Abdurrahman Dilipak
Şehre iki aziz geldi
Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Sezernuş..
Afşinli iseniz, şehirde bu isimde insanlarla karşılaşabilirsiniz..
Kehf suresi bu olaydan söz eder.. Ashab-ı Kehf olayında bir de Kefeştetayyus isimli bir çoban ve Kıtmir isimli bir çoban köpeğinden söz edilir..
Yasin suresinde ise Habibunneccar söz eder. “Şehre iki aziz geldi” diye başlayan ayetler bize bir mesaj verir..
Ashab-ı Kehf olayının MS 250 yıllarında gerçekleştiği, uyanışın ise 559 da yaşandığı hesaplanıyor..
İznik konsülü 325 yılında gerçekleştiğine göre o dönemde hanif gelenekten gelen azizler yaşıyordu.
Mısır’dan gelen Ariusçular teslisi red ediyordu mesela. Teslis inancı 4.yy’da ortaya çıktı. O konsüle davet edilen İncil hafızlarından biri de, daha sonra Hıristiyanların ‘Noel Baba’ adını verdikleri Aziz Nikolaus’tu..
Arius Libya kökenli Mısırlı bir ailenin çocuğu idi. 312’de İskenderiye’de kiliseye katıldı. Allah’ın birliğine inanıyordu. Roma kilisesinin teslis inancına karşı çıkıyordu.
İznik konsülünde kabul edilen 4 İncil’in dışında kalan İncil rulolarının imha edilmesi fikrine karşı çıkan 3 aziz vardı. O ruloları alıp, bugünkü Mudanya’ya gelip, orada Triana vadisi denilen bölgede, 3 manastır inşa ediyorlar. O azizlerin isimlerine gelince Aziz Yorgi, Aziz Sotri, Aziz Yani.
Nikolaus şifacı özellikleri olan, iyilik yapan bir din bilgini.. Doğduğu ve görev yaptığı bölge, bilim, sanat, ticarette çok ileri bir bölge. Likya MÖ yaşamış önemli bir medeniyet.. Yukarıda zaten Efes, Sart gibi başka güçlü halklar var.. Tıp, astronomi, felsefe ve teolojik alanda da etkililer.. Aziz Nikolaus bu çevreden gelen biri..
Bizim bildiğimiz Noel Baba denen kişi, 1920’lerde ABD’de Coca Cola tarafından üretilen bir kişilik.. Nordik pagan bir efsane..
Antakya, yani bugünkü Hatay, Halife Hz. Ömer’in komutanlarından Ubeydullah Bin Cerrah tarafından 636 yılında fethedildi ve fethin nişanesi olarak, Habib-i Neccar ve Hz. İsa’nın iki havarisinin mezarının bulunduğu yere bu cami inşa edildi. Habib-i Neccar, Antakya’da Peygamberimiz’in vefatından 600 yıl önce yaşamış. Fakat Efendimiz’in vefatından 4 yıl sonra, 636 yılında Hz. Ömer zamanında şehir Ebu Ubeyde b. Cerrah tarafından fetholununca, Anadolu sınırları içindeki bu ilk camiye onun adı verilmiş oldu. Daha sonra haçlılar camiyi yıksa da Müslümanlar daha sonra bu manevi mirasa sahip çıkarak yerine bugünkü camiyi yaptılar.. Camide mezarları bulunan iki aziz ve bir de 3’üncüsü ile birlikte, Habibünneccar’ın manevi mirasına sahip çıktılar..
Bu arada, laik Türkiye Hatay’ın ilçesi Simon dağını Samandağına çevirmiş.. Hani orada Simon manastırı var ya, o dönemdeki bir manastırın adını anmamak, bir şehre ad olarak vermemek için Saman adının arkasına saklanmış..
Kur’an-ı Kerim’de 3 peygamberin ailesi ve ashabına selat ve selam edilir.. Bunlar al-i İbrahim, yani, Hz. İsmail ve Hz. İshak, ve tabii Hz. Hacer ve Hz. Sara annemiz, Hz. Yakup ve çocukları, Ali İmran yani Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hz. Zekeriye efendimiz ve Hz. Zekeriye’nin eşi Hz. Helen annemiz. Ve son peygamber, Hz. Muhammed (sav)
Noel Baba, aziz bir din bilgininin ruhundan soyularak sıradan bir tüketim maskotu haline getirildi. Hatta bu zat adeta bir palyaçoya dönüştürüldü.
Sonuçta bu zat bir Anadolu çocuğu, hikmet sahibi bir din alimi.. Birileri bunu bizden çaldı. Bu konuda bir gerçeği ortaya çıkarmak için şu günlerde bir belgesel çekimi için çalışıyoruz.
Bu vesile ile hanif gelenek konusu da gündeme gelmiş olacak. Bu arada yaşadığımız coğrafyaya tanıklık etmiş olacağız.
Hz. Peygamber’den 300 asırdan daha fazla bir zaman öncesinde yaşamış bir kişi hakkında kuşkusuz kesin bir hükümde bulunmak mümkün değil. Kutsal bir metinin bile zaman içinde nasıl değiştiği ortada.. Ancak Aziz Nikolaus’un İsevi bir gelenekten gelen, İznik konsülüne davet edilen, İncil konusunda otorite kabul edilen, iyiliksever bilge bir kişi olduğunu biliyoruz. Bu gerçeklerden yola çıkarak hüsnüzan etmek durumundayım.
Göreceksiniz bu film ilginç bir belgesel olacak. Dünyanın bu en iyi bilinen markalarından birinin arkasındaki gerçekle yüzleşeceğiz. Selâm ve dua ile.
yeniakit