Suriye'de İlk Adım
Esad, söz verdiği ulusal diyalog için çerçeve belirlemek amacıyla 10 Temmuz'da muhalafet ile görüşecek...
Suriye hükümetinin, 10 Temmuz'da muhalefetle görüşeceği açıklandı.
Resmi haber ajansı SANA, Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından söz verilen ulusal diyalog için çerçeve belirlemek amacıyla 10 Temmuz'da görüşme yapılacağını duyurdu.
Ajans, Baas partisini Suriye'de siyasetin merkezine koyan madde de dahil olmak üzere anayasal değişikliklerin görüşmenin gündeminde olacağını bildirdi.
TOPLANTI ŞAM'DA YAPILDI
3 aydır Suriye'de süregelen krizi ele almak amacıyla yapılan toplantı Şam'da bir otelde başladı. AFP'nin bildirdiğine göre, muhaliflerin toplantısı, bu türden yapılan ilk toplantı olma özelliğini taşıyor.
'HÜKÜMET ÜLKEDEKİ KRİZİ İTİRAF ETMELİ'
Muhalefetin önde gelen isimlerinden Mişel Kilo, ülkede yaşananları bir komplo olarak görmek yerine, hükümetin ülkede bir kriz ortamı bulunduğunu itiraf etmesini istedi. Çözüm konusunda taleplerini ortaya koyan Kilo, konuşmasında bir an önce atılmasını istedikleri adımları sıraladı.
Mişel Kilo, Suriye'nin sosyalist bir ülke olduğu ve Baas partisi tarafından yönetileceğine yönelik anayasa maddesinin değiştirilerek; katılımcı demokrasi ibaresinin getirilmesi, din ve ırk eksenli siyaset yapmayacak partilerin kurulmasına izin verilmesini istediklerini vurguladı.
Suriye'deki muhalifler, ilk toplantılarını başkent Şam'da bugün yapıyor. Semiramis Otel'deki toplantı, Suriye milli marşının okunması ve gösterilerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.
Muhalifler, "Her kesim demokratik ve medeni bir devletin çatısı altında" başlıklı toplantıda yönetimden taleplerini dile getirdi.
'DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ'
Barışçıl protesto gösterilerine izin verilmesi, tutuklamalara son verilmesi ve tutuklananların bir an önce serbest bırakılmasını talep eden Kilo, sorunların çözümü için askeri önlemlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Mişel Kilo, muhalif gazetelere izin verilmesini de istedi.
Ülkede diyalog ortamı için gerekli zeminin sağlanmasını isteyen Mişel Kilo, tarafların kabul edebileceği bir geçiş süreci ile demokrasiye geçilmesini talep etti.
Yaklaşık 200 muhalifin katıldığı toplantı devam ediyor.
'BARIŞÇI GEÇİŞ İSTİYORUZ'
Suriye'de muhalifler, demokratik bir rejime barışçı geçiş çağrısında bulundu.
3 aydır ülkede süregelen krizi ele almak amacıyla başkent Şam'daki bir otelde toplanan muhaliflerden Munzer Haddam, "İki yol var. İlki, demokratik rejime barışçı geçişe giden, halkımızı ve ülkemizi kurtaracak açık ve tartışmasız bir yol" dedi.
Toplantıya başkanlık eden Haddam, ikinci yolun bilinmezliğe gittiğini ve "herkesi yok edeceğini" belirterek, "Biz halkın bir parçasıyız, halkla beraber ilk yolu seçtik. Bu yolu seçmeyenler cehenneme gidecek" diye konuştu.
Muhaliflerin toplantısı, bu türden yapılan ilk toplantı olma özelliğini taşıyor. Toplantıya katılanların siyasi partilere mensup olmadığını da belirtiliyor.
EL Cezire haber kanalı Suriyeli muhaliflerden bazılarını manşetlerine taşıdı. İşte bugün Şam toplantısına katılan Suriyeli muhaliflerden bazıları
MİŞHEL KİLO
Suriye'nin başkenti bugün muhalifler tarafından düzenlenen toplantıya Mişhel Kilo da katıldı. Lilo ülkedeki önde gelen muhalifler arasında yer alıyor. 1940 yılında Lazkiye'de doğan Kilo, Mısır ve Almanya'da gazeteci olarak çalıştı.
Kilo, Lübnan'da yayın yapan En Nahar ve Londra merkezli Kuds'ul Arabi gazetelerinde çalıştı.
Hıristiyan dinine mensup olan Kilo ilk olarak 1980'lerde tutuklandı. Daha sonra Fransa'ya giden Kilo 1991 senesinde Suriye'ye döndü.
Kilo 2005 senesindeki Şam Deklarasyonu'na imza atan isimler arasında yer alıyor.
ARİF DELİLA
Arif Delila ise Nisan ayında Beşar Esad ,ile görüşen dört aktivistten biri arasında yaralıyor. Delila Nisan ayında beraberindeki kişiler ile Esad'la görüşerek ulusal diyalog konusunu görüşmüşlerdi.
Moskova Üniversite'sinde öğrenim gören Delila, Lazkiye'de doğdu. Kuveyt'te çalıştıktan sonra 1998 senesinde Suriye'ye döndü. Delila Suriye yönetimin ekonomik politikalarını eleştiren isimler arasında yer alıyor.
Delila Hafız Esad'ın ölümünden sonra Beşar Esad ile başlayan Şam Baharı döneminde beraberindeki dokuz kişi ile gözaltına alındı ve rejimi silahla değiştirmek suçlaması ile 10 yıl hapse çarptırıldı.
Af Örgütü tarafından 'düşünce mahkumu' olarak kabul edilen Delila; 2008 senesinde çıkartılan özel bir kararname ile serbest bırakıldı.
LOAY HÜSEYİN
Yazar Loay Hüseyin ise 1984 senesinden 1991 senesine kadar tutuklu kaldı. Mart ayı başlarında Der'a'da başlayan gösteriler sonrasında ise yeniden tutuklandı.
Hüseyin, Esad rejiminin gösterileri sert bir şekilde bastırmasını eleştiren yazarlar arasında yer alıyor.
FEYYAZ SAAR
61 yaşındaki Feyyaz Sara ise yazar ve gazeteci kimliği ile tanınıyor.
Sara, sivil toplum üzerine yazılar yazarken; Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bir üyesi olarak görev yapıyor.
Sara, Nisan 2011'de Şam Ulusal Birlik Konseyi'ne katıldığı için tutuklandı. Suriye mahkemeleri onu ülkenin itibarını zedelemek ve halk arasında etnik ve dini ayrımcılığı körüklemekle suçlandı
1974 senesinde dünyaya gelen Mazen Derviş ise Esad rejiminden özgürlük talep eden aktivistler arasında ön plana çıkıyor.
Derviş, Suriye Basın ve İfade Özgürlüğü Merkezi'nin yöneticiliğini de yürüttü. Derviş ülkede yaşana protestolar ile ilgili televizyonlarda konuştuğu için gözaltına alınmıştı.
TOPLANTIDA HÜKÜMET KANADINDAN TEMSİLCİLER YER ALMIYOR
Suriyeli yetkililerin konferans hakkında önceden bilgilendirildiği ve engelleme girişiminde bulunmadıkları söyleniyor. Toplantıda hükümet kanadından bir temsilci yer almıyor.
Konferansın katılımcıları hükümete tavizler vermek için bir araya geldikleri iddialarını reddederek, tek amaçlarının şiddet olayları ve ölümleri engellemek olduğunu söylüyorlar.
BBC'nin Şam'da bulunan muhabiri Lina Sincab, hükümetin krizin çözümü için bir orta yol arayışında olduğu izlenimini kamuya yansıttığını, fakat öte yandan Beşar Esad'ın bu şekilde zaman kazanmaya çalıştığını düşünenlerin de olduğunu bildiriyor.
Komşu Lübnan'dan bildiren BBC muhabiri Jim Muir, Şam'daki konferansa karşı çıkan muhaliflerin, şiddet olayları ve baskının sürdüğü bir ortamda böyle bir toplantının başkentte düzenlenmesinin hükümete meşruiyet kazandırmasından kaygı duyduklarını söylediklerini bildiriyor.
dünyabülteni