Sinyora BM'den Yardım İstedi
Beyrut'taki Patlamalar sonrası ölen Hıristiyan milletvekili ve ardından yaşananlar...
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Birleşmiş Milletler’den, Hıristiyan milletvekili Antoine Ghanem’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya yardım etmesini istedi.
Lübnan'da öldürülen Hıristiyan milletvekili Antoine Ghanem Suriye karşıtıydı.
Sinyora, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a yazdığı mektupta, suikastın soruşturmasına teknik destek vermesi isteğini dile getirdi. Uluslararası örgütün bu isteğe olumlu yanıt vermesi bekleniyor.
Bu arada, Hıristiyan Ketayeb Partisi’nin çağrısı üzerine başkent Beyrut’ta genel greve gidildi. Resmi kurumlarla okullar ve ticari mahaller açılmadı.
İktidarı oluşturan partiler de olayı görüşmek üzere bugün biraraya gelecek.
ABD Başkanı George Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban saldırıyı kınamıştı.
ÖLDÜRÜLEN VEKİL SURİYE KARŞITIYDI
Lübnan’da meclisin devlet başkanlığı seçiminden yaklaşık 1 hafta önce Beyrut’taki kalabalık ticaret ve yerleşim bölgesi Sin El Fil’de Hıristiyan Ketayeb Partisi Milletvekili Ghanem’in konvoyuna düzenlenen saldırıda, Suriye karşıtı Hıristiyan milletvekili Antoine Ghanem’in de aralarında bulunduğu 8 kişi ölmüş, 22 kişi yaralanmıştı. 64 yaşındaki Antoine Ghanem, Falanjist Partisi üyesiydi.
Ghanem, 2005’te eski başbakan Refik Hariri’nin suikaste uğramasından bu yana öldürülen önde gelen Suriye karşıtı 8. milletvekili oldu. Son 2.5 yılda bir dizi bombalı saldırının düzenlendiği Beyrut’ta çoğunlukla Suriye karşıtı siyasal isimler hedef alındı.
En son Haziran ayında Suriye karşıtı milletvekili Velid Eydo ile birlikte 9 kişi düzenlenen bombalı saldırıda ölmüştü.
ŞAM SUÇLANIYOR, SURİYE SALDIRIYI KINADI
Hariri’nin 2005 yılı Şubat ayında düzenlenen bombalı saldırıda 22 kişiyle birlikte öldürülmesiyle ilgili suçlanan Suriye, hakkındaki iddiaları reddediyor. Dünkü saldırıda ölen Ghanem’in müttefikleri de saldırıyla ilgili Şam’ı suçlarken, Suriye yönetimi saldırıyı kınadı.
1975-1990 yılları arasında yaşanan iç savaştan bu yanaki en sıkıntılı siyasal süreci yaşadığına dikkat çekilen Lübnan’da, ABD’nin desteklediği başbakan Fuad Sinyora liderliğindeki hükümetin, İran ve Suriye’nin desteklediği muhalefetteki Hizbullah ile iktidar mücadelesinin yarattığı gerilimin yüksek olduğu yorumları yapılıyor.
Hükümet yandaşları, Suriye’nin, hükümet koalisyonundaki milletvekillerini öldürerek, Sinyora’nın parlamentodaki az farkla çoğunluğunu sona erdirmeye çalıştığını ileri sürüyor.
Kabinedeki bakanlardan Ahmed Fatfat, saldırıyla ilgili Suriye’yi suçlayarak, Şam’ın, Lübnan’da devlet başkanlığı seçimi yapılmasını istemeyen tek yönetim olduğunu ileri sürdü.
DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNCESİ KRİZ ÇIKABİLİR
Bu arada 25 Eylül’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden 6 gün önce düzenlenen saldırının, ülkedeki kargaşa ortamını derinleştirmesinden endişe ediliyor. Devlet başkanlığı konusundaki bölünmenin, ülkeyi iç savaş dönemine götüren süreci hatırlatan, iki rakip hükümet oluşturmasından endişe ediliyor.
Suriye yanlısı devlet başkanı Emil Lahud’un, 23 Kasım’da görevinden ayrılmasından sonra hükümet yanlıları kendi adaylarının göreve gelmesini hedeflerken, Hizbullah ve müttefikleri ise kendilerinin onaylamadığı bir adayın seçimini engelleyeceklerini kaydediyor. Hizbullah ve müttefiklerinin, seçimi boykot ederek, devlet başkanlığı seçimi için gerekli olan 3’te 2 çoğunluğa ulaşılmasını engelleyebileceği belirtiliyor.
Ancak Lahud’un görevden ayrılacağı zaman hiçbir aday üzerinde anlaşmaya varılamaması durumunda Sinyora ve kabinesinin otomatikman yürütme yetkisini elinde bulunduracağı kaydediliyor. Muhalefet yandaşları bu durumda da Lahud’un ikinci bir hükümet atayabileceğini ifade ediyor. Bu adımın da ülkede parçalanmaya yol açabileceği endişeleri dile getiriliyor.
Dünkü saldırıda ölen milletvekiliyle 128 sandalyeli mecliste, Sinyora hükümetini destekleyen miletvekillerinin sayısının 68’e düştü. Mecliste muhalefetin 59 milletvekili bulunuyor.
NTV