Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Suskunluk yöntemi ne kadar işe yarar?

Robert Koçaryan liderliğindeki “Ermenistan” ittifakı -ki Daşnaklar da o ittifakta- Azerbaycan’la imzalanan barış anlaşmasının yırtılıp atılacağını, 44 Gün Savaşı’nda kaybedilen toprakların Azerbaycan’dan geri alınacağını vaat ediyordu.

Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde Koçaryan ve şürekasına verilen oyların %21.1’de kalması güzel haber.

Bağımsız Ermenistan’ın ilk devlet başkanı (1991-98) Levon Ter-Petrosyan liderliğindeki Ermenistan Ulusal Kongresi seçimlerde ciddi bir varlık gösterebilseydi, o da güzel haber olurdu.

***

Dağlık Karabağ ve çevresinin işgal edildiği dönemde devlet başkanıydı ama Ermenistan’ın selametini Azerbaycan ile uzlaşmada gören bir siyasetçi Ter-Petrosyan.

Azerbaycan’ın geçen sene işgalden kurtardığı Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı, ve Zengilan’dan çekilmeyi öteden beri savunuyordu.

Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesini de öteden beri savunuyor.

Azerbaycan ve Türkiye’ye husumeti besleyen siyasetçileri eleştiriyor, onları Ermenistan’ın felaketine hizmet etmekle suçluyor.

Geçen ay yaptığı bir açıklamada demişti ki:

“Savaş sonrası söylemler, yine dış dünyadan boş ve anlamsız beklentiler üzerine. Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehditler içeriyor. Seçim süresince bu eğilim daha da yoğunlaşacaktır. Bu, Ermeni halkının yeniden yenilgi ve üzüntüye düşmesi anlamına geliyor. Demek ki Ermeni halkı yeniden kayıplar ve hayal kırıklığına uğrayacak.”

Akl-ı selimi temsil eden Ter-Petrosyan’ın partisi maalesef %0.5 civarında kaldı.

Neyse ki seçimin galibi savaş çığırtkanı “Ermenistan” ittifakı değil Nikol Paşinyan liderliğindeki “Sivil Sözleşme” partisi oldu.

Oyların %53.92’sini alan “Sivil Sözleşme” tek başına iktidara geliyor (2018 seçimlerinde başka parti ve gruplarla ittifak kurmuştu) ve Paşinyan’ın başbakanlığı devam ediyor.

***

Paşinyan’ın Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili söylemleri de iç açıcı değil ama bu bir yana; 44 Gün Savaşı’ndaki yenilgiyi kabul eden ve Azerbaycan’la barış anlaşması imzalayan bir liderden bahsediyoruz.

Ermenistan halkının neredeyse yüzde 54’ünün -hakkındaki “vatana ihanet” tezviratına aldırmadan- böyle bir lidere ve partisine oy vermiş olması çok önemli.

Demek ki Paşinyan ‘Bölgesel işbirliğimize Ermenistan’ın da katılmasını ve bölgede yeni bir sayfanın açılmasını isteriz’ diyen Bakü ve Ankara’nın davetine icabet etmeye karar verse kızılca kıyamet kopmayacak.

Bekliyıoruz.

Bu da olur inşallah.

Bu yazı toplam 1041 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar