Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Sabah şerifleriniz hayr olsun

Şok edici gerçek diye haberlere yansıdı. Merkezi Fransa'da olan Ulusal Tüketim Kurumu'nun yaptığı son araştırmasına atıfta bulunuyor haber. Merkez, kola çeşitleri üzerine bir çalışma yapmış. Araştırmanın sonuçlarına göre 19 kola ürününün çoğunda litre başına 20 küpe eşit şekere rastlanmış. Lightlardaki tatlandırıcılar da sağlığa zararlı bulunmuş. Ve -evet ve ki bu ilk defa konu olmuyor- kolalarda çok düşük miktarda da olsa alkol bulunmuş...


Bugün şok edici olarak sunulan bu gerçek(ler) aslında kanıksadığımız gerçekler maalesef. Belki de birçoğunun kanıksayıp da no'lmuş yani eşliğinde omuz silktiği bir haber maalesef. GİMDES bunları ve birçok diğerlerini yıllardır ifşa ediyor. Kamuoyunda bilinç oluşturmak için yaptığı açıklamalarla dilinde tüy bitti desek abartmış olmayız. Otuz yıldır söylüyorlar çünkü! Başka ne yapıyor GİMDES? Tarım Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalara binaen Türkiye'nin gıda sektöründeki acı taboluyu gözler önüne seriyor. Bu noktada en iyisi sözü yetkililere bırakmak:


1. 27 çeşit yoğurtda jelatin bulundu.


2. Sucukta domuz katkısı çıktı.


3. 265 çeşit pekmezden 90'ının aslında pekmez olmadığı anlaşıldı.


4. Çam balı diye satılan 914 çeşit baldan 153'ünün taklid ve katkılı olduğu tesbit edildi. Birçok bal ürününde mısır gluko şurup kullanıldığı açıklandı.


5. Bebek mamalarında kurşun çıktı.


6. 1171 çeşit yiyecek ve içeceğin standartlara uygun olmadığı tesbit edildi.


7. İncir ezmesinden kuru yemiş çeşitlerine, undan kırmızı bibere kadar pek çok üründe kanserojen olan aflatoksin maddesi bulundu.


8. Kanatlı et ürünlerinde, 545 örnekten 98'inin mikrobiyolojik kriterler yönünden istenilen nitelikte olmadığı saptandı.


9. Bisküvi, şekerleme, reçel, dondurma, sucuk, salam, sosis, ilaç ve kozmetiklerde böcekten oluşturulan Karmen boya maddesinin kullanıldığı anlaşıldı.


10. Bir numaralı kanserojen olan sodyum nitritin ve çocukların beyinsel gelişimine zarar veren monosodyum glutomat kimyasal katkı maddesinin; sucuk, salam, sosis, hazır köfteler, dönerler, patates ve mısır cipsleri, hazır çorbalar üretiminde kullanıldığı anlaşıldı.


11. Doğal nar ekşisi yerine Mısır gluko şurup ve sitrik asit kullanılarak sahte nar ekşisi üretildiği ve piyasaya sürüldüğü tesbit edildi.


12. Son 16 aylık sonuca göre, 10 laboratuvara yapılan müracatlarda alınan 16 bin 411 numunenin sakıncalı olduğu tespit edildi. Aynı açıklamada sakıncalı bulunan gıda ürünlerinin hayvansal kökenli ürünler olduğu belirtilmekte, bu ürünlerin kırmızı et, beyaz et ve ürünleri, süt ürünleri, peynir ve yumurta ürünleri olduğu ifade edilmektedir. Hayvanlardan insana geçen 230 hastalığın olduğu belirtilen açıklamada; "Özel istek üzerine verilen numunelerde, sakıncalılar arasında ağırlıklı olarak hastalık yapan bakteriler tespit edildi.


13. Yoğurtta suyu tutarak yoğurdun gramajını artırmak ve kıvam oluşturmak için bazı firmaların kullandığı jelatinin dış kaynaklı ve çoğunluğunun domuzun deri veya kemiklerinden üretildiği bilinmesine rağmen, kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.


14. Zeytinyağında kanola, mısır gibi ucuz yağlarla karıştırma yapılabiliyor. Ayrıca sabun üretiminde kullanılması gereken asidi yüksek yağlar, işlemden geçirilerek sızma zeytinyağı diye satılıyor.


15. Dondurmada şeker yerine yapay tatlandırıcı, doğal sahlep yerine suni sahlep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katılarak dondurma elde edilebiliyor. Ayrıca kıvamı tutturmak için de jelatin kullanılabiliyor.

yeniakit

Bu yazı toplam 2512 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar