Türk-Ermeni sınırı nasıl açılır?
Rusya Toplumsal Odası üyesi ve resmi Birinci Kanal televizyonu program sunucusu Maksim Şevçenko, Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınırın açılmasının yolunun, Erivan'ın önce Bakü ile ilişki kurmasından geçtiğini belirtti.
Azeri 1news.az haber sitesine özel konuşan Rus uzman, Yukarı Karabağ sorunun çözülmesi için bölgede ekonomik refahın geniş şekilde oluşturulmasını önerdi. Şevçenko, "Bu bölgede Ermenistan'ın da çok ilgileneceği gelişmelerin olması gerekiyor: Sınırların açılması, gümrük alanlarının kurulması ve transit geçişlerin oluşturulması. Çünkü Ermenistan Azerbaycan'la ilişkiler kurduğu sürece, Ermeni-Türk sınırının açılmasını öngören müzakereler daha güç kazanacaktır. Erivan Azerbaycan'la ilişkiler kurmazsa, bu durumda kendisi tüm ticari yollardan yoksun kalacak." uyarısında bulundu.
"MÜLTECİLER KENDİ TOPRAKLARINA DÖNSÜN"
Şevçenko, Karabağ sorunun çözümü için temel şartın, savaş sonucunda evlerini bırakarak kaçan mültecilerin kendi topraklarına geri dönmeleri olduğunu söyledi. Rus uzman, "İnsanların on yıllar boyu, yüzyıllar boyu yaşadığı ve atalarının mezarlarının bulunduğu kendi topraklarına geri dönmelerine hak tanımalıyız. Farkındaysanız, ben burada özellikle Azeri veya Ermeni sözcüğünü kullanmıyorum. Bu, Karabağ sorunun çözülmesinin en önemli sonucu olacak." dedi.
ERMENİSTAN 7 BÖLGEDE İŞGALİ PAZARLIK İÇİN SÜRDÜRÜYOR
Şevçenko, Yukarı Karabağ dışındaki yedi Azeri bölgesinin tartışma konusu olmaması gerektiğini savundu. Şevçenko, "Yukarı Karabağ'ın dışında kalan bölgelerin işgalinin sona erdirilmesi ve ordu birliklerinin orayı terk etmesi gerekiyor. Çünkü Karabağ'la ilgili tartışırsak, bu durumda Azerbaycan'ın yedi bölgesi tartışma konusu bile olamaz. Ermenistan kendisi de bu toprakların işgal edildiğini itiraf ediyor. Ermenistan bu toprakları hiçbir şekilde kendi topraklarına katmayı düşünmüyor, sadece bir ticari pazarlık olarak elinde tutuyor." tespitinde bulundu.
Önce mültecilerin topraklarına geri dönmesi gerektiğini kaydeden Rus uzman şu şekilde konuştu: "Mülteciler oraya geri döndükten sonra başka prosedür çalışmalarına başlatmak daha doğru olur: Referandum yapılması ve statünün belirlenmesi. İnsanlar kendi topraklarına dönmediği sürece statüyü belirlemek mümkün olamaz. Azerbaycan'da bir milyon mülteci yaşıyor."
Etiketler: Pazarlık mülteci Ermenistan Azerbaycan Erivan Bakü Yukarı Karabağ Türkiye çözüm ticari