Uykuda nefes durması, boğulma hissi veriyor
Kaliteli bir uyku ve halsizliği ortadan kaldırmak için neler yapılmalı?
Obstrüktif uyku apne, uykuda periyodik olarak nefes durmalarından (apne) kaynaklanan bir hastalıktır. Bu durum hastanın uyku kalitesini bozarak gün içi uykululuk ve halsizliğe neden olur. Ağır olgularda obstrüktif uyku apne (OSA), kalp hastalıkları ve inme riskini artırmaktadır.
Apnesi olan kişi dinlenmeden uyanır
Uykuda, kasların gevşemesi ile farengiyal kasların vibrasyonu olur ve bunun sonucu horlama meydana gelir. Eğer bu olay şiddetli şekilde meydana gelirse havayolları birbiri üzerine yapışarak kapanır. Nefesin durması (apne) ile beyin problemi algılar ve uyanmak için erozal meydana gelir. Kişi olayların farkında olmasa bile gece boyu meydana gelen apnelerden dolayı dinlenmemiş olarak uykudan uyanır.
Uyku apne ne kadar sıklıkla görülür?
Obstrüktif uyku apne oldukça sık görülen bir hastalıktır. Orta yaş erkeklerde görülme sıklığı yüzde 24 iken orta yaş kadınlarda da yüzde 9 civarındadır. Fakat horlamada olduğu gibi her OSA hastasının tedaviye ihtiyacı yoktur. Erkek hastaların yüzde 4'ünde, kadın hastalarında yüzde 2'sinde OSA hastalığına ait gündüz uykululuk, geceleri nefes durması gibi bulgular görülmektedir.
Uyku apne için tedaviye ihtiyaç var mı?
Uyku apne oldukça sık görülen bir hastalıktır. Hastalık eğer hastanın yaşam kalitesini bozuyorsa veya sağlık riski oluşturuyorsa tedavi edilmelidir. Genelde sağlık riski ağır olgularda olmaktadır. Tedavi olmak isteyen hastaların çoğunluğu hayat kalitelerini artırmak isterler.
Uyku apne olduğumuzu nasıl anlarız?
En sık görülen semptomlar horlama, tanıklı apne (uykuda nefesinizin durduğunu gören insanların olması), uykuda boğulma hissi ve gündüz uykululuk (yeterli süre uyumaya rağmen) şikayetleridir. Obesite ve hipertansiyon uyku apneli hastalarda sıklıkla görülmekle birlikte her zamanda olmayabilir. Eğer uyku apneyi düşündüren bulgularınız varsa uyku çalışması yapılması gerekmektedir. Polisomnografi ile beyin dalga aktivitesi, göz hareketleri, kas hareketleri ve solunum eforu değerlendirilmektedir. Uyku apne dışındaki hastalıkların tanısında ve tedavinin yönlendirilmesinde kullanılmaktadır.