Rusya NATO'nun Genişlemesinden Memnun Değil
Rusya'da başkanlık seçimini kazanan Dimitri Medvedev, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üye olmasına karşı olduklarını açıkladı.
Rusya'da başkanlık seçimini kazanan Dimitri Medvedev, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üye olmasına karşı olduklarını açıkladı. Medvedev'e göre NATO'nun bu şekilde genişlemesi Avrupa güvenliği açısından tehlike oluşturuyor.
Financial Times'a özel açıklamalarda bulunan Medvedev, Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelikleri ile NATO'nun genişlemesinden memnun olmalarının mümkün olmadığını kaydederek, "Bu durumdan memnun değiliz. Bu Avrupa'nın güvenliği açısından büyük sorun oluşturacak. Hiç kimse herhangi bir askeri bloğun hemen sınırlarının yanı başında bulunmasından memnun olmaz." dedi.
Medvedev'in 2-4 Nisan'da gerçekleşecek NATO zirvesi öncesi böyle bir uyarıda bulunması anlamlı bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı NATO Bükreş zirvesinde iki ülkenin üyelikleri ile ilgili karar verilecek. Zirvede Putin'in ABD Başkanı George W. Bush'la da bir görüşme yapması bekleniyor. Medvedev, "Yönetim halktan tamamıyla farklı düşünüyor. Aslında bu demokrasinin temel sorunudur. En azından böyle bir karar referanduma gidilerek verilmesi gerekir." dedi.
Moskova, NATO'nun eski Sovyet ülkelerini de üye yaparak Rusya'nın hemen sınırlarına gelmesini tehdit olarak görüyor. Rusya, NATO ülkelerinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nı imzalamamalarını gerekçe göstererek Aralık 2007'de anlaşmayı askıya almıştı. Yine Rusya ile NATO ülkeleri arasında temel güvenlik anlaşmalarından biri olan nükleer silahsızlanma anlaşmasının 2009'da süresi doluyor. Moskova ve Washington 18 Mart'ta yapılan görüşmelerde herhangi bir uzlaşı sağlayamadı.
1990'lı yıllarda Sovyetlerin dağılmasının ardından NATO'nun ilerleyişine karşı duramayan Moskova, Putin'in başarılı dış politika atakları ve ekonomik güçle güvenliği açısından tehdit olarak algıladığı NATO'nun ilerleyişini durdurmak istiyor. Rus yetkililere göre, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olması durumunda bu ülkelere yerleştirilecek nükleer sistemlerle Rusya'nın stratejik gücü ve dengesi önemli ölçüde zayıflayacak.