Telegraph, “Türkiye"deki militan Müslümanlar, Batı"yı kaygılandırmalı”

Telegraph, “Türkiye"deki militan Müslümanlar, Batı"yı kaygılandırmalı”

Telegraph, “Türkiye’deki militan Müslümanlar, Batı’yı kaygılandırmalı” derken, darbe olasılığının dışlanamayacağı uyarısı yaptı.

İngiliz basını Türkiye"yi değerlendirmeyi sürdürüyor. The Daily Telegraph, "Türkiye"deki militan Müslümanlar, Batı"yı kaygılandırmalı" derken, darbe olasılığının dışlanamayacağı uyarısı yaptı. Economist ise askeri müdahalenin önlenmesi için AKP'nin yeniden seçilmesi gerektiğini öne sürdü.
The Daily Telegraph, "Türkiye"deki militan Müslümanlar Batı"yı kaygılandırmalı" başlıklı yorumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın dindar bir Müslüman olan Abdullah Gül"ü Cumhurbaşkanı olarak seçtirmek için yaptığı "kaba girişim"in ülkedeki laik elitte "infial" yarattığını belirtti.

Bir askeri darbe olasılığının, Erdoğan"ın erken seçim çağrısı ile "şimdilik" önlendiğini öne süren gazete, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Derin bir kaygı yaratan bu olasılık Erdoğan"ın, sorun konusunda demokratik yollardan karar vermek amacıyla bu yaz için erken seçim çağrısını yapma kararı ile -en az şimdilik? önlendi. Ancak, Erdoğan"ın Adalet ve Kalkınma Partisi anketlerde yüksek bir performans gösterdiği için 20. yüzyıl boyunca Türkiye"nin siyasi gelişmesini baltalayan askeri diktatörlük türüne dönüş olasılığı dışlanamaz."

OKUL FORMASI GİYEN GENÇ KIZLARIN YERİNE TÜRBANLI KADINLAR

Gazete, Cumhurbaşkanı eşinin türbanlı olması olasılığının "askerlerin tanklarına yönelmeleri için yeterli bir neden oluşturabileceği"ni öne sürerken de "On yıl önce İstanbul sokaklarında okul formasını giyen genç kızları gruplar halinde görmek normaldı. Bugün ise, adeta yok oldular ve yerlerine başörtülü kadınlar geldi" sözlerini kullandı.

Türk televizyon kanallarında özellikle "İslam"ın ülkenin geleceği için oluşturduğu tehdidin" tartışıldığını yazan gazete, Türkiye"deki dindar Müslümanlar ile çoğu kentli olan laik elit arasındaki artan polarizasyon, Ankara"ya müttefik olarak değerine ilişkin sık sık çelişkili mesajlar gönderen Batı"yı ciddi bir biçimde kaygılandırmalı" diye yazdı.

The Daily Telegraph, AB"nin Türkiye"nin üyelik hedefine ilişkin tutumunun, Türkiye"deki hem İslamcı gruplara yönelik desteği, hem de aşırı milliyetçiliğini artırdığını belirtikten sonra şu uyarı yaptı:

"Atatürk alevinin asıl koruyucuları, politikacılar değil askerlerdir ve Türkler eski İslamcı yollara dönmeye kalkışırlarsa ülkenin kurucusu gibi kayıtsız kalmayacak."


ECONOMIST: ÇARE ASKERİ DARBE DEĞİL


İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, Türkiye"deki son siyasi durumu değerlendirirken, laiklik yanlılarının İslamcılığın giderek yayılmasından korkmaları anlaşılır bir durum olduğunu ancak, bu önlemenin yolu da askeri müdahale olmadığını belirtti. Economist kapak haberini Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasındaki gelişmelere ayırdı.


"TÜRKİYE'NİN RUHU İÇİN SAVAŞ"


İngiliz The Economist dergisi, Türkiye"deki siyasi krizi son sayısının kapağına taşıdı. Kapağında "Türkiye"nin Ruhu için Savaş" sözlerini kullanan dergi, Türkiye"deki gelişmeleri hem başyazısında, hem de bir analizde değerlendirdi.

Başyazısının spotunda "Türkler seçim yapmak zorunda kalırsa, demokrasi laiklikten önemlidir" görüşüne vurgu yapan dergi, dünyada Müslüman köktendinciliğinin yükselişte olduğu bir dönemde İstanbul"da yarım milyon ile 1 milyon arasında kişinin laikliği savunmak için yürümesinin kayda değer bir olay olduğunu belirtirken, "Ancak Türkiye, zaten kayda değer bir yer" dedi.


Türkiye"nin Batı için neden önemli olduğunu anlatan dergi, Türkiye"deki son siyasi gelişmelere dikkat çektikten sonra kamuoyu yoklamalarına göre, AKP"nin yeniden büyük bir çoğunluk elde etmesi beklendiğini kaydetti.

The Economist, başyazısında Türk laiklerinin her zaman AKP"den kuşku duyduklarını, parti liderlerinin eşlerinin türbanlı olmasından rahatsızlık hissetiklerini, AKP gerçek renkleri gösterdiğinde bunların "oldukça yeşil" olmasından endişelendiklerini belirtti.


"AKP YENİDEN SEÇİLEREK ORDUNUN MÜDAHALESİ REDDEDİLMELİ"


Bütün bunların ordunun 27 Nisan"daki müdahalesini haklı göstermediğini de savunan dergi, AKP hükümetinin Türkiye"nin son 50 yılının en başarılı hükümeti olduğunu öne sürdü. AB"nin Türkiye"nin AB üyeliği konusundaki görünür bir biçimde yok olduğunu, Türkiye"deki AB ile ilgili algılamalarının da AB"nin ülkedeki etkinliğinin azalttığını savunan dergi, "Türkiye"nin AB üyeliği şansı daha parlak olsa ordu o kadar sert bir biçimde müdahale etmezdi" değerlendirmesini yaptı. Başyazısında son bölümünde şu görüşlere yer verildi:


"Türkler, Batı"nın, ülkelerinin eylemlerindeki etkinliği azaldığına göre, siyasi krizlerini kendileri çözmeli. Bunu yapmanın en iyi yolu da, AKP'yi yeniden seçerek ordunun müdahalesini reddetmektir. Laiklerin, tırmanın İslamlaşmaya ilişkin kaygıları anlaşılabilir ancak AKP'nin sicili bunu haklı çıkartmıyor ve askeri müdahale bunu önleme yolu da değildir. Türkiye"nin askerleri de, korumaya çalıştıkları devletin iyiliği için siyasetten uzak durmalı."