Suriye İhvanı: İnsanca yaşamak istiyoruz
Suriye İhvanı, tek taleplerinin, insanca ve özgürce yaşamalarının önünün açacak toplumsal barış olduğunu duyurdu.
Suriye İhvanı'ndan yapılan resmi açıklamada, Esad rejiminden tek taleplerinin, insanca ve özgürce yaşamalarının önünün açacak toplumsal barış olduğu duyuruldu.
Suriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Türkiye'nin kendileriyle Esad rejimi arasında arabuluculuk yapmasını istediğine dair haberler sonrası, resmi bir açıklama yayınlandı. Cemaatin şu anki genel merkezinin bulunduğu Londra'dan yapılan açıklamada, "Vatanımıza dönmek, diğer tüm yeryüzü halkları gibi yaşamak, ülkemizin bir vatandaşı olarak siyasi ve sivil haklarımızı elde etmek istiyoruz" dendi.
Suriye Müslüman Kardeşler Cemaati Resmi Sözcüsü Zeheyir Salim imzasıyla yayınlanan açıklamada, 22 Ocak gecesi Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla yarı periyodik bir şekilde gerçekleştirilen diyaloglar çerçevesinde bir araya gelindiği, burada İsrail'in Gazze katliamı sonrası son gelişmelerin yorumlandığı belirtildi.
Resmi açıklamada, Gazze'deki savaşla birlikte bu savaşın etki ve sonuçları, Türkiye'nin konuya ilişkin ileri resmi tutumu ve Türkiye'deki sivil toplumun Filistin davasını destekleme noktasındaki rolünün ele alındığı, ayrıca cemaatin Gazze savaşı sırasında muhalefetini, gerçek mücadelenin önünü açmak için askıya aldığı ve Suriye rejiminden iç cephesini güçlendirmesi için halkıyla barışması gerektiği sözleri de, bildiride yer aldı.
Bildiride şu ifadeler kullanıldı:
"Bu toplantıda, bir gazetecinin 'Tam olarak ne istiyorsunuz?' şeklindeki sorusuna cevaben biz de, 'Vatanımıza dönmek, diğer tüm yeryüzü halkları gibi yaşamak, ülkemizin bir vatandaşı olarak siyasi ve sivil haklarımızı elde etmek istiyoruz' demiştik.
Başka bir soruya da cevaben, Cemaatin adından vazgeçmeyeceğimizi, bununla birlikte başlıklardan ziyade içeriklere baktığımızı ifade etmiştik. Kaybolanların akıbetleri netleştiğinde, bütün tutuklular serbest bırakıldığında, sürgündeki herkesin ülkesine güvenli kapılarından değil normal kapılardan giriş yaparak dönmesine izin verildiğinde, 1980 yılında çıkarılan bir kararla Müslüman Kardeşler Cemaati'ne üye olmanın idam cezasıyla cezalandırılacak bir suç olduğunu ifade eden ceza kanununun 49. maddesi ilga ve iptal edildiğinde Suriye, gerçek anlamda bir toplumsal barışa adım atmış demektir."
Bildiride, toplantı sırasında, kesinlikle arabuluculuk ya da af talebinde bulunulmadığının da altı çizildi.
Dünyabülteni