Rusya, Suriye'ye Yaptırımları Kınadı

Rusya, Suriye'ye Yaptırımları Kınadı

Rusya, Avrupa Birliği ülkelerinin petrol ve ürünlerini de kapsayacak şekilde Suriye’ye yönelik yaptırım paketini genişletmesini kınadı.

Rusya, Avrupa Birliği ülkelerinin petrol ve ürünlerini de kapsayacak şekilde Suriye'ye yönelik yaptırım paketini genişletmesini kınadı. Halkın protestolarına karşı sert karşılık veren Beşşar Esed yönetimine yönelik yaptırımların herhangi bir olumlu sonuç vermeyeceğini savunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Herhangi bir kriz sürecinde bu tür yaklaşımlar ortaklığı yok ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto hakkı bulunan Moskova, Suriye'nin yurt dışında bulunan mal varlıklarının dondurulması ve bu ülkeye silah ambargosu uygulanmasına ilişkin karar tasarısına da karşı. Şam yönetimi ile uzun vadeli askeri anlaşmaları olan Rusya, bu ülkeye silah sevkiyatını sürdürüyor.

Duşanbe'de gerçekleşen BDT zirvesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "Bizler tek taraflı olarak yaptırım uygulanmasına karşıyız. Yaptırımlar genelde hiçbir sorunu çözmüyor" eleştirisi getirdi.



Suriye, AB ülkelerinin uygulamaya koymayı planladığı petrol ithal yasağı nedeni ile gelirlerinin yüzde 25'inden mahrum olacak. Şam yönetimi petrol ihracatının yüzde 95'ini AB ülkelerine gerçekleştiriyordu. AB'de bir kısım ülkelerin muhalefetine rağmen, yaptırım paketinin onaylanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BM verilerine göre Suriye'de gösterilerin başladığı 15 Mart'tan bu yana 2 bin 200 kişi yaşamını yitirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Moskova'ya telefon açarak "tarihin doğru yanında yer almaya" davetine rağmen, Rusya Suriye'ye silah satışını sürdüreceğini açıkladı. Hafta başında Kremlin'in reform sürecini hızlandırması ve şiddeti durdurması yönünde Kremlin'in mesajını Esed'e ileten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Rusya'nın Suriye politikasının değişmediğini ifade etmişti

 

CİHAN