Pezeşkiyan'ın Makalesi Tehran Times'ta Yayınlandı

Pezeşkiyan'ın Makalesi Tehran Times'ta Yayınlandı

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran gazetesi "Tehran Times"ta yazdığı makalesinde, başkanlığı süresince dış politikasında neyi izlemeyi planladığını ayrıntılarıyla anlatıyor. Ayrıntılarda ne var?

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, İran'ın " Tehran Times " gazetesinde "Yeni Dünyaya Mesajım" başlıklı bir makale yazarak yönetiminin başkanlığı süresince neler yapmayı planladığını anlattı.

Pezeşkiyan, Makalesinde, İran'daki siyasi sistemin “seçimleri rekabetçi, barışçıl ve düzenli bir şekilde yaparak dikkate değer istikrar gösterdiğini” vurguladı ve bu istikrar Devrim ve İslam Cumhuriyeti'nin liderinin zekasını doğruladığını vurguladı. Ali Hamaney ve İran halkının zorluklar karşısında demokratik iktidar geçişine olan bağlılığı.

Pezeşkiyan, "bir reform programı, ulusal birliği güçlendirme ve dünyayla yapıcı ilişkiler temelinde" Cumhurbaşkanı pozisyonuna aday olduğunu belirterek, sandıkta vatandaşların güvenini kazandığını sözlerine ekledi ve şöyle konuştu: "seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri tutma" taahhüdü.

Aynı şekilde Pezeşkiyan, yönetiminin "İran'ın ulusal onurunu ve uluslararası duruşunu her koşulda koruyacağını ve dış politikasını onur ve bilgelik ilkeleri üzerine temellendireceğini" vurguladı ve "kendisine verilen tüm yetkilerden yararlanma niyetinde olduğunu" vurguladı. Bu kapsamlı hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz.”

Pezeşkiyan yönetimi bu temelde “İran'ın ulusal çıkarları, ekonomik kalkınması, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğin gerekleriyle uyumlu olacak şekilde, tüm ülkelerle ilişkilerde denge yaratarak fırsatları değerlendirmeye dayalı bir politika izlemeye devam edecektir. ”

"Komşularımızla ilişkilerimizin güçlendirilmesini birinci önceliğimiz haline getireceğiz."

İran Cumhurbaşkanı makalesinde "gerginliği azaltmaya yönelik samimi çabaları" memnuniyetle karşıladı ve kendi yönetimi altındaki İran'ın "iyi niyetine karşılık vereceğini" vurguladı.

Tahran'ın "komşularımızla ilişkileri güçlendirmeyi birinci önceliğine koyacağını" ve "bir ülkenin diğer ülkeler üzerinde kendi hegemonyasını ve kontrolünü empoze etmeye çalıştığı bir bölge yerine güçlü bir bölgenin temellerini atmak için çalışacağını" da sözlerine ekledi. "

Ayrıca "komşu ülkelerin değerli kaynaklarını yıpratıcı rekabetler, silahlanma yarışları veya birbirlerini kontrol altına almak için israf etmemeleri gerektiğine" inandığını da ifade etti. Bunun yerine, "İran, kaynaklarının herkesin yararına olacak şekilde bölgede ilerleme ve kalkınmanın sağlanmasına tahsis edilmesini sağlayacak bir ortam yaratmaya çalışacak" diye devam etti.

Aynı bağlamda Pezeşkiyan, "ekonomik ilişkileri derinleştirmek, ticari ilişkileri geliştirmek, ortak yatırımı teşvik etmek için Türkiye, Suudi Arabistan, Umman Sultanlığı, Irak, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Emirlikler ve bölgesel kuruluşlarla işbirliği yapma arzusunu" ifade etti. , ortak zorlukları ele alın ve diyalog, güven oluşturma ve kalkınma için bölgesel bir çerçeve oluşturmaya doğru ilerleyin."

İran Cumhurbaşkanı, "bölgedeki ülkeler arasındaki ortak zorlukları gelecek nesillerin yararına ele alma" zamanının geldiğini belirterek, "bölgesel kalkınma ve refah için işbirliğinin dış politikanın yol gösterici ilkesi olacağını" açıkladı.

Sözlerine şöyle devam etti: "Bu ülkelerin birleşmesi ve güç mantığına değil mantığın gücüne güvenmeleri" gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi: "Normatif etkimizden yararlanarak, ortaya çıkan kutup sonrası dönemde belirleyici bir rol oynayabiliriz. barışı teşvik ederek ve sürdürülebilir kalkınmaya olanak sağlayan sakin bir ortam yaratarak dünya düzenini sağlamak." "Diyaloğu teşvik etmek ve İslamofobiyi ortadan kaldırmak."

