Siyonist gözüyle Gazze yenilgisi

Siyonist gözüyle Gazze yenilgisi

İsrail işgal güçlerinin Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği soykırım saldırısında tam bir başarısızlığa uğraması sonrasında ortaya çıkan gelişmeler siyonistlerin moralini alt üst etti.

Siyonist rejim askeri istihbarat kaynaklarına yakınlığı ile bilinen DEBKA internet sitesinde "Olmert Hükümeti Giderayak Gazze'deki Kazanımları Feda Ediyor" başlığı altında yayınlanan analizde, Siyonist rejimin Gazze saldırısında büyük kazanımlar elde edildiği, ancak bu kazanımların kaybedildiği ileri sürülerek, İsrail'in yenilgisine başka bir açıdan ele alınıyor.

DEBKA'nın analizini Kemal Saral'ın çevirisiyle sunuyoruz.

"Olmert Hükümeti Giderayak Gazze'deki Kazanımları Feda Ediyor"

"İsrail'in üç savaş lideri de – Başbakan Olmert, savunma bakanı Barak ve dışişleri bakanı Livni- 27 Kasım 2008'de başlattıkları ve 3 hafta süren Gazze saldırısının başta ilan ettikleri nedenlerini unuttular. Bu operasyon güney İsrail'de güvenlik sağlanıncaya, sekiz yıldır süren  Filistin füze saldırıları son buluncaya ve Hamas'ın tekrar silahlanmasının önü tamamen alınıncaya dek" durdurulmayacaktı.

Altı hafta sonraysa, İslamcı militanların savaştaki kayıplarını onarmakla meşgul olduğunu görmekteyiz.

Tel Aviv, taviz üstüne taviz vererek Mısırlı arabulucuları, Hamas'ı Kahire'deki müzakere masasında tutabilmek ve uzun süreli bir ateşkes sağlamak için destekliyor. Hayal kırıklığına uğramış İsrailli komutanlar, "zaferlerinin" Hamas'ın aklı hayaline getirmediği kazanımlar elde etmesini sağlayacak bir şekilde - mesela Filistinli İslamcı hareketin Gazze Şeridi'nin meşru hakimi ve İsrail'in güney sınırındaki bir İran üssü olarak varlığının tanınması gibi- satılmakta olduğu uyarısını yapıyorlar. Kahire anlaşması, Batı yanlısı Batı Şeria ile İran taraftarı Gazze Şeridi arasındaki ayırımı daha da artıracak ve bu durum potansiyel bir Filistin devletinin tartışılmasının önünde engel olacak.

7 Şubat Cumartesi günü Barak, çatışmaların başlamasının ardından ilk kez olarak Hamas lideri Mahmut Zahar'a Gazze'de gizlendiği yerden çıkması için güvenli geçiş olanağı sundu. Ardından da, 2006 yılından beri esir tutulan asker Gilad Şalit'in durumunu konuşmak için önce  Kahire'ye, sonra da Şam'a uçtu. Bu ödünle birlikte Barak, Hamas ve Şam'ın doğrudan emir aldığı Tahran'a da bu muzakerelerdeki son sözünü söylemiş oldu.

Barak'ın Mısır'a, Kahire görüşmeleri sürdüğü müddetçe -Hamas içeriye silah sokmaya ve İsrail'e roket yağdırmaya devam etmesine rağmen- örgüt liderlerinin sığınaklarından güvenli bir şekilde çıkabilmelerinin sözünü verdiği söyleniyor.

İsrail seçimleri yaklaşırken İşçi Partisi Lideri Barak ve siyasi çevresi, etrafa toz pembe iyimserlik tabloları çiziyorlar ve bu, Gazze operasyonunun hedeflerini tersine çevirecek adımlar birer birer atılırken yapılıyor.

Debka'nın askeri kaynakları hükümetin giderayak 8 alanda Hamas'a teslim olduğunu belirtiyorlar:

1. Gazze'deki Filistin askeri hedeflerine düzenlenen saldırılar durduruldu. Hamas ise bunun karşılığında Mısır'a füze saldırılarının düzeyini azaltmaya çalışacağı yönündeki  yazılı olmayan bir söz vermenin dışında bir şey yapmadı.

2. İsrail, Kahire'ye verdiği sözden dolayı Hamas liderlerine ve komutanlarına suikast düzenlemeyi durdurdu.

3. Başka bir söze binaen de İsrail, Gazze'ye giderek artacak bir miktarda yardım kamyonlarının ve gemilerinin günlük olarak girmesine izin verecek. (yani kısacası Gazze ambargosunun sonu) Hamas ise silah kaçakçılığına son verme veya başka bir taviz sözü vermiş değil.

4. İsrail Mısır'a Gazze'ye uyguladığı deniz muhasarasını da kaldırma sözü vermiş.

5. Tel Aviv, Hamas'ın sınır kapılarından uzak tutularak buraların Filistin otoritesinin kontrolüne bırakılması talebinden de vazgeçmiş görünüyor. Bu durum İsrail'in Filistin'deki aşırılıkçıların yönetimini ve İsrail'in güneybatı sınırına hakim olmalarını tanımasının başka bir ifadesi.

İsrailli askeri uzmanlar İsrail'in verdiği bu tavizlerin Abbas hükümetinin tamamen çökmesiyle sonuçlanabileceği uyarısını yapıyorlar. Bu kişiler, Hamas'ın Batı Şeria'nın hakimiyetini ele geçirmek için Gazze'yi sıçrama tahtası olarak kullanabileceği endişesini taşıyorlar.

6. Gazze saldırısına katılan pek çok asker Gilad Şalit'in kurtarılamamış olmasından dolayı görevlerinin tamamlanmamış olduğunu ilan ettiler. İsrail, askeri "kahramanlığını" Gilad'ın kurtarılması için şansları iyileştirmekte kullanacağına, burada da kendini köşeye sıkıştırılmış vaziyette buldu. Hamas, isteklerini 1000 Filistinli militanın serbest bırakılmasını istemeye dek götürdü ki İsrail bunu da kabul edecek gibi görünüyor. (Hamas'ın salıverilmesini istediği Filistinliler, aralarında birkaç cinayet işlemiş kişilerin de olduğu Fetih, Tenzim, Halk Cephesi ve Hamas militanlarından oluşuyor)

7. İsrail, Hamas'ın silah kaçakçılığını takip etme işini Mısır'ın eline bıraktı. Hamas büyük miktarlarda silahı Sina üzerinden Gazze'ye sokarken Mısır polisi de başını öte yana çevirmekle yetinmişti yıllar boyunca.

8. Hamas'ın silahlı gücünü dağıtacağına dönük tek bir söz bile alınmadı. İsrail böylece sınırındaki silahlı bir terörist gücün varlığını kabul etmiş oluyor."

İSRA HABER