Sendikalar Kuran Kurslarını Bastı
KKTCde bir grup sendikacı öğretmen, okul okul dolaşıp kuran kurslarını basıyor. Kıbrıs'ı geren baskını yapan sendikalar ve baskın gerekçeleri...
KKTC'de yaz tatilinde okullarda Kuran kursları açılması tansiyon yarattı. 'AKP'nin politikasını Kuzey Kıbrıs'a yaymaya çalıştığını' öne süren bir grup sendikacı öğretmen, okul okul dolaşıp kursları basıyor
KKTC'de "Dini Bilgiler Eğitimi" adı altında, 32 okulda Kuran kursu açılmasının tartışmaları "okul baskınlarına" kadar vardı. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretim Sendikası (KTOEÖS) yetkilileri kurs verilen okulları basarak kurslara engel oldu. Sendikalar, AKP'nin politikasını Kuzey Kıbrıs'a yaymaya çalıştığını öne sürdü. Kursların yapılmasını savunan Demokratik Haklar ve İnançlar Platformu da, sendikaları, "halkı çatışma içine sokmaya çalışmakla" suçladı.
Ülkede Din İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, ilk bu yaz belirlenen okullarda Kuran kursları açılmıştı. Önceki gün Akova, dün de Değirmenlik İlkokulu'nu basan sendika yetkilileri, Kuran kurslarının "laik eğitim sistemine ters düştüğünü" açıkladı. Sendikalar, Akova'daki okulda kurs veren imam Mustafa Gören'le tartıştı. Tartışma sonrasında, imam Gören kursu iptal etti; çocukları evlerine gönderdi.
Okullara, "Şeriatçı AKP işbirlikçi UBP" pankartları asan sendikalar, sert bir bildiri yayımlayarak, "kurslara asla izin vermeyeceklerini" açıkladı. Bildiride, "AKP hükümeti ve onun yerli işbirlikçisi UBP'den (iktidardaki Ulusal Birlik Partisi) güç bulan bu gerici kesim Sünni Müslümanlığı ön plana çıkararak, okullarda Kuran kursları anlayışını dayatmaya çalışmaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Okulların Atatürk'ün laiklik ilkesine bağlı birer ilim yuvası olduğu vurgusu yapılan açıklamada, "Kıbrıslı Türk kimliğine ihanet eden uygulamalara izin vermeyeceğiz" denildi.
Kursların verilmesini destekleyen Demokratik Haklar ve İnançlar Platformu da, öğretmenler sendikasına karşı bir bildiri yayımladı. Sendikaların kurslara engel olmasını, "dağdan inme bir hareket" diye değerlendiren bildiride, "Sendikaların yapmış olduğu bu gibi faaliyetler halk içinde bölücülük, ayrışma ve tartışma çıkarmaya yönelik hareketlerdir" ifadesi kullanıldı.