İran'ın bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

"Gazze'deki katliamı durdurmak ve savaşın yayılmasını önlemek için çalışacağım."

İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşı devam eden imha savaşıyla ilgili olarak Pezeşkiyan, yönetiminin "ilk tedbir olarak komşu Arap ülkelerini işbirliği yapmaya, tüm siyasi ve diplomatik yollardan yararlanmaya, kalıcı bir ateşkes sağlamaya öncelik vermeye çağıracağını" vurguladı. Gazze Şeridi'nde katliamın durdurulması ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi amacıyla."

İran Cumhurbaşkanı, "4 kuşak Filistinlinin yaşamını yok eden uzun süreli işgali sona erdirmek için çalışmalıyız" dedi. Bu bağlamda, "1948 Soykırım Sözleşmesi uyarınca tüm devletlerin soykırımı önlemek için gerekli önlemleri almakla ve bunu faillerle ilişkileri normalleştirerek ödüllendirmemekle yükümlü olduğunu" vurguladı.

Makalesinde, Batı ülkelerindeki gençlerin Gazze Şeridi savaşı konusunda konumuna değinerek “Batı ülkelerindeki birçok genç İran'ın İsrail işgaline yönelik onlarca yıl süren duruşunun geçerliliğini fark ettiğini” vurguladı.

"Rusya bizim stratejik ve değerli müttefikimiz ve komşumuzdur."

Moskova ile ilgili olarak İran'ın gelecek cumhurbaşkanı, Rusya'nın "stratejik bir müttefik ve İran'ın önemli bir komşusu" olduğunu vurguladı ve yönetiminin "İran'la işbirliğini genişletme ve güçlendirme konusunda kararlı kalacağını" vurguladı.

Yetkili, Tahran'ın "Rusya ve Ukrayna halkları için barışa ulaşmaya çalıştığını ve" hükümetinin bu hedefe ulaşmayı amaçlayan girişimleri desteklemeye hazır olacağını "söyledi.

Ayrıca Pezeşkiyan, "Rusya ile özellikle BRICS, Şangay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği gibi çerçevelerde ikili ve çok taraflı iş birliğine öncelik vermeye devam edeceğini" açıkladı.

Bu bağlamda şöyle devam etti: "Yönetimim, küresel manzaranın geleneksel dinamiklerin ötesinde geliştiğini kabul ederek, Küresel Güney'de ortaya çıkan uluslararası oyuncularla, özellikle de Afrika ülkeleriyle, karşılıklı yarara dayalı ilişkileri güçlendirmeye kararlıdır."

İran Cumhurbaşkanı, hem Rusya'nın hem de Çin'in "zor zamanlarda Tahran'ın yanında olduğunu" vurguladı ve bu dostluğa duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pezeşkiyan, İran'ın Çin ile imzaladığı 25 yılı kapsayan yol haritasının "her iki tarafın da yararına olacak kapsamlı bir stratejik ortaklık kurulması yönünde önemli bir kilometre taşını temsil ettiğini" vurgulayarak, "daha geniş ölçekte işbirliği yapma arzusunu dile getirdi" Pekin ile birlikte yeni bir dünya düzenine doğru ilerliyoruz.”

Pekin'in 2023'te İran-Suudi ilişkilerinin normalleşmesini kolaylaştırmada çok önemli bir rol oynadığını, çünkü "uluslararası ilişkilerde yapıcı vizyonunu ve ileriye dönük yaklaşımını gösterdiğini" belirtti.

"İran'ın Latin Amerika ile ilişkileri köklü"

Pezeşkiyan, İran ile Latin Amerika arasındaki ilişkilerin "iyi kurulmuş olduğunu ve tüm alanlarda kalkınmayı, diyaloğu ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla yakından korunacağını ve derinleştirileceğini" vurguladı.

Kendisi, "şu anda elde edilenlerle karşılaştırıldığında, İran ile Latin Amerika ülkeleri arasında çok daha büyük bir işbirliği potansiyeli" olduğuna dikkat çekti.

"Avrupa ülkeleriyle yapıcı bir diyalog kurmayı sabırsızlıkla bekliyorum."

Yukarıdakilere ek olarak, İran'ın yeni cumhurbaşkanı "Tehran Times"a Avrupa ile ilişkiler hakkında konuştu ve "inişler ve çıkışlar" yaşadıklarını açıkladı.

Bu bağlamda Pezeşkiyan, Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmayı kurtarmak ve ABD'nin İran ekonomisine uyguladığı yasa dışı ve tek taraflı yaptırımların etkisini azaltmak amacıyla uygulanması gereken 11 taahhütten geri adım attığını belirtti.

Avrupa ülkelerinin attığı bu yanlış adımlara rağmen, "İlişkileri doğru yola sokmak amacıyla, karşılıklı saygı ve eşitlik ilkelerine dayalı olarak Avrupa ülkeleriyle yapıcı bir diyalog kurmayı dört gözle bekliyor."

Pezeşkiyan, "Avrupa ülkelerinin, İran halkının hakları ve onurunun göz ardı edilemeyeceği gururlu bir halk olduğunun bilincinde olması" gerektiğine dikkat çekerken, "İran ve Avrupa'nın keşfedebileceği birçok işbirliği alanı var" dedi. Avrupalı ​​güçler bu gerçeği kabul ediyor.”

Ona göre bu fırsatlar arasında "ekonomik ve teknolojik işbirliği, enerji güvenliği, geçiş yolları, çevre, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı, mülteci krizleri" ve diğer alanlar yer alıyor.

Washington, Tahran'ın baskılara yanıt vermediğini kabul etmeli" dedi.

ABD'ye gelince, İran Cumhurbaşkanı "Washington'un gerçeği kabul etmesi ve İran'ın baskıya yanıt vermediğini ve yanıt vermeyeceğini kesin olarak anlaması gerektiğini" vurguladı.

Bu bağlamda Pezeşkiyan, ABD'nin nükleer anlaşmadan yasa dışı bir şekilde çekildiğini, bunun İran ekonomisine yüz milyarlarca dolar zarar verdiğini, özellikle de İran halkına tarifsiz acılar, ölümler ve yıkımlar yaşattığını ifade etti. Corona” salgını, tek taraflı yaptırımlar uygulayarak.

Washington, ekonomi yoluyla artan düşmanlıkların yanı sıra, Pezeshkian'ın devam ettiği gibi, Devrim Muhafızları'ndaki Kudüs Gücü komutanı şehit Kasım Süleymani'ye suikast düzenleyerek kasıtlı olarak devlet terörüne de girişti.

Pezeşkiyan, Washington ve Batı'daki müttefiklerinin "yalnızca bölgedeki ve dünyadaki gerilimleri azaltmak ve yönetmek için tarihi bir fırsatı kaçırmakla kalmayıp, aynı zamanda Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na uymanın maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu göstererek Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı ciddi şekilde baltalamaya çalıştıklarını" da sözlerine ekledi. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejiminin ilkeleri, sağlayabileceği faydalardan daha ağır basabilir."

Aynı bağlamda, bu partilerin "İran'ın barışçıl nükleer programıyla ilgili bir kriz uydurmak amacıyla nükleer silahların yayılmasını önleme sistemini kötüye kullandıklarını" ifade ederek, bu konunun "kendi istihbarat değerlendirmeleriyle açıkça çeliştiğini" vurguladı.

Öte yandan Pezeşkiyan, bu Batılıların "İsrail'in sahip olduğu nükleer silahların desteklenmesine aktif olarak katkıda bulunduğunu" da sözlerine ekledi.

İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin İran'ın savunma doktrini hakkındaki tutumunu yineledi, bu doktrinin "nükleer silahlar içermediğini" vurguladı ve ABD'yi geçmişteki hatalardan ders çıkarıp politikasını buna göre ayarlamaya çağırdı.

"Washington'daki karar vericilerin, bölge ülkelerini birbirine karşı kışkırtmaya dayalı politikanın başarılı olmadığını ve gelecekte de başarılı olmayacağının farkına varmaları gerektiğini" vurgulayan Obama, Amerikalıların "bu gerçekle yüzleşmesi ve daha da kötüleşmekten kaçınması" gerektiğini vurguladı. Mevcut gerginlikler."

İran cumhurbaşkanı sözlerini şöyle tamamladı: "İran halkı, haklarımız, onurumuz ve bölge ile dünyadaki haklı rolümüz konusunda ısrar ederken, uluslararası sahnede yapıcı katılımı sürdürmem konusunda bana güçlü bir yetki verdi... ve ben Bu tarihi çabada bize katılmak isteyenlere açık bir davet yapmak istiyorum