Temsilciler Meclisi Askeri Komite Başkanından  Biden'a  "işgal limanı" Çağrısı

Temsilciler Meclisi Askeri Komite Başkanından Biden'a "işgal limanı" Çağrısı

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Mike Rogers, Başkan Joe Biden yönetimine bir mektup yazarak Washington'un Gazze açıklarında kurduğu sözde yardım limanının kapatılmasını resmen talep etti

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Mike Rogers, Başkan Joe Biden yönetimine bir mektup yazarak Washington'un Gazze açıklarında kurduğu sözde yardım limanının kapatılmasını resmen talep etti ve operasyonu etkisiz, riskli ve para israfı olarak nitelendirdi.

ABD ordusu iskeleyi Temmuz ayı sonuna kadar işletmekle görevli ancak USAID Politika ve Programlardan Sorumlu Yönetici Yardımcısı Isobel Coleman bu hafta yaptığı açıklamada yönetimin iskelenin faaliyetini en az bir ay daha uzatmaya çalışabileceğini söyledi.

Reuters tarafından yayınlanan bir mektupta Rogers şunları yazdı: "Yönetimi, başka bir felaket yaşanmadan önce bu başarısız operasyonu derhal durdurmaya ve insani yardımın karadan ve havadan gönderilmesi için alternatif yolları değerlendirmeye davet ediyorum."

İsrail'in gizli bir çıkarı var

Filistinli siyasi analist Usame Abdulhadi ise "ABD ve İsrail, Gazze sahilinde yeni liman inşası konusunda insaniliği bahane ediyor ama gerçekte insanlıktan uzaklar." ifadelerini kullandı.

Abdulhadi, İsrail’in Gazze'yi abluka altına aldığını, sınır kapılarını kapattığını, insani yardım girişini engellediğini ifade ederek, "İsrail’in, gizli bir çıkar elde etmedikçe bu adımı atması mantıksız. Görünen o ki bu durum aslında Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden göçünü teşvik etmekle bağlantılı.” dedi.

ABD ve İsrail'in, limanı koruma, insani yardımın ulaşmasını kolaylaştırma ve Hamas'ın burayı kontrol etmesini engelleme bahanesiyle Gazze kıyılarının bir kısmını kontrol etmeyi hedeflediğine dikkati çeken Abdulhadi, bu limanın Filistinliler üzerindeki ablukayı sıkılaştırmanın bir aracı olduğu, ABD'nin limanın çalışma mekanizmasında Hamas ve kurumlarının, hatta yerel Filistin kurumlarının varlığına bile izin vermeyeceğini, bu nedenle limanın İsrail’in isteğine göre çalışacağını belirtti.

Abdulhadi, "Bu bir işgal limanıdır ve ABD ordusunun Gazze sınırlarına girmesine olanak sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ajanslar - Tevhidhaber