Srebrenitsa; cesedini arayan kabirlerin kenti

Srebrenitsa; cesedini arayan kabirlerin kenti

Avrupa’nın göbeğinde ve insanlığın gözleri önünde yaşanan katliam unutulmayacak

Bosnalılar, Srebrenitsa katliamının yaşandığı 11 Temmuz'da 10 bine yakın şehidini dualarla anmaya hazırlanıyor. Her sene farklı toplu mezarlardan çıkarılarak kimliği tespit edilen insanların cesetleri de yine törenle şehitliğe defnedilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.
Türk halkı, 13 yıldan beri acılarını paylaştığı Bosna halkının yanında yer almaya devam ediyor. 11 Temmuz Cuma günü Srebrenitsa'da düzenlenecek şehitleri anma törenine Türkiye'den birçok sivil toplum kuruluşu katılıyor. TRT ve birçok televizyon kanalı da anma törenini canlı yayınla izleyicilerine sunacak. Sırp saldırganlar, 13 yıl önce Srebrenitsa'da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Martında başlayan Bosna Savaşı'ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman dilinimde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa'da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı. Bosna'nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa'nın savaş öncesinde yüzde 75'i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin civarı nüfusu bulunmaktaydı. BM'nin "Korunaklı Bölge" olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrenitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa'nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa'da toplanmıştı.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük katliam
BM'nin en üst mercileri tarafından "BM sizi koruyacaktır denilen" ve bu şekilde her türlü silahtan arındırılan Srebrenitsa kurbanları, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak nitelendirilen katliamda katledildiler. Toplu mezarlar ise katliamdan çok sonra ortaya çıkarılmaya başlandı. Katliamın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar her geçen gün tazeliğini koruyor. Srebrenitsa'da gözyaşları dinmek bilmiyor. Bosnalılar, Avrupa'nın göbeğinde maruz kaldıkları katliamda binlerce evladını kaybetti. Toplu katliamlar gerçekleştiren Sırplar, kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak farklı toplu mezarlara buldozerlerle gömdü.
Şehitlerini anacaklar
11 Temmuz'da Srebrenitsa Katliamı'nda hunharca öldürülen 10 bine yakın Boşnak, düzenlenen törenlerle anılacak. Ayrıca farklı toplu mezarlarda bulunarak kimliği yeni tespit edilen şehitlerin defin törenleri gerçekleştirilecek. Binlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş de gerçekleştirilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.
Tören canlı yayınlanacak
Törenler için Türkiye'den de çok sayıda katılım var. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla duyarlı vatandaşlar, uçak biletlerini ayırttı. Öyle ki Balkan ülkelerine giden uçaklarda biletlerin tükendiği ifade ediliyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ile TRT de Bosna'ya gidemeyen vatandaşların anma törenlerini izlemesi için bölgeden canlı yayın yapacak. İHH'nın 11 Temmuz Cuma saat 15.00 ile 17.30 saatleri arasında yapacağı "Srebrenitsa Özel" canlı yayın programı TV 5, Kanal 24, TGRT Haber, TV Net, Ülke TV, Dost TV ve Hilal TV tarafından yayınlanacak.

 

milli gazete