Sabah-atv Satşına RTÜK'den Onay
Sabah-atv Satşına RTÜK'den Onay
RTÜK, atv'nin üst kurul nezdindeki izin ve lisansları ile kanal ve frekans kullanım haklarının Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına tescil edildiğini bildirdi.
RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 134'üncü maddesi kapsamında atv-Sabah ticari ve iktisadi bütünlüğünün,Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.'ye devrinin tesciliyle ilgili işlemlerin tekemmül ettirilebilmesi amacıyla, 3984 Sayılı Yasada ve Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları İdari ve Mali Şartlar Yönetmeliği'nde belirlenen yükümlülüklerin 31 Ocak 2008 tarihi itibarıyla yerine getirilmesinin ardından RTÜK'ün bugünkü toplantısında konunun gündeme alındığı belirtildi.
Açıklamada, yapılan değerlendirmelerde, Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş.'nin sahibi olduğu ATV ve Radyo City'ye ait Üst Kurul nezdindeki izin ve lisanslar ile 3984 Sayılı Kanunun Geçici 6'ncı maddesi kapsamında kullandırılan kanal ve frekansların kullanım haklarının Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına tesciline karar verildiği kaydedildi.
atv-Sabah ihalesi
TMSF, 1 Nisan 2007'de Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu (Turgay Ciner) şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimlerini devralmıştı.
Karar, Bilgin ile Ciner arasında gizli protokolün ortaya çıkması ve Fon'un yanıltıldığının anlaşılmasına dayandırılmıştı. Daha sonraki süreçte Merkez Grubu'na bağlı Kanal 1, Ciner'e geri verilmişti.
atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü satış ilanı, 4 Eylül 2007'de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu kapsamda ön yeterlilik için son başvuru tarihi 15 Ekim 2007, bilgi odası kapanış tarihi 31 Ekim 2007, kapalı zarfların son teslim tarihi 6 Kasım 2007, ihale günü 7 Kasım 2007 ve pazarlık tarihi de 9 Kasım 2007 olarak duyuruldu.
TMSF daha sonra yaptığı açıklamada, katılımcılardan gelen yoğun talepler ve araya giren bayram tatili nedeniyle satış takviminin ertelendiğini bildirmişti.
Buna göre, atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesi kapsamında ön yeterlilik son başvuru tarihi 9 Kasım 2007'ye, bilgi odası kapanış tarihi 30 Kasım 2007'ye, kapalı zarfların teslim tarihi 4 Aralık 2007'ye, ihale günü 5 Aralık 2007'ye ve pazarlık günü de 7 Aralık 2007'ye ertelenmişti.
atv-Sabah ihalesiyle ilgili ön yeterlilik almak için üç grup başvuruda bulunmuştu. Bunlar Nurol, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuvaz Radyo ve Televizyon ile RTL-İpek-Sancak Grubu oldu.
TMSF'nin 5 Aralık'ta atv-Sabah'ın satışı için düzenlediği ihalede, Çalık Grubu şirketi Turkuvaz Radyo ve Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık, 1 milyar 100 milyon dolar teklif vermişti.
Süreç nasıl işledi?
TMSF, ihalenin ardından Turkuaz Radyo Televizyon'un teklifini Fon Kurulu'nun onayına sunmuştu. Fon Kurulu teklife onay vermişti.
Fon Kurulu'nun onayının ardından TMSF, ihale sonucunu ihale şartnamesi gereğince, gerekli izinleri temin amacıyla, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Rekabet Kurumu'na görüş almak için göndermişti.
Rekabet Kurulu, 10 Ocak'taki toplantısında Sabah-atv'nin Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon'a satışına onay verdi.
RTÜK'ün de satışa onay vermesinin ardından atv-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Turkuvaz Radyo ve Televizyon'a devrediliyor.
Çalık'ın aktif büyüklüğü 2.5 milyar dolar
Başbakan Erdoğan'ın damadının üst düzey yönetici olarak çalıştığı Çalık Grubu, 2.5 milyar doları aşan aktif büyüklüğe sahip bulunuyor. Grup, 14 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Temelleri 1981 yılında atılan Çalık Grubu (Çalık Holding ve iştirakleri) enerji telekomünikasyon, finans, tekstil, inşaat, ticaret sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Çalık Grubu, 13 farklı ülkede çeşitli iş kollarında faaliyet gösteriyor. Grup, 34 şirketinde 14 bin kişiye ulaşan istihdam yaratıyor ve 1 milyar dolara ulaşan toplam iş hacmi bulunuyor.
Çalık ailesinin tekstil alanındaki faaliyetleri 1930'lu yıllara uzanırken, grubun kurucusu Ahmet Çalık, bu sektördeki ilk girişimi 1981 yılında İstanbul'da kurduğu Ortadoğu Tekstil şirketi ile gerçekleştirdi.
Grubun toplam satışları, 2006 yılında 1 milyar doların üzerinde gerçekleşirken, yurtiçi satışlar 300.7 milyon dolar, grup şirketlerinin 2006 yılı toplam ürün ve hizmet ihracatları 728.2 milyon dolara ulaştı.
2006 yılında 221.1 milyon dolar brüt kar elde eden ve ortalama özkaynak karlılığı 2006 yılı faaliyet dönemi için yüzde 12 olan Çalık Holding ve iştiraklerinin toplam yatırımları, 2006 yılının sonunda 61.2 milyon dolara ulaştı.