Merve Kavakçı
Siyasetin tam göbeğinde
Sivil toplum dediğiniz siyasi toplum olur mu? Oluyor, hem de en kuvvetli siyasi karar mercii gibi siyaseti etkileyebiliyor. Oylamayı bloke ediyor, seçim sonucunu değiştirecek tesiri gösteriyor. Adı sivil olmasına rağmen siyasi iradenin en önemli organı gibi hareket ediyor, yön çiziyor. Amerika"da kısaltılmış adı NRA olan National Rifle Association yanı Milli Silah Derneği tam da böyle bir sivil toplum kuruluşu. Sözde-STK da denebilir buna. Zira yaptığı iş siyasetin alâsı. Önceden de kısaca değinmiştim, NRA Cumhuriyetçi partinin en önemli oy havuzlarından birini teşkil eder ABD"de. Dindar, muhafazakar Amerikalının yeridir. Onlar da istisnalar hariç her zaman cumhuriyetçi partinin mensubudur. Üye sayısının beş milyona yakın olduğu söyleniyor.
Geçen hafta Boston maratonunda yaşanan bombalama olayları sonrasında maalesef kamu oyundan gerekli ilgiyi bulamayan bir oylama olmuştu, ABD Kongresinde. Aynı günlere rastlaması sebebiyle de bir kenara atılmıştı. Konu Amerika"daki silahlanma kanunuydu. Geçtiğimiz Aralık ayında Connecticut eyaletinde bir ilk okulda yirmi tanesi küçük çocuk olan 26 kişiyi öldüren genç çocuğun yaptığı bu katliamdan sonra bütün ülke ayağa kalkmış, okullara silah sokulmaması için gerekli önlemlerin alınması gerçeği ile yüzleşmişti. Amerika"nın tamamı böyle trajedilerin yaşanmaması konusunda hemfikirdi ama bir türlü silahsızlanma opsiyonuna yanaşmıyordu. Bunun sebebi de bu ülkede NRA"nın topladığı destektir. ABD"liler silahlarına tabir-i caizse kutsal değerlerinin bir parçası olarak bakıyorlar. Bu en önemli faktör silahlarından vazgeçmeme konusunda. İkincisi ise bu meseleyi getirip haklar/özgürlükler tartışmasının merkezine oturtuyorlar. Konunun ne olduğunu bilmeden, dışarıdan duysanız, zannedersiniz ki yaşamak, yemek, okumak gibi en temel hak ve özgürlüklerden bahsediliyor. Halbuki konu, bir insanın silah edinme hakkı olsun mu olmasın mı?..
Connecticut"taki okul katliamından sonra Obama yönetimi harekete geçmiş, Kongre"deki demokratlar silah satışı öncesi silah satın alacak kişilerin geçmişlerinin kontrol edilmesi gerektiği konusunda kanun teklifi hazırlamışlardı. Düşününüz, tartışma silah satın alıp almama konusuna bile gelemiyor henüz, teklif edilen sadece silah satın almaya gidecek kişinin alma yetkisi olsun mu olmasın mı sorusu konusunda arka plan kontrolü yapılsın mı yapılmasın mı meselesinde kilitli henüz. Çünkü Connecticut"ta küçük çocukları öldüren genç adamın annesi ve abisi ile yaşadığı evi silah deposu gibiymiş meğer. Zaten o sabah katliamı işlemeden önce, anne ve kardeşini öldürüyor sonra gidip, annesinin çalıştığı ilköğretim okulunda katliamı yapıyor sonra da kendini öldürüyor.
Geçen hafta Obama Connecticut"a gitti, orada çocukları ölen anne ve babalarla buluştu, basın büyük ilgi gösterdi, o günlerde silah kontrolü ile ilgili tartışmalar yapıldı, Obama o ailelerden bir kaçını da yanına alarak Washington"a döndü. Senato"da oylamanın yapılmasından önce mağdur aile temsilcileri Kongre üyelerini birbir ziyaret ettiler. Amaç farkındalık oluşturmak ve onları silahlandırmayı durdurmaya razı etmekti. Ama nafile. Önce Boston maratonu bombalamaları olayın üzerindeki medya ilgisini azalttı. NRA Senato"daki gücünü gösterdi ve oylamayı bloke etti. Boynu bükük mağdur aileler evlerine döndüler. Obama için de önemli bir yenilgi oldu.
yeniakit