayıcılar yerleştirmesi nedeniyle temkinli ilerlediklerini dile getirdi.
Erbil'e 45 kilometre uzaklıktaki Hazir bölgesi ve çevresindeki köylerin, IŞİD'den kurtarılması için salı günü sabah erken saatlerde peşmergeler tarafından operasyon düzenlenmişti.
IŞİD üyeleriyle girilen çatışmalarda peşmergeler Hazir nahiyesine bağlı Hasanşan, Sevdinan, Yukarı Mendubeyi, Aşağı Mendubeyi ve Küçük Aşkalayi köylerini ele geçirdi.
Peşmerge eşzamanlı olarak Musul'a yakın Bartella ve Başika bölgesinde de IŞİD üyeleriyle de çatışmalara girdi.
Batı'nın silahları peşmergeye dağıtıldı
Irak'ta Batı'nın IŞİD'e karşı desteklediği peşmerge güçlerine, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa'nın gönderdiği silahlar geçtiğimiz hafta dağıtılmıştı.
Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir yazılı açıklamasında, silahları peşmerge birliklerine ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik kuvvetlerine dağıttıklarını söyledi.
"Gelen silahlar dağıtılmıyor" iddialarına da yanıt veren Seyyid Kadir, "Silahların gerekli yerlere dağıtıldığını değerli halkımıza arz etmek istiyorum. Şuna emin olun ki gelen ve dağıtılan silahların listeleri, Peşmerge Bakanlığı'nda kayıtlıdır. Bize yardımda bulunan bütün dost devletlerin, her türlü araştırma ve bilgilenme taleplerine açığız. Kimsenin şüphe duymasını gerektirecek bir durum yok. İddialar tamamen asılsızdır" dedi.
Obama'nın IŞİD stratejisi
ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkladığı IŞİD'le mücadele stratejisi "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "IŞİD'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor.
Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.
Tarruz niteliğindeki ilk adım atıldı
ABD ordusuna bağlı savaş uçakları, 15 Eylül Pazartesi günü IŞİD'le mücadelede yeni strateji kapsamında genişletilmiş taarruz niteliğindeki ilk adımı atarak başkent Bağdat’ın güneybatısında saldırı düzenledi.
Saldırıda, IŞİD’in Iraklı güvenlik güçlerine ateş açtığı bir mevzinin yok edildiği belirtildi.
ABD ordusunun Irak’taki bundan önceki hava saldırıları, bu ülkedeki ABD vatandaşlarını ve çıkarlarını koruma, insani misyon ve Iraklı mültecilere yardım ile kritik altyapı tesislerinin güvenliğini sağlama amacı güdüyordu.
Kaynak: Al Jazeera ve AA