Türkiye interneti hangi amaçla kullanıyor
Türkiyede bugün internet kullanıcı sayısı 30 milyona yaklaşıyor. Gençler günde 2-3 saati internette geçiriyor. Bunun sadece yüzde 15i ödev amaçlı. İlgi alanlarımız ise...
Türkiye'de bugün internet kullanıcı sayısı 30 milyona yaklaşıyor. Gençler günde 2-3 saati internette geçiriyor. Bunun sadece yüzde 15'i ödev amaçlı. İlgi alanlarımız ise aktüel haberler, arkadaşlık siteleri, müzik ve video paylaşımı, spor. Sanal dünyayla ilişkimiz hızla genişliyor. En yeni rakamları Microsoft Tüketici ve İnternet Servisleri Türkiye Genel Müdürü Ebru Çapa verdi.
Türkiye'de interneti kullanma yaşı kaça indi?
Araştırmalar internet kullanım yaşının ebeveyn gözetiminde ilkokul öncesi çağlarında başladığını göstermekte. Günümüzde çocukların ilkokul 3. sınıf seviyesinden başlayarak interneti kendi başına kullanmaya çalıştığını görmekteyiz. Bu yaşlardan birçok çocuğun blog sayfaları giderek artıyor. Microsoft'un Windows Live OneCare gibi güvenlik yazılımlarıyla İnternet ebeveynler ve çocuklar açısından artık daha güvenilir bir gezinti alanı haline geldi.
Kişisel bilgisayar kullanım oranı ne kadar arttı? En yeni rakamlar neler?
Dört yıl önce internet kullanıcı sayısı yaklaşık 13 milyon iken bugün bu sayının 30 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bu açıdan bakıldığında 71 milyonun üzerindeki nüfusuyla Türkiye, % 40 internet penetrasyonuna sahip. Bu rakam geniş bantta belli bir doygunluğa ulaşmış Fransa'da % 83 düzeyinde. Bilgisayar kullanıcı sayısı ise yaklaşık 11,5 milyon oldu. Bunun yüzde 63'ü erkek. Ayrıca 66 milyon mobil operatör abonesi var.
European Interactive Advertising Association (EIAA)'in yaptığı araştırmaya göre internet kullanan kadınların %74'ü ailesi ve arkadaşlarıyla internet sayesinde daha fazla iletişim içinde. 2007'den bu yana kadın bloggerların sayısı da % 21 oranında arttı.
En çok hangi alanlar ve ne tür siteler ilgi çekiyor?
Eskiden olduğu gibi bugün de arkadaşlık siteleri, müzik ve video paylaşımı, aktüel haberler ve spor, yazılım geliştirme gibi alanlarda siteler yüksek hit alıyor. Düne göre yaşanan en önemli farklılık, sitelerin sayıca çok daha fazla ve uzmanlık alanlarına göre hazırlanmış içeriklerin artmış olması. Bu nedenle günümüzün en önemli sorunlardan biri artık bireylerin internetteki sanal yaşamlarını dağınıklıktan kurtarabilmek.
AYDA 20 SAAT İNTERNETTEYİZ
Türkiye'de bir günde ortalama kaç saatimizi internete ayırıyoruz? Bunun ne kadarı iş ne kadarı iş dışı konular?
Araştırma kuruluşu Synovate'in 2008'in son çeyreğinde yaptığı ve 1000'e yakın Türk gencinin katıldığı bir araştırmada gençlere son 7 günde en fazla yaptıkları aktiviteler sorulmuş. Gençlerin % 90'ı en çok internette vakit geçirdiklerini, % 88'i ise Windows Live Messenger üzerinden arkadaşları ile sohbet ettiklerini açıklamış. Yapılan araştırmalar ülkemizde bireylerin ayda ortalama 20 saat internet başında vakit geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu oran gençlerde günde 2-3 saat düzeyindeyken bunun sadece % 15'inin ödev ve araştırma amaçlı olduğu tahmin ediliyor.
Daha çok sohbet için kullanıyorlar sanırım...
Gençler interneti genelde arkadaşlarıyla sohbet (chat), blog takip etme ve yazma, müzik ve video indirme, merak ettikleri çeşitli siteleri dolaşma gibi amaçlarla kullanıyor.
Sosyal network sitelerine ilgi ne durumda?
Yoğun ilgi var. Son yılların popüler sosyal ağ topluluklarından Facebook'ta Türkiye 9,1 milyon üye ile dördüncü. Windows Live ID ile girilebilen Microsoft'un Windows Live hizmetleri ana sayfası da güçlü bir sosyal ağ oluşturuyor. Geçen yıl 23,9 milyon olan Windows Live ID sayısında görülen % 27,6 oranında bir artış bu konudaki ilginin yoğunluğuna da bir kanıt niteliğinde.
Anlık yazışma hayatımızın parçası oldu. Ülke olarak ne durumdayız?
Eski adı MSN Messenger olan Windows Live Messenger'ı Türkiye'de 29,1 milyon kişi kullanıyor. Brezilya'dan sonra dünya ikincisiyiz.
Bu arada Windows Live ID sayısında da önemli bir rekora sahibiz. Windows Live ID kullanıcılarının % 6'sı Türklerden oluşuyor, bu alanda da Türkler olarak internetteki en büyük sanal topluluklardan biriyiz.
Yenibiris.com