Siyonistleri şok eden karar

Siyonistleri şok eden karar

‘İşgal altındaki topraklar İsrail toprağı sayılmaz’Avrupa Adalet Divanı’nın İsrail aleyhine aldığı ilk karar Siyonistleri şok etti...

Karara göre Avrupa Adalet Divanı, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında kurduğu yerleşim bölgelerinin terörist ülkenin bir parçası olmadığını resmen kabul etti.

Avrupa Adalet Divanı'nın İsrail aleyhine aldığı ilk karar Siyonistleri şok etti. Karara göre Avrupa Adalet Divanı, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında kurduğu yerleşim bölgelerinin terörist ülkenin bir parçası olmadığını resmen kabul etti.
"İŞGAL TOPRAKLARINDAN GELEN
MALLARI GÜMRÜKSÜZ ALMAYIZ"
Alman su filtresi üreticisi Brita firmasının İsrail ürünlerini Batı Yaka'daki Yahudi yerleşim bölgelerinden getirip getiremeyeceği tartışmasına Avrupa Adalet Divanı (EuGH) son noktayı koydu. Avrupa Adalet Divanı (EuGH) Filistin'de işgal ettiği bölgelerin İsrail'e ait olmadığı gerekçesiyle, İsrail'in ürünlerini bu bölgelerden Avrupa'ya gümrüksüz olarak getiremeyeceğine karar verdi. Mahkeme İsrail tarafından işgal altında bulunan bölgelerin İsrail'e ait olmadığına karar verirken, bu karar ile İsrail ürünlerinin Batı Yaka'dan gümrüksüz olarak Avrupa'ya ithal edilmesinin önü kesiliyor.
"AB TAVRINI ZIMNEN
ORTAYA KOYMUŞTUR"
Vakit'e konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise kararı değerlendirerek; "Bu karar, İsrail'in yasadışı olarak yerleştirdiği yerleşimciler sorununda AB'nin tavrını zımnen ortaya koymaktadır. Umarım bu karar Gazze'de yıllardır devam etmekte olan ambargoya da bir nokta koyar" dedi. Ekonomik gibi görünen bu kararın siyasi yankılarının ileride çok daha iyi anlaşılacağını söyleyen Faruk Ünsal; "İşgalin uluslararası kamuoyunca artık kabul edilebilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır" diye konuştu.
İŞGAL EDİLEN YERLERDE
ÜRETİLEN MALLARA DA "İSRAİL MALI"
DAMGASI VURULUYORDU
Brita firması tarafından üretilen asitli su aletlerinin Avrupa'ya ithali sırasında memurların ürünlerin gerçekten İsrail'de üretilip üretilmediği konusunda şüpheye düştükleri, konu hakkında bilgi istediklerinde ise İsrail yetkililerinin, ürünlerin İsrail'in gümrük egemenliği olduğu bölgelerde üretildiği cevabını aldıkları, ancak işgal altında bulunan Batı Yaka'da üretildiğini söylemekten kaçındıkları bildirildi. Alman memurlarının bunun üzerine ürünlerin ithali için 19.000 Euro gümrük ücreti tahsil ettikleri belirtildi. Hamburg'da bulunan gümrük merkez bürosuyla yaşadığı anlaşmazlık sonucunda AB Adalet Divanı'na başvuran firma, başvurusuna gerekçe olarak 1995 yılında AB ile İsrail arasında imzalanan gümrük muafiyeti anlaşmasını göstermişti. Anlaşma her ne kadar Batı Yaka, Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'ni gümrük muafiyeti kapsamının dışında bıraksa da, İsrail uygulamada Filistin'deki Yahudi yerleşimlerinde üretilen ürünlerin üzerine de 'İsrail malı' ibaresi koyuyordu.
"İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELER
İSRAİL TOPRAĞI SAYILMAZ"
Avrupa Adalet Divanı (EuGH) Alman memurlarının doğru hareket ettikleri kararına vardı. AB ve İsrail arasındaki gümrük muafiyeti anlaşmasının, İsrail tarafından işgal altında bulunan bölgeleri kapsamadığı belirtildi. Adalet Divanı'nın ayrıca İsrail'i, anlaşmaya göre zorunlu olmasına karşın, ürünlerin kaynağı ile ilgili olarak yeterli bilgilendirmede bulunmamasını eleştirdi. Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği karara itiraz eden Brita firması Hamburg Finans Mahkemesi'ne başvurdu. Adalet Divanı'ndaki meslektaşlarına konuyla ilgili danışan Alman hâkimlerin; "İsrail'de üretildiği söylenilen ürünlerin gerçekten İsrail'de üretilmesi gerekir. İşgal altındaki bölgeler İsrail toprağı sayılamaz" cevabını aldıkları bildirildi.
Vakit'e konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, kararı değerlendirerek; "Bu karar, İsrail'in yasadışı olarak yerleştirdiği yerleşimciler sorununda AB'nin tavrını zımnen ortaya koymaktadır. Umarım bu son durum, Gazze'de yıllardır devam etmekte olan ambargoya da bir nokta koyar" dedi.