Sivil Anayasa manifestosu

Sivil Anayasa manifestosu

175 STK ve onlarca aydın TGTV’nin koordinatörlüğünde bir araya gelerek, “Ortak Akıl Hareketi” başlattı.

"Yeni Anayasa ve Demokrasi Platformu" adı verilen sivil oluşum bir manifesto yayımlayarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten ancak Sivil Anayasa ile çıkabileceğini bildirdi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın yanı sıra Hak-İş, Memur- Sen, Eğitim- Bir-Sen, Diyanet- Sen, MÜSİAD, Genç Siviller, İHH, ASKON, Sivil Düşünce Platformu, Mazlum-Der, ENSAR Vakfı, Hukukçular Derneği, Hizmet- İş, Türkiye Yazarlar Birliği, Öğretmen- Sen gibi sivil toplum örgütlerinden oluşan platforma Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Doç. Dr. Mustafa Şentop, araştırmacı yazar Abdurrahman Dilipak, araştırmacı yazar Ahmet Taşgetiren, müzisyen Şanar Yurdatapan gibi aydınlar da destek veriyor.

PLATFORM ÖZGÜRLÜKLER İÇİN MÜCADELE VERECEK
"Ortak Akıl Hareketi" olarak da adlandırılan projenin mimarları yayınladıkları "Yeni Anayasa ve Demokrasi Manifestosu" adlı bildiride, "Dünyanın ve özellikle Ortadoğu'nun yeniden şekillendiği bu günlerde, Türkiye'nin de yeni bir bakışa ihtiyacı olduğu açıktır" denildikten sonra, amaçlarını şöyle dile getirdiler: "Bu platform; ülkemizde yaşanan demokrasi ve özgürlük mücadelesine aktif katılım sağlamak, temel hak ve özgürlüklerin alanını genişletmek, millet iradesini her tür vesayet ve ipotekten arındırmak, toplumdaki her tür inanç, yaşam tarzı ve eğilimleri eşit olarak hukuk güvencesine alacak yeni bir anayasa talebini diri ve canlı tutmak amacıyla kurulmuş bir platformdur."

ÖZGÜRLÜKLER HERKES İÇİNDİR
Bildiride ayrıca şunlar kaydedildi: "Tüm insanlar özgür, değer ve hak bakımından eşit olarak doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. Birbirlerine karşı kardeşlik düşünceleriyle davranmalıdırlar. Herkes; ırkına, rengine, cinsiyetine, diline, dinine, siyasal ya da başka inançlarına bakılmaksızın eşit haklara sahiptir. İnsanlar ulusal ve toplumsal kökenleri, zenginlikleri, doğuştan getirdikleri farklılıkları ya da herhangi başka bir ayrım gözetilmeksizin tüm haklardan ve özgürlüklerden yararlanabilirler."

ÖNCELİK, SİVİL ANAYASA
Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten tek çıkış yolunun "Sivil Anayasa" olduğu kaydedilen bildiride, özetle şöyle denildi: "Özgürlüklerin zihniyet zemini olarak teminatı tam anlamıyla işleyen bir demokrasidir. Özgürlükler, demokrasiyle birlikte genişler... Devlet, milletin belirlediği hukuku uygulayan, topluma hizmet eden bir kurumdur. Demokratik devletin resmi ideolojisi olamaz. İnsanlar belirli bir ideolojik kalıba sokulmaya çalışılmamalıdır. Devlet, hukuku kendi düşüncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır. Devlet, düşünceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni bir Anayasa bu ilkeler üzerine inşa edilmelidir..."

NELER YAPILACAK?
1- Platformun internet sitesinin hazırlanması
2- STK'ların bir araya getirilmesi
3- Aydınlar, akademisyenler ve medya mensuplarının desteklerinin alınması
4- Toplumun çeşitli kesimlerinin temsilinin sağlandığı bir basın toplantısıyla manifestonun ve projenin amacının ilan edilmesi
5- Sloganların tespit edilmesi
6- Kısa filmlerin hazırlanarak TV, internet ve youtube benzeri web siteleri kullanılarak yayınlanması
7- Sürece destek verecek araştırma ve anketlerin hazırlanıp kamuoyuna açıklanması
8- Gazete ilanları, basın toplantıları, bilboardlar ve özel reklam panolarının kullanımı
9- Platform sözcülerinin haber, tartışma programlarına dahil edilmesi
10- Gerek duyulduğu takdirde geniş katılımlı bir miting veya toplumsal tepkinin özgün bir şekilde, tarihe kayıt düşülecek bir tarzda ortaya konulması
11- Anadolu'da bölgesel toplantılar yapılarak kamuoyu duyarlılığı oluşturulması
12- Yurtdışından heyetler tertip edilerek sürece destek ziyaretlerinin organize edilmesi.

VAKİT