Rusya'dan Kazakistan'a Çalım

Rusya'dan Kazakistan'a Çalım

Rusya Kazakistan'dan kiraladığı uzay üssünü zamanı gelmeden boşalttı.



Rusya, Kazakistan'dan 2050 yılına kadar kiraladığı Baykonur Uzay Üssü'nü 2016 yılından önce terk ediyor. Rusya'nın almış olduğu bu karar, Kazakistan'da 'şok' etkisi yaptı. Kazakistan, 2016 yılından sonra uzay üssünün nasıl kullanılacağını tartışılıyor. Rusya'nın Moskova'nın Baykonur Uzay Üssü'nü terk etmesinin asıl sebebi ise Rusların kendi uzay istasyonlarını kurma planları. Rusların Amur Eyaleti'nde kurmayı planladıkları Vastoç (Doğu) uzay istasyonunun en geç 2016 yılında hazır olacağı tahmin ediliyor.
Rusların almış olduğu bu kararın kendileri için sürpriz olduğunu ifade eden Kazakistan Uzay Ajansı Başkanı Talgat Musabayev: "Bu ani karar bizim için beklenmedik bir bir gelişme ." dedi. 8 yıl daha kullanılacak olan uzay üssünün Rusya tarafından boşaltılması durumunda Kazakistan'ın hem uluslar arası arenada hem de ekonomik alanda saygınlığını azaltacak.

Bu arada konu ile ilgili bir açıklama yapan Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Rusya'nın almış olduğu karara saygı duyduklarını belirterek uzay üssünün 2016 yılından sonra nasıl kullanılacağı yönünde çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi.

Baykonur Uzay Üssü, ismini Kazakistan'ın Baykonur kasabasından alıyor. Üs SSCB döneminde 1995 yılında hizmete girdi. Dünyanın en eski ve ünlü üslerinden biri olan Baykonur, SSBC dağıldıktan sonra Kazakistan'a bırakıldı. Daha sonra Rusya üssü yıllık 115 milyon dolara 2050 yılına kadar Kazakistan'dan kiraladı.

Uzay üssü birçok fırlatma rampası ve kontrol kulesine sahip. Üssün ayrıca 1.500 km uzunlukta füzeleri deneme alanı da bulunuyor. Üssün büyüklüğü doğudan- batıya 130 km, güneyden -kuzeye ise 80 km'dir.

Uzay üssünde bugüne kadar çok sayıda önemli uçuşlar ve fırlatmalar gerçekleşti. Rusların ilk uydusu 'sputnik' Baykonur'dan fırlatıldı. Uzaya ilk giden insan Yuri Gagarin bu üsten uçtu. Uzaya ilk çıkan ilk kadın Valentina Tereşkova'da Baykonur'dan uçtu.