Ruanda’dan Fransa’ya soykırım suçlaması
Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame, 500 bin kişinin öldüğü soykırımda Fransa’nın doğrudan rol oynadığını söyledi. Paris, 20 yıl önceki Ruanda Soykırımı için düzenlenen anma törenlerine katılmayacağını açıkladı.
Fransa, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame’nin suçlamalarına tepki göstererek, 20 yıl önce yapılan Ruanda Soykırımı’nı anmak için yapılacak törenlere katılmayacağını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı, Kagame'nin suçlamalarının ''şaşkınlıkla" karşılandığını ve ''bu suçlamaların iki ülke arasındaki barış ve uzlaşma sürecine aykırı olduğunu'' belirtti.
Pazartesi günü yapılacak anma töreni için Ruanda’ya gitmesi planlanan Adalet Bakanı Christiane Taubira da ziyaretini iptal etti.
‘Fransa’nın rolü incelenmeli’
Fransa’da yayımlanan Jeune Afrique dergisine röportaj veren Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame, Fransa ve Belçika’nın Ruanda Soykırımı’nda doğrudan rol oynadığını söylemişti.
Kagame, Ruandalı eski istihbarat şefi Pascal Simbikangwa’nın geçen ay Fransa’da 25 yıl hapis cezasına çarptırılması hakkında da olumsuz konuşmuştu:
“20 yıl sonra bir suçlu cezaya çarptırılıyor ama Fransa’daki adalet sistemi kaç tane suçluyu gözden kaçırıyor? Bu ceza bir jest ya da Fransa’nın Ruanda’ya yaptığı bir iyilik gibi gösterildi. Ancak Fransa’nın soykırımdaki rolü incelenmeli”
Simbikangwa, Fransa’nın soykırım suçlamasıyla cezalandırdığı ilk insan olmuştu.
Ruanda’nın soykırım komisyonu MUCYO, 2008’de yayımlanan raporda Fransa’nın soykırım yapan silahlı gruplara eğitim verdiğini belirtmişti. Raporda Fransız askerlerin de katliamlarda rol oynadığı öne sürülmüş, 13 siyasetçi ve 20 memur isim verilerek suçlanmıştı. Ancak suçlananların çoğu, henüz yargı önüne çıkmadı.
Soykırım tartışmaları yüzünden iki ülke arasındaki ilişkiler 2006 ve 2009 arasında dondurulmuştu.
Fransa, Ruanda’ya ‘insani yardım’ için asker gönderildiğini belirterek soykırımda rol oynadığını reddediyor.
500 binden fazla ölü
1994’de dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın, uçağının düşürülmesi sonucu ölümünün ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuştu. 1994’teki soykırımda radikal Hutular 100 gün içerisinde 500 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi'yi öldürmüştü.
Halen görevde bulunan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’ye bağlı güçlerin radikal Hutulara üstünlük sağlaması üzerine soykırım sona ermişti.
Kaynak: AFP ve AA