Suriye Muhalefeti: 'Hamas, Terörist İslamcı Grup'
From hama-to-hamas-syrias-islamist-policies (Hamadan Hamasa Suriye İslamcı Politikalar
Suriye muhalefet hareketi Reform Partisi lideri ABD destekli Ferid Kadri'nin jewishpolicycenter.org'ta "From hama-to-hamas-syrias-islamist-policies" (Hama'dan Hamas'a Suriye İslamcı Politikalar" başlığı altında yayınlanan analizinde, Suriye yönetiminin Hamas hareketine verdiği destek ele alınarak, hamas hareketi "terörist İslamcı örgüt" olarak değerlendiriliyor.
Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:
"Suriye'nin İhvan hareketi ile olan acılı ilişkilerine karşın, Suriye Filistin İslamcı terör örgütü Hamas'ın güçlü bir destekçisi durumunda. Laik Esad rejimi aşırı İslamcılığı kendisi için bir düşman olarak görürken, diğer yandan Hamas'ın önde gelen lideri Halid Meşal'i Şam'da barındırıyor. Esad Hamas hareketine silah ve askeri eğitim sağlıyor. Mart 2008 tarihinde London Sunday Times'te yayınlanan Hamas askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın önde gelen komutanlarından biriyle yaptığı röportajda, sözkonusu komutan, hamas savaşçılarının İran ve Suriye'de silah üretimi için eğitim, gelişmiş patlayıcılar ve roketler aldığını, bu roketlerin her gün İsrail'e karşı kullanıldığını, ayrıca Aralık 2008-Ocak 2009 tarihleri arasındaki Gazze savaşı sırasında İsrail'in Askalan kentine atılan 122 mm'lik Grad füzelerinin alındığını belirtiyor.
Bundan ibaret değil. Gazze'deki Hamas eylemcileri temel eğitim için sürekli Suriye'ye gidiyor. Binlerce Hamas savaşçısının Suriye'de İranlı uzmanlar tarafından eğitim aldığı düşünülüyor. Suriye'de 100 kadar Hamas eğitim kampı bulunmakta. Hamas'ın İsrail'e karşı uzun seferberliği için bu terörist teknikler öğreniliyor.
Bununla birlikte, Hamas'ın Suriye üzerinden kazandıkları, Suriye'nin Hamas üzerinden kazandıklarından daha fazla. Tarihte ilk kez Müslüman Kardeşler Gazze'nin yönetimini ele tutmakta. Hamas İsrail'i yok etme hedefini gerçekleştirebilmek ve İslami hilafeti kurmak için, İran ve Suriye'den yardım almakta ve Hamas hareketini güçlendirmekte. Ilımlı İslam ülkeleri Esad rejiminin yıkılması çabalarını artırmalı ve Suriye Müslüman Kardeşler Örgütü ile bağlarını güçlendirmeli, Hamas ile Suriye'nin arasını ayırmalıdır. Zira Hamas Suriye ittifakı bölgesel barışı tehdit etmeyi sürdürmektedir."
Bir taraftan Esad muhalifi Suriye Reform Partisi'nin lideri olan Ferid el Kadri'nin aynı zamanda, Filistin İslami direniş hareketi Hamas'ı hedefleyerek "terörist İslamcı örgüt" olarak tanımlaması dikkat çekici.
Ferid Kadri kendisiyle The Wall Street Journal'da yayınlanan bir röportajda da, "Suriye'nin iç ve dış cephelerde karşılaştığı temel sorunlar nelerdir" sorusuna verdiği röportajda hedeflerinin "İran ve Hizbullah'ı zayıflatmak" olduğunu şöyle dile getiriyor:
"Dış cephede Suriye her şeyden önce dünyadan soyutlanmış bir parya durumunda. Havayı zor soluyor. İran'ın paryası. Avrupa ve Amerika Esad zorbalığına son vermenin aynı zamanda İran ve Hizbullah'ı zayıflatacağını biliyor. Bu da başlı başına bizim durduğumuz yeri gösteriyor.
İç cepheye gelince Suriye muhalefeti Suriye'de demokratik reform çağrısı amacıyla bir "Şam Deklarasyonu" yayınladı. Mevcut hali tam mükemmel olmasa da, Şam Deklarasyonu laik muhalefet ile Müslüman Kardeşler arasındaki ip çekme yarışında bir başlangıç. Bu önemli bir durum. Zira, geçmişte muhalefet sadece reform peşindeydi. Şimdi ise onlar rejim değişikliği çağrısında bulunuyor. Suriye Reform partisi rejim değişikliğini ilk olarak 2003 yılında savunmuştu.
Diğer yanda, Suriye halkı uluslar arası toplum ile el ele vererek Suriye yönetiminin terörizme verdiği desteğin sınırlanmasından da umutlu. Suriye halkı eninde sonunda rejimi alaşağı edecek. Suriye halkı barışçıl bir sonu görmek istiyor."
Haddam: İran-Suriye ilişkileri Esad'ın En büyük Hatası
Diğer taraftan Suriye rejim muhalifi Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri, eski Suriye Başkan yardımcısı Aldulhalim Haddam da Suriye ile İran arasındaki ilişkilerden duyduğu rahatsızlığı şu şekilde dile getiriyor:
"Şu anda Suriye ile İran arasındaki ilişkiler stratejik bir derinlik kazanıyor. İran ile ilişkiler Esad'ın yanlış politikalarının bir sonucudur. Bu ilişkiler Suriye'nin dünya ile olan ilişkilerini gerginleştirdi ve onu Arap dünyasından uzaklaştırdı."
velfecr