Petro-Dolar Biterse ABD'de Biter
İran mı olur, Pakistan mı olur yoksa bambaşka bir ülke mi olur, göreceğiz. Ama ekonomik savaş bazı bölgelerde çok şiddetli çatışmaları alevlendirecek. Çünkü biliyorlar ki, “petrodolar” biterse ABD imparatorluğu bitecek.
İbrahim Karagül-Yeni Şafak
Petrodolar için İran'a nükleer saldırı sözü!
Geçtiğimiz yıl 18 Ekim'de dünya liderlerine seslenerek; “Üçüncü dünya savaşının çıkmasını istemiyorsak, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engellemeliyiz” çağrısı yapan ABD Başkanı George Bush, Ortadoğu turuna devam ederken bu sefer Arap ülkelerine çağrıda bulundu: “İran'ı durduralım, İran'a karşı birleşin!..”
Oysa bu ziyaretlerin resmi hedefi “Ortadoğu barışı”na yönelik adımlar atmaktı. Hem İran'a yönelik ABD tehditleri yumuşamıştı. İstihbarat teşkilatları Aralık ayında bir rapor hazırlamışlar, İran'ın nükleer silah yapmaktan vazgeçtiğini bildirmişlerdi. ABD-İran gerilimi azalmıştı. Hem aynı zamanda Annapolis zirvesi ile Filistin konusunda uzlaşma arayışları güç kazanmıştı. Irak'ta komşularla işbirliğine ağırlık veriliyordu. Bölgenin genelinde bir sükunet havası hissediliyordu. Gerçekte öyle miydi?
Araplar'a bu çağrıyı yapmadan önce İsrail'e ne sözler verildi, önce ona bakalım. İsrail eski Başbakanı aşırı sağcı Benjamin Netanyahu ile King David otelinde yaptığı kırk beş dakikalık görüşmede “Söz veriyorum, İran'ı vuracağız” diyen de Bush'du. Görüşme hakkında İsrail Radyosu'na konuşan Netanyahu; “Ona Annapolis zirvesine neden karşı olduğumu anlattım ve İran'ı durdurmanın tek yolunun nükleer tesislerine (pre-emptive) nükleer saldırı yapmak dedim” diyor ve böyle bir saldırıda ABD İsrail'in saldırısına katılacağına dair söz aldığını iddia ediyor.
Bush, Hürmüz Boğazı'nda ABD savaş gemileriyle İran botları arasındaki “taciz” olayına değiniyor, “Umarım bir daha olmaz. Gemilerimize saldırırlarsa sonu çok kötü olacaktır” diyordu. Vietnam savaşının sebebi olarak gösterilen ve İran'la çatışmanın da ateşleyicisi olacağı söylenen Tonkin provokasyonu örneği geliyor aklımıza. Vietnam savaşı Ağustos 1964'te Tonkin Körfezi'ndeki bir destroyerine yönelik saldırı iddiasıyla başladı. İddia üzerine ABD Vietnam'a saldırı kararı aldı. Ama zamanla ortaya çıktı ki, aslında böyle bir saldırı olmamıştı.
ABD'nin İran'la gerçekten derdi ne? Nükleer çalışması mı? Evet, olabilir. İran'ın nükleer silaha ulaşması sadece bölgesel değil küresel denklemleri de derinden sarsacak. Ama bu sadece resmi gerekçe! Petrol mü? Olabilir. İran Ortadoğu-Hazar hattındaki enerji denkleminin tam merkezinde. Ancak İran Basra Körfezi'nden sevkedilen petrolün sadece yüzde 15'ini kontrol ediyor. O da zaten satılık. Peki gerçek sebep ne? Geliyoruz ABD ekonomisine. Doların küresel hezimetine. ABD'nin global hakimiyetini sarsan ciddi sorunlara.
İran enerji kaynaklarının yüzde 85'ini dolarla satmıyor. Sadece İran mı? Yeryüzü kaynaklarının büyük bölümünü barındıran ülkeler/güçler Amerikan ekonomisine karşı dehşet bir savaş yürütüyor. Asya ekonomileri, Latin Amerika, bazı Arap ülkeleri, doların küresel gücünü kıracak önemli adımlar atıyor. Petrodolar dönemi kapanmak üzere. Petrolle desteklenmemiş Amerikan dolarının hiç de itibarı olmadığı bugünden görüldü. Petrol/doğalgaz devleri doları devreden çıkaracak adımlar atıyor. Ortada trilyonlarca dolarlık bir savaş var.
Mortgage şoku, finans kuruluşlarının merkez bankalarından aktarılan milyarlarca dolarla ayakta tutulması, ABD ekonomisine yönelik endişeli bekleyiş ve bu savaş hem İran krizinin hem de küresel ölçekte büyük çatışma hazırlıklarının gerçek sebebi.
ABD ordusu, aynı anda birden fazla çatışmayı öngören senaryolar üzerinde duruyor. Ordu, yeryüzünün hangi bölgelerinde çatışma yaşanacaksa ona göre hazırlık yapıyor. Ordu, ekonomik çöküşü önlemeye dönük bir yayılma haritası izliyor. 2008'de küresel bankacılık sisteminin büyük sarsıntılar geçireceği gerçeği ABD ordusunu da bankacılar kadar ilgilendiriyor. Ancak dünya artık ABD tüketicisinin refahını değil kendi geleceğini düşünüyor. Dünya, “Süper Güç Amerika”nın biraz da kendi zenginliklerinin ürünü olduğunu çoktan fark etti.
Birkaç yıl önce bir euro 85 cent iken bugün 1,48 dolar oldu. Ve bu çöküş devam ediyor. Devam edeceğini bildikleri için ABD'li bankacılar kadar siyasiler ve askerler de seferber edilmiş durumda. Bush'un Ortadoğu turunun ekonomik yönüne ilişkin değerlendirmeler neden yapılmıyor? Finans kuruluşlarının Körfez akını ile Bush'un bu ziyareti ABD bankalarını kurtarma, Arap sermayesini tekrar ABD'ye yöneltme, “petrodolar”ın geleceğini güven altına alma amacına ilişkin yorumlara neden rastlamıyoruz? Bu süreç Türkiye'de dolar 1 YTL'nin bile altına düşürebilir.
İran mı olur, Pakistan mı olur yoksa bambaşka bir ülke mi olur, göreceğiz. Ama ekonomik savaş bazı bölgelerde çok şiddetli çatışmaları alevlendirecek. Çünkü biliyorlar ki, “petrodolar” biterse ABD imparatorluğu bitecek. Bundan sonraki savaşların ortak adı “petrodolar savaşı” olacak