Türkiye Taylandlı yetimlere sahip çıkıyor
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Tayland’ın güneyinde yetimhane ve okul projelerine yenilerini ekleyerek yetimlere sahip çıkmaya devam ediyor.
Türkiye, Tayland’ın güneyindeki yetimlere sahip çıkmaya devam ediyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, yardımseverlerin katkılarıyla bölgede geçmişte yaptığı yetimhane ve okul projelerine yenilerini ekleyecek.
İHH Güney Asya Masası Koordinatörü Eyüp Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardımların mazlum coğrafyalara ulaştırılmasında İHH’nın var gücüyle çalıştığını söyledi. Geçmişte Patani bölgesinde yapılan pek çok yetimhane ve okul projelerine yenilerini ekleyeceklerini ifade eden Ural, "Bölgede iki farklı partner kurum ile birlikte çalışıyoruz. Tayland’da 239 yetim çocuk, sponsorluk sistemimizle desteklenmektedir. Aktif hizmet veren ve 149 çocuğun kaldığı 3 yetimhanemize martta yapılacak 3 yeni yetimhane daha ekleyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kitap ayracı satarak yaptırdıkları Boğaziçi okulunun bulunduğu komplekste kızlar için yetimhane, cami inşaatı ve çevre duvarı inşaatları devam ediyor ve 2014'de tamamlanması planlanıyor" diye konuştu
Sadece bir ilkokul bulunan yetimhane kompleksinde çocukların ilkokuldan sonra sadece Kur'an-ı Kerim ezberleyerek vakit geçirdiklerini, bu çocuklar için ortaokula ihtiyaç olduğunu belirten Ural, "Araziyi inceledik ve bölgeye mühendisler göndererek ya da yerel imkanları kullanarak yakın bir zamanda içinde ortaokul bulunan ve yetimlerin kalacağı örnek bir proje için fizibilite çalışmaları yaptık” dedi.
Ural, yapılan projelerle anne ya da babalarını ya da her ikisini de kaybetmiş ve bu sebeple dezavantajlı durumda olan öğrencilere fırsat eşitliği ve sıcak bir yuva oluşturulmasın amaçlandığını kaydetti.
-Öğretmenlerle toplantı-
İngilizce öğretmeni Ural, Patani’de bir otelde düzenlenen yetimhanede görevli öğretmenlerin hizmet içi programına katıldı. Programda konuşan Ural, öğretmenlik mesleğinin önemine vurgu yaptı. Yetimhanelerde ve Boğaziçi okulunda görev yapan 15 öğretmenin katıldığı programda Ural, modern dünyada eğitim ve Türkiye’de 2005'ten sonra yapılan değişikliklerle eğitim öğretim ve öğretmenlerin görevlerinin yeniden tanımlanması konusunda bilgi verdi.
Ural, eğitimde ödül ve cezanın doğru kullanılması ve ceza gerektiren davranışla çocuğun birbirinden ayrılması ve her zaman davranışın cezalandırılması ancak ödül konusunda da tam tersine davranışın değil öğrencinin ödüllendirilmesi prensibinin önemine vurgu yaptı.