Rusya'dan NATO'ya AKKA Gözdağı

Rusya'dan NATO'ya AKKA Gözdağı

Moskova'nın NATO yeni Büyükelçisi Dmitri Rogozin, NATO ülkelerinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nın (AKKA) yenilenen versiyonunu...

Moskova'nın NATO yeni Büyükelçisi Dmitri Rogozin, NATO ülkelerinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nın (AKKA) yenilenen versiyonunu imzalayana kadar Rusya'nın da anlaşmayı askıda tutmaya devam edeceğini söyledi.

Brüksel'de göreve başladığı ilk gün basın mensuplarının sorularını cevaplayan Rogozin, "Tek taraflı ve adil olmayan anlaşmadan çekildik. Hala NATO ülkesi ortaklarımızın anlaşmaya imza koymalarını ümit ediyoruz. Umulur ki bu yıl sonuna kadar imza koyarlar." dedi.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre Rogozin anlaşmada deniz kuvvetleri ile ilgili herhangi bir sınırlamanın yer almadığına işaret ederek, yeni anlaşmaya deniz kuvvetleri ile ilgili de sınırlamaların eklenmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa güvenliğinin temel anlaşmalarından biri olan AKKA'ya NATO ülkelerinin imza koymadıkları gerekçesi ile Rusya anlaşmayı Aralık ayında askıya almıştı. NATO ülkeleri ile bilgi paylaşımının durduran Rusya'nın Avrupa ve Kafkaslarda kontrolsüz silahlanmasından endişe ediliyor.

Rogozin NATO'nun Rusya ile ilişkide bulunmasının dünyayı daha güvenli ve öngörülebilir hale getireceğini belirterek, "Tüm bu olumsuz duruma rağmen NATO ve Rusya'nın olumlu sonuçlar alınabilecek konularda işbirliği yapmaya devam etmesi gerekir. Bunlar askeri ve askeri olmayan alanları kapsamaktadır. Örneğin Rusya'nın katkısı olmadan NATO'nun Afganistan'da Taliban'a karşı yürütülen operasyonlarda başarılı olması mümkün değildi." dedi.

Büyükelçi kendilerinin ana hedefinin tarafların birbirlerinin çıkarlarına saygı duyarak dünyayı daha çok öngörülebilir ve güvenli kılmak olduğunu belirtti. 9 Ocak'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Rusya'nın NATO büyükelçiliğine getirilen Rogozin, NATO karşıtı olması ile tanınıyor. Moskova'da yabancılara karşı yürttüğü kampanyalar nedeni ile partisi kapatılan Rogozin son olarak Kremlin'in Kaliningrad özel temsilciliğini yapıyordu.

Rogozin geçen hafta da tüm NATO ülkelerinden Rusya patentli Kalaşnikof silahın üretim ve pazarlanmasını durdurmalarını istedi. Rogozin Rusya'nın bundan çok büyük ekonomik kaybı olduğunu ifade ederek batılı ülkelerden Rusya'ya patent haklarını ödemelerini istemişti. Bugün NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'la bir araya gelecek Rogozin, 30 Ocak'ta düzenlenecek Rusya-NATO Konseyi'ne de katılacak.

ajanslar