"Refah'ın Yaptığı Hatayı Yapıyorlar"
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa değişikliği tartışmaları sürerken Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'tan ilginç bir çıkış
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasa değişikliği tartışmaları sürerken Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'tan ilginç bir çıkış geldi. Kurtulmuş, Türkiye'de hâlâ darbe tehlikesi bulunduğunu belirterek, "Darbenin bütün altyapısı mevcut.Önünde hiçbir engel yok" dedi.
HAS Parti'nin yaptırdığı anayasa anketi ve anayasa önerileri çalışmasıyla ilgili bazı gazetecilerin yöneticileriyle buluşan Kurtulmuş, gündemdeki konuları da değerlendirdi. Geçen yılki seçim beyannamesine özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin birmadde koyduklarını hatırlatan Kurtulmuş, bununla birlikte darbecilerin darbe yapmasına zemin hazırlayan şartların kaldırılmasını talep ettikleri kaydetti. Bu şartlar sağlanmadan özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının Ergenekon ve Balyoz davaları ile 28 Şubat soruşturmalarının akamete uğratacağını söyledi.Demokratik sistemi sağlama alacak yapısal değişikliklerin hâlâ yapılmadığını vurgulayarak, "Darbe ihtimali var. Darbe için bütün altyapımevcut. Önünde hiçbir engel yok" diye konuştu. Askere "cumhuriyeti koruma ve kollama" görevi veren TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35.Maddesi ile 12 Eylül darbecilerinin hazırladığımevcut anayasayı da gerekçeler arasında gösterdi.
İKTİDAR, REFAH'IN HATASINI YAPIYOR
Uludere konusundada iktidarı eleştiren Kurtulmuş, geçen onca süreye rağmen tatmin edici bir cevabın verilmediğine dikkat çekti. Refah Partisi'nin Susurluk sürecinde yaptığını AK Parti'nin Uludere sürecinde yaptığına işaret ederek, "Refah Partisi, Susurluk'un üstüne gitmeyince, Susurluk, Refah Partisi'nin üzerine geldi. Bugün aynısını AK Parti Uludere'de yaşıyor. Uludere, AK Parti'nin üzerine gidiyor" dedi.
MGK, BAŞBAKANLIK'A BAĞLANMALI
Kurtulmuş'un en önemli gündem maddesi ise aylardır parti olarak yürüttükleri yeni anayasa çalışması oldu. Kurtulmuş, yeni anayasanın uzlaşma komisyonu yerine "Anayasa Meclisi" tarafından yapılmasını istedi. Anayasa Meclisi'nin dar bölge iki turlu seçim sistemiyle halk tarafından seçilen üyelerden oluşacağını vurgulayan Kurtulmuş, Anayasa Meclisi'nin görevinin de hazırlanan anayasa referandumda onaylandıktan sonra sona ereceğini belirtti. Yeni anayasanın içeriğine ilişkin taleplerini dile getiren Kurtulmuş, TBMM'nin yürütme organı üzerindeki denetim yetkisini etkin bir şekilde kullanamadığını belirterek, bu amaçla halkın seçtiği üyelerden oluşacak olan DenetimMeclisi kurulması önerisinde bulundu. DenetimMeclisi'nin TBMM'nin çıkardığı yasaları denetleyen Senato gibi bir işlev görmeyeceğini de vurguladı
İL MECLİSİ TEKLİF ETTİ
Kurtulmuş'un bir başka önerisi İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis'lerinin yerine tüm yetkiyi elinde bulunduran 'İlMeclis'leri kurulması. Emniyet, adalet, eğitim, nüfus, tapu, askerlik ve birden fazla kenti ilgilendiren örgütlenmeler dışındaki tüm kamuhizmetlerinin İlMeclis'leri eliyle verilmesini önerdi.Milli Güvenlik Kurulu'nun savunma konusunda danışma kuruluna dönüştürülmesini ve Başbakanlık'a bağlanmasını isterken YAŞ'ın da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini savundu. Kurtulmuş, Türkiye genelinde 2012'nin Mart ve Mayıs aylarında 525 anketörle yüzde 95'i yüz yüze, yüzde 5'i de internet sitesi üzerinden yapılan ve 103 bin kişinin katıldığı anayasa anketinin sonuçlarını gazetecilerle paylaştı.
VATANDAŞ ANAYASA İSTİYOR
Ankete katılanların yüzde 68'i Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtirken, yüzde 19'umevcut anayasada değişiklik yapmayı yeterli gördü. Yüzde 13 ise mevcut anayasanın yeterli olduğunu belirterek, "Değişikliğe gerek yok" dedi. Ankete katılanların yüzde 51'i bugünküMeclis'in yeni bir anayasa yapabileceğine inanmadığını söyledi. Kurtulmuş, bu rakamı "Yeni anayasa beklentisi çok yüksek çıkarken,halk umutsuz" şeklinde yorumladı. Yine ankete katılanların yüzde 30'u hükümetin yeni anayasa yapım yöntemi ve üslubunu yanlış bulurken, yüzde 41 samimi buldu.
bugün