Ruhban Okulu"na AGD tepkisi
AGD Genel Başkanı İlyas Tongüç, ruhban okulunun açılması ile ilgili tartışmaları değerlendirerek Bu milletin asli unsuru olan Müslümanlardan esirgenen özgürlük, azınlıklara verilemez diye konuştu.
Ankara-Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç, ruhban okulunun açılmasıyla ilgili olarak "Bu milletin asli unsuru olan Müslümanlardan esirgenen özgürlük, azınlıklara verilemez" dedi. TV-5'e konuşan İlyas Tongüç, "AB'yi, ABD'yi memnun etmek için gerekirse yasaları değiştiririz diyenler bu ülke kahir ekseriyetinin beklentilerine kulak tıkaması anlaşılır gibi değildir." diye konuştu.
"Ruhban okulunu açmak büyük bir çelişkidir"
Ruhban okulunun açılması meselesinin dış dinamiklerle değil, kendi iç mekanizmamızla çözmemiz gerektiğinin altını çizen Tongüç, "İmam hatiplerin kapalı olduğu, çocukların Kur'an öğrenmelerine yaş sınırlaması getirildiği bir ülkede hristiyanların özgürlüklerini savunmak büyük bir çelişkidir. Üç beş kilise için papaz yetiştiren okulu açacaksın, ama on binlerce camii, Kur'an kursu için yetişen okulların önünü tıkayacaksın bu anlaşılır gibi değildir. İmam hatipler ve Kur'an kursları konusunda toplumsal mutabakatı öne süren hükümetin bu konuda neden bir toplumsal mutabakata gerek duymadığı bizce oldukça manidardır." şeklinde konuştu. Türkiye'de büyük bir ahlaki tahribat yaşandığına değinen Tongüç, "Türkiye belki de tarihin en büyük tahribatlarından birini yaşıyor. Cinnet vakıalara giderek artıyor. Bir takım dizi ve programlarla milletimizin inancı ve ahlakı dejenere ediliyor. Burada yapılması gereken bu tahribatı önleyecek tedbirler almaktır. Hükümet enerjisini ve siyasi gücünü azınlıkları memnun etmeye değil, bu tahribatı önlemeye harcamalıdır. Bu sebeple derhal önce ahlak ve maneviyat kampanyası başlatmalıdır."diye konuştu.
"Mesele siyasi ve dini bir meseledir"
Ruhban Okulu'nun eğitim ve öğretime açılmasından daha başka anlamlar taşıdığına dikkat çeken Tongüç "Bu mesele salt eğitimle ilgili bir mesele değildir. Siyasi ve dini yönü de bulunmaktadır. Okulun kapalı olması hem AB hem de ABD tarafından Türkiye aleyhine kullanılmaktadır. Avrupa Birliği sık sık Türkiye'nin önüne Ruhban okulu meselesini koymaktadır. Ancak gözden kaçırılan bir konu vardır. Okulu, Türkiye Cumhuriyeti kapatmamıştır. Patrikhane, kanunlara göre açık kalabilecek halini kabul etmemiştir. Herkesin malumudur ki Patrik ekümenik iddiasındadır. Ortadoksların Vatikan'ı olmaya çalışmaktadır. Patrik İtalya'da Vatikan benzeri modelle bir toprak parçasına Türkiye Cumhuriyeti denetimi olmaksızın sahip olmayı hedeflemektedir. Bu ise kabul edilemez bir gerçektir."şeklinde konuştu. Uluslararası bazı planlara alet edilmeye çalışılan Ruhban okulunun açılmasının milleti endişeye sevk ettiğini kaydeden Tongüç , "Hakkında bir çok şayia ortaya atılan bu okulun açılması hususunda adeta seferber olan hükümet üyelerinin, faydaları herkesçe malum olan İmam Hatipler ve Kur'an Kursları konusunda herhangi bir çalışma yapmamaları bizleri üzmektedir. 'İşimiz hizmet, gücümüz millet' diyen hükümeti samimi davranmaya ve milletin beklentilerini yerine getirmeye davet ediyoruz."şeklinde konuştu.
"Kur'an öğrenmek için 12 çok geç"
Medya'da son günlerde "7 çok geç" sloganıyla başlatılan reklam kampanyasına da değinen Tongüç şöyle konuştu. "Eğitimle ilgili sıkıntıları aşmak niyetiyle yola çıkan bazı sivil toplum kuruluşları, çocukların daha erken yaşlarda eğitimle tanışması için "7 çok geç" sloganlı bir kampanya yürütüyor. Kampanya'ya göre eğitim yaşı erkene çekilmeli ve çocuklar daha ilk çağlarında bale, piyano gibi kurslara yönlendirilmeli. 'bale' kursu görmek için 7 yaşına kadar beklemekle 'geç' oluyor da, Kur'ân öğrenmek için 12 yaşını beklemek neden geç olmuyor? "7 çok geç" tesbitine katılıyoruz. Ancak aynı uygulamanın Kur'an öğretimi için de geçerli olmasını hem Türkiye'yi idare edenlerden hem de bu yönde kampanya başlatan sivil toplum kuruluşlarından talep ediyoruz."