Suriye'den Cevap: ABD Acınacak Halde
Suriye yönetimi, Beşar Esad'ın devlet başkanlığından ayrılması çağrısı yapan ABD ve AB ülkelerini ''acınacak durumda olmak'' ve ''gayrımeşru'' şekilde davranmakla suçladı.
Suriye'nin BM nezdindeki temsilcisi Beşar Caferi, ABD'nin ülkesine karşı ''insani'' ve ''diplomatik bir savaş'' başlattığını kaydederken, Suriye güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik bütün operasyonları durdurduğunu da söyledi.
BM ise cumartesi günü Suriye'ye insani yardım ekibi gönderecek. Örgüt, kendilerine ''istedikleri her yere gidebilecekleri'' güvencesi verildiğini de açıkladı.
ABD, Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere ve Fransa liderleri, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı istifaya çağırmışlardı.
BBC'de yer alan habere göre bu yaptırımlar çerçevesinde, Suriye'nin tüm mal varlıkları dondurulurken, bu ülkeye ihracat ve yatırım yapılması yasaklandı.
Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu yaptırımların Suriye yönetimini daha da yalnızlığa iteceğini ve Esad'ı iktidardan indirmeyi hedeflediğini söyledi.
Avrupa Birliği de İstifa Dedi
Obama'dan hemen sonra Avrupa Birliği de Esad'ın istifasını istedi. Almanya, Fransa ve İngiltere liderleri de ortak bir açıklama yayımlayarak Esad'ın iktidarı bırakması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler'in insan hakları sorumlusu, Suriye yönetiminin insanlığa karşı suç işlemiş olabileceğini belirterek, Birleşmiş Milllet Güvenlik Konseyi'nin meseleyi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etmesini istemişti.
ABD yönetimi Şam'a yaptırım uygularken Tunus, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt de büyükelçilerini çekmişti.
Türkiye de operasyonların sürmesi halinde çözüm yolunda konuşulabilecek bir şey kalmayacağı açıklamasında bulunmuştu.