Uluslararası İbn-i Sina Sempozyumu Başladı
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İBB ve İslam Felsefecileri Derneği'nce düzenlenen ''Uluslararası İbn-i Sina Sempozyumu'', Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Kahya, sempozyumun, İbn-i Sina'daki bilim anlayışının sistematik açıdan değerlendirilmesini sağlayacağını söyledi.
Oturum başkanı Prof. Dr. Hayrani Altıntaş ise sempozyuma beklenenden daha büyük ilgi olduğunu ifade ederek, yapılacak konuşmalarla İbn-i Sina'nın bilinmeyen yönlerinin anlaşılacağını bildirdi.
Sempozyumda, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar da ''İbn-i Sina'nın Cevher Kavramının Sorunları'' başlıklı bildiri sundu.
Daha sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kutluer, ''İbn-i Sina Felsefesinde Mistik Terminoloji Sorunu'' başlıklı konuşmasında, İbn-i Sina'nın, vizyoncu açılımları olan kişiliğe sahip bir bilim adamı ve aklı ile vizyonculuğu birlikte yaşayan bir insan olduğunu kaydetti.
''İbn-i Sina Felsefesinde Vahid (Bir) ve Vahde (Birlik) Kavramları'' konulu bildirisini sunan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Maraş da, ''İbn-i Sina'nın ustası Farabi 'Bir' ve 'Birlik' konularını işleyen bir kişi. Ama onun yazılarında 'Bir' kavramının anlamında öne çıkan husus, bölünemez olduğudur. Dolayısıyla, ilk varlık özü gereği var olduğu için, kendisinde diğer varlıklardan ayrı bir birlik söz konusudur'' diye konuştu.
İki ayrı salonda toplam 16 oturumun gerçekleştirileceği etkinlikte, 25'i felsefe dalında olmak üzere 51 bilim adamı sunum yapacak. Sempozyum, 24 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.