Suud'un Yeni Kralı'ndan Sisi'ye: Yanındayız
Suudi Arabistan Kralı Selman, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin ses kayıtlarının yayımlanması sonrasında telefonla görüştüğü Sisi’ye destek çıktı..
Selman telefonla görüştüğü Sisi’ye, Riyad’ın Mısır’ın istikrarı ve güvenliğiyle ilgili duruşunun değişmediğini iletti.
Görüşmede Selman, “Suudi Arabistan Mısır ilişkileri özel ve sağlam temellere dayalıdır. İki ülkenin yakınlığı, ilişkilere zarar verecek her türlü adımdan daha büyüktür” ifadelerini kullandı.
Görüşme, Sisi’nin Körfez ülkelerinden istediği para yardımından bahsettiği ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından gerçekleşti.
Pazar günü, Sisi, özel kalem müdürü Abbas Kamil ve Askeri Konsey Üyesi Mahmut Hicazi'nin katıldığı Şubat 2014'te gerçekleşen bir toplantıdaki konuşmaların ses kaydı ortaya çıkmıştı.
Mısırlı muhaliflere ait ve İstanbul'dan yayın yapan Mükemmilin televizyonunun yayınladığı ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olmadan hemen önceki dönemde gerçekleşen görüşmenin ses kaydında, Sisi kendisine destek veren Körfez ülkeleri ile kurulacak ilişki ile ilgili olarak, "Körfez ülkeleriyle tıpkı 1990’da Suriye rejimine yaptıkları gibi ‘al ve ver’ temelinde ilişki kurmamız gerekiyor" diyor.
"10 milyar BAE'den, 10 milyar Kuveyt'ten"
"Körfez ülkelerinde para pirinç gibi" diyen Sisi her ülkeden istenecek miktarı ise şöyle anlatıyor:
"Körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip... 10 milyar dolar istiyoruz... Bir 10 milyar Birleşik Arap Emirlikleri'nden, bir 10 milyar da Kuveyt’ten... Ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. Paralar Merkez Bankası'na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak."
Sisi'nin bu sözleri üzerine Abbas Kamil gülüyor. Sisi ise, "Niye gülüyorsun amcam? Para onlarda pirinç gibi" diyor.
Görüşmede Sisi'nin Özel Kalem Müdürü Abbas, "Sadece Katar Merkez Bankası'nın rezervi 900 milyar dolar" diyor ve Katar Emiri ile ilgili yakışıksız ifadeler kullanıyor.
Mısır – Körfez ilişkileri
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’da yaşanan askeri darbe ve ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Sisi yönetimindeki Mısır'a en çok mali yardımda bulunan iki ülke.
Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.
Katar, Mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve Müslüman Kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti.
Katar'da yaşayan ve Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi Yusuf Kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada Birleşik Arap Emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı.
Mısır yönetimi ise 4 Mart 2014'te Katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti.
Mısır'daki darbe sonrası kriz
KİK üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diğer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman Kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık Kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve Doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.
9 Aralık’ta Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.
Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a gönderme kararı aldı. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri döndü.