Rektör ataması tasarısı kabul edildi

Rektör ataması tasarısı kabul edildi

Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını düzenleyen tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Buna göre YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Tasarı ile ayrıca profesörlük ve doçentlik atamaları yeniden düzenleniyor.

Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaşan tasarıya göre, Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını da düzenleyen tasarıya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak. Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl Şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak. YÖK, bu tutarı bütçesine öz gelir ve ödenek olarak kaydedecek. Ödenek kaydedilen tutarlar, öncelikle yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri ile yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi, yurt içi ve yurt dışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla kullanılacak. Söz konusu tutar, YÖK'ün fiziki ve beşeri altyapısının güçlendirilmesinde de harcanabilecek.

Tasarıya göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda 2 kez açılacak. Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak.

Tasarı ile ayrıca, öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.

Vakıflar, herhangi bir üniversiteye veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksınız, kamu tüzel kişiliğine haiz meslek yüksekokulu kurabilecek. Bu meslek yüksekokulları, YÖK'ün görüşü alınarak Bakanlar Kurulu kararıyla kurulacak